Vad är samhällsmedicin?

Fick en fråga i förra veckan om jag inte kunde förklara vad begreppet samhällsmedicin innebär och eftersom det hela var ganska oklart för mig också fram tills för bara några veckor sedan så tänkte jag försöka mig på att förklara begreppet i ett eget inlägg.
 
Samhällsmedicin är ett samlingbegrepp som innefattar hälso- och sjukvård som sker utanför sjukhusen, alltså ute i samhället. Till detta hör givetvis vårdcentralerna men också t.ex. företagshälsovård och försäkringsmedicin. Vår kurs består av 5 delkurser:
 
- Socialmedicin (hit hör t.ex. försäkringsmedicin, epidemiologi och även kunskapen om hur det sociala påverkar individer och samhällets hälsa och hur man förebygger ohälsa i samhället)
- Arbets- och miljömedicin (företagshälsovård och kunskap om hur miljö- och arbetsplatsfaktorer påverkar vår hälsa)
- Rättsmedicin
- Allmänmedicin (vårdcentral)
- Geriatrik (äldrevård som ligger utanför sjukhus som hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende)
 
Ett ganska brett område helt klart och tidsvis lite svårgreppbart. Vi har allt ifrån föreläsningar om luftföroreningar och global hälsa till seminarium i sjukintygsskrivning och studiebesök på olika organisationer som t.ex. stöttar människor som blivit utsatta för våld i nära relationer eller bedriver daglig verksamhet för folk med funktionsvariation. Hittills har föreläsningarna varierat en hel del i kvalité (föreläsningen igår om organisering, styrning och prioritering i vården får INTE någon topplacering direkt) och vi har en hel del seminarium, rapporter och grupparbeten som skall göras under kursens gång utöver föreläsningarna som behandlar de 5 olika områdena.
 
Något trött läkarstudent kanske!?
 
Efter att tentan är skriven avslutar vi kursen med en 2 veckor lång vårdcentralsplacering där vi skall öva på att framförallt avsluta en konsultation. Hittills när vi haft egna patienter har vi tagit anamnes (sjukhistoria) och status (undersökning) för att sedan gå ut till vår handledare och diskutera vidare handläggning och sedan oftast gå tillbaks in till patienten tillsammans med läkaren för att informera patienten tillsammans. Nu är det alltså dags för oss att hålla en konsultation från början till slut och träna på det ack så viktiga momentet att ta beslut om vad som skall göras och förklara detta begripligt för patienten. Jag ser jättemycket fram emot den placeringen och hoppas att det skall bli två lärorika veckor som gör att jag känner mig ett steg närmare att faktiskt vara "riktig" läkare.
 
Efter den kursen är jag nämligen klar med termin 9 och kan (även fast jag inte kommer att göra det) söka en underläkartjänst och jobba som läkare. Är inte det lite häftigt ändå? Mina kursare har hudkursen kvar men den läste jag ju som höggravid så jag får 4 veckor ledighet över jul vilket ju inte är fy skam. 
 
Men nu skall jag inte sväva iväg i drömmar och tankar om min framtida yrkesroll. Hoppas att ni blev lite klarare av min förklaring om vad samhällsmedicin innebär. Tveka inte att ställa en plfråga om det är något som fortfarande är lite oklart!

Postat av: Jessica

Oj så roligt, Grattis till ny titel😉 och lång julledighet! Pluggar själv till syrra, hur coolt som helst

Svar: Roligt och skrämmande på samma gång! Åh vad kul, hur långt har du kommit?
Alice Nerén

2018-10-31 @ 21:38:33
URL: http://korkochkapsyl.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: