Bränn inte ut dig!

Efter en veckas uppehåll (på grund av lite tentaplugg) är jag nu tillbaka med inlägg nummer 5 i pluggtips-serien. Idag skall det handla om att inte fullkomligt ätas upp av studierna utan hålla en balans mellan studier och allt annat som skall hinnas med i livet. Jag vet att det finns många där ute (dit även jag tillhör) som ställer orimligt höga krav på oss själva när det gäller både utseende, skola/jobb och fritid så därför tänkte jag dela med mig av några av mina bästa tips för att hitta den där balansen. Vi sätter igång!

 

1. Håll isär ledighet och plugg Det är jätteviktigt att tillåta sig själv att vara ledig. Är du aldrig helt ledig med plugget hela tiden i bakhuvudet kommer du snabbt börja må väldigt dåligt. Bestäm därför tider och dagar som du skall ägna åt plugget (ställ gärna timer om du pluggar hemma) och när du sedan är färdig är du ledig för resten av dagen. Detta underlättar både avslappningen under den ledigheten och det blir lättare att fokusera när du väl pluggar eftersom du vet att du bara har en begränsad tid avsatt. Under tentaperioderna kan detta se lite annorlunda ut men det är också under en kortare period. Efter att tentan är skriven är det viktigt att snabbt återgå till balanserandet mellan ledighet och plugg igen.

 

2. Var snäll mot dig själv Det finns INGEN som orkar sitta 10 timmar i sträck och plugga utan paus så det är inte lönta tt ens försöka. Var snäll mot dig själv och lyssna på din kropp. Stress är vår största fiende och påverkar inlärningen väldigt negativt. Ta en paus när du behöver för annars kommer du ändå aldrig att orka. Alla misslyckas dessutom någon gång och det är okej! När du misslyckas, våga ta ett djupt andetag och försöka igen och grubbla inte så mycket över "varför du är så dålig" (för det är du inte!). Jag skrev min MCB-tenta 3 gånger innan jag tillslut klarade den och var så nära på att ge upp. Nu står jag här flera terminer senare och är så rackarns glad att jag tog mig upp igen och satte den där tentan tillslut. Ingen mår bättre av att du pressar dig själv till fördärvet.

 

3. Fira framgångar och acceptera motgångar Det är sååå lätt att när man lyckas med något, skylla det på omständigheterna (det var en lätt tenta, det var en snäll patient, föreläsaren var ju så bra) medan man vid motgångar bara beskyller sig själv. Rätt dumt när man tänker på det! Ta dig tid och fira framgångar, stora som små. En fika på stan efter tentan eller ett långt bad efter en heldag med seminarier. Det är du verkligen värd! Vid motgångar handlar det istället om acceptans. Ingen av oss är felfria och ibland bara går det inte som man hade tänkt sig. Det är okej och även om det känns surt så kommer jorden inte att gå under (ja det är faktiskt sant!). Acceptera, var lite sur och försök en gång till! Det är av våra misstag vi lär oss mest.

 

Han som gör allt värt att kämpa för!
 

4. Ha semester Detta hör ihop med första punkten. Våga ta ledigt och ha kul med familj och vänner. På sommaren måste ju de flesta av oss jobba för att få studentekonomin att gå runt men ta i alla fall några dagar som du kan få känna att du bara kan vara ledig. Du behöver det för att ladda upp batterierna inför ett nytt, spännande och hektiskt läsår.

 

5. Rör på dig Som den blivande läkare jag är måste jag slå ett slag för motionen (trots att jag ju själv är lite av en soffpotatis men jag försöker i alla fall). En promenad på 30 minuter om dagen gör SÅÅÅÅ mycket för din hälsa och ditt välbefinnande och det hjälper dig att orka hålla igång. Effekter av träning är både fysiska och psykiska och hjälper dig att prestera bättre på alla plan samtidigt som det sänker stressnivåerna. Kan det bli bättre?

 

6. Ta uppehåll Blir det för mycket och du känner att du verkligen inte orkar mer, ta ett uppehåll. Som nämnt ovan finns det ingen som mår bättre av att du går runt och inte mår bra. Du har hela livet framför dig så varför stressa sig igenom en utbildning. Studenttiden skall också få vara en rolig tid att se tillbaks på och är inte bara en transportsträcka fast det ibland kan kännas så.

 

7. Våga prata Sist men inte minst så är det jätteviktigt att du har någon du känner att du kan prata med. Det behöver inte vara någon professionell utan kan gott räcka med en vän eller familjemedlem. Känner du att det blir för mycket och att du inte mår bra skall du inte behöva bära på det själv. Alla har vi stunder då vi mår lite sämre och då är det viktigt att veta att man inte är ensam. 

 

Det var alla tips för idag! Har ni något att tillägga? Jag tycker detta är jätteviktigt att tänka på och jag hamnar ofta i fällan själv där man bara kör på och skiter i sig själv. Det är INTE bra. Ta hand om er själva hörni. Det finns bara en av dig och du skall hålla hela livet. Stor kram till er alla fina och glöm inte att trycka på gilla om ni tyckte om mina tips! 

 

Detta inlägg ingår i min serie om pluggtips. Alla samlade inlägg hittar ni i huvudmenyn under Kategorier -> Pluggtips

 En promenad längs grusvägen

Njuter av lugnet en liten stund till innan lillprinsen vaknar. Jag och mamma har precis smällt i oss en supergod lunch och nu vilar vi båda också lite middag. I förmiddags var vi alla tre ute på traktor- och djursafari. Vi var lite oroliga efter all förväntan vi byggt upp att vi inte skulle hitta någon traktor men tillslut fick vi fatt i en som vi t.o.m. fick provsitta. Vi är ju ändå på landet så då måste det ju finnas en och annan traktor ståendes.
 
 
Vi gick även förbi två hästar som Vincent genast ville mata. De var dock måttligt intresserade av Vincents 2 leriga och blöta halmstrån han hittat på marken. "Hejå ätten" ropade han efter dem när vi traskade vidare hemåt igen. Djur OCH traktor på samma dag, det är grejer det. En väldigt lyckad promenad trots att Vincents händer blev iskalla eftersom han vägrade ha på sig sina vantar i mer än 42 sekunder. Vi fick tillslut gå in och värma oss och laga lite lunch till Vincent innan han fick krypa ner under värmefilten för sin lilla sovstund. (Något jag absolut måste köpa förresten, en värmefilt. Så bra grej! Särskilt för mig som är så frusen hela tiden.)

Mellokväll på landet

Sitter bänkad framför mellon och har det bara så bra. Befinner mig tillsammans med mamma och Vincent i Bosared. Vincent ligger och sussar i rummet intill och vi har dukat upp med morotsstavar, chips och fetaostdipp framför en sprakande brasa och melodifestivalen. Skall inte sitta här och slösa bort tiden framför datorn utan återgå till mitt mysande men tänkte bjussa på lite bilder från dagen.
 
Kvällens mellomys uppdukat!
 
 
Middag hos mina morföräldrar med efterrättskaka, till lillfisens stora förtjusning
 
 Mjukiskläderna på // Mamma kör lite mindfullness
 
Imorgon fortsätter vi på samma spår. Njuter av lugnet och tystnaden. Skall ut på lite traktorjakt också (såklart) och titta på hästarna. Här mår man bara helt fantastiskt!


Bland hissar och korridorer

"Men här har vi väl varit förut?", "Skulle vi vekligen svänga höger här?", "Nu vet jag inte alls var vi är längre!", "men skylten sa ju att vi skulle hitåt!" 
 
Ett litet axplock av tankarna och frågorna som snurrar runt i vår huvuden när vi förgäves försöker hitta tillbaks till studentmatsalen, avdelningen, cafeterian, personalrummet och klädförrådet. Trots mitt bristande lokalsinne och någon extra tur i hissen för att hamna på rätt våningsplan så trivs jag som fisken i vattnet med att traska runt i korridorerna iklädd blå pyjamas och fickorna fulla med journalmall,  reflexhammare, stetoskop och diverse andra behändiga verktyg och papper. Man blir allt bra mallig när förbipasserande patienter sneglar på en i tron att man faktiskt är något mer än bara en nervös och bortkommen student. Känns helt underbar att jag förmodligen kommer få bära dessa bekväma kläder på arbetstid i resten av mitt liv. Lite för bra för att vara sant ju. Inga kostymbyxor och kavajer här inte.
 
 
Att sedan bara kunna ta upp sitt studentkort och blippa för att komma in i låsta dörrar (visserligen inte så många för oss studenter) gör att man känner sig rätt cool. Man kan låtsas, om så bara för en liten stund, att man faktiskt vet vad man håller på med!
 
 

På sjukhus

God morgon! Dags för nästa och sista placeringen för den här kursen. Om ni tycker det är rörigt nu så är det ingenting mot hur det kommer vara i höst när vi kommer byta placering varje eller varannan vecka.

Idag är det Geriartriken som gäller och det ska bli väldigt spännande.  Relativt sett har vi ju haft mest praktik på vårdcentral så det känns extra spännande att få vara på sjukhuset nu i 5 dagar. Ovan situation liksom.


Tentan igår gick för övrigt rätt bra. Är ganska så säker på att det gick vägen så det känns skönt att släppa det och gå vidare med förberedelser inför den praktiska examinationen nästa vecka. Den är jag betydligt mer nervös inför. Då skall vi hålla en konsultation med en patient med fullständig anamnes (sjukhistoria) och status (undersökning) PLUS skriva journal, gaaah! Kommer väl säkert gå bra men är rätt så nervös.

Nu börjar vi alldeles strax så dags att stänga ner!Äntligen lite självstudier

Själstudier stod det idag på schemat och jag kunde inte ha blivit lyckligare. Den här kursen har verkligen varit Intensiv med stort I. Vi har varit så bortskämda med självstudier och halvdagar under patton så några veckor med detta schema har tagit oss lite på sängen om man säger så. Trots att jag tycker det är väldigt bra med föreläsningar överlag så tycker jag ändå att det måste finnas en liten balans i det hela, så det kändes helrätt att efter förislämning få knalla hem igen och krypa upp i mitt favorithörn i soffan.
 
Favorit i repris från igår till frukost och så en liten förmiddagssmoothie på det
 
Det gäller dock att ha lite disciplin när man sitter själv hemma. Jag följer faktiskt mycket av tipsen jag själv gett er här de senaste veckorna i min pluggtipsserie och efter att ha kört några 30 minutersrundor är det dags för en lite längre paus med mat och bloggning. Veckans pluggtips kommer (förhoppningsvis) upp imorgon eftersom jag ju har tenta på förmiddagen och måste fokusera min energi på det. Jag börjar snart att få slut på idéer dock så är det något speciellt ni vill veta om livet som läkarstudent eller bara student i största allmänhet kan ni väl hojta till. Vet att inläggen är väldigt poppis så hade varit kul att fortsätta med dem i alla fall några veckor till.
 
Nu skall jag plocka ut min lunch ur micron och hugga in!
 

Familjemiddag

God söndagskväll på er! Haft en superbra helg trots att jag inte hade tackat nej till någon dag till. Dagens aktivitet bestod i att först åka till babyproffsen och kika på barnvagnar en stund innan vi klockan tre bänkade oss hemma hos mina föräldrar för lite söndagmiddag. Där bjöds det på laxbiffar med pressad potatis och sås och som om inte det var nog fick vi även citronkaka till efterrätt. Mycket smarrigt!
 
Frukost och så lite pippi!
 
Min mamma rotade fram våra gamla böcker. Nostalgi på hög nivå!
 
Fika och så ännu lite mer pippi i mormors famn. Sa jag att han gillade pippi?
 
Stannade några timmar där så Vincent och hans morföräldrar fick mysa lite extra innan vi begav oss hemåt igen för kvällsmat och läggning. Finns väl egentligen inte så mycket att tillägga mer än att vi haft en väldigt mysig dag. Lite ovant känns det allt att Vincent fortfarande är frisk men om den nya trenden är att vara sjuk bara var tredje vecka är jag ju den sista att klaga. Det väntar både tenta och sjukhuspraktik för min del nästa vecka så då hade det varit rätt tråkigt att behöva VABba.
 
Har inte så mycket mer intressant att säga så då kanske det är lika bra att avrunda här och inte bara babbla på. Jag och Tom skall spela lite LEGO Avengers innan sängdags så det står på agendan nu. Vi hörs imorgon!


Smör & Rapsolja - som spray!

Måste bara få tipsa er om världens bästa grej vi upptäckte för ett tag sen. Det började egentligen med att vi behövde något till popcornen som vi poppade i Toms luftpoppare för att få saltet att fastna och vi köpte hem den här:
 
 
Det är en spray med en blandning av smör och rapsolja och den är faktiskt helt suverän till så mycket mer än bara popcorn. Smörja pannor och formar går på ett kick. Samma sak med våffeljärn och smörgåsgrill. Dessutom slipper man de extra kalorier man får av smöret man steker i utan kan lätt spraya i pannan och täcka den med ett tunt lager fett. Du kan spray över pastan för att undvika att den klibbar.. ja du ser ju, möjligheterna är oändliga.
 
Rekommenderar varmt! Nu för tiden är det en sak som alltid får följa med hem från affären.

Chans att pusta ut

Men alltså hallå! Vad hände med denna vecka? Den har ju swishat förbi snabbare än snabbt. Man är så upptagen på praktiken och mitt inne i allt så det känns som att man nyss kommit dit när det är dags för lunch. Efter praktiken så är det raka vägen till förskolan som gäller för att sedan åka hem och laga mat, busa en liten stund och sen lägga barn. I onsdags lyckades jag somna när jag nattade Vincent vid halv åtta så när Tom väckte mig när han skulle lägga sig var det liksom ingen idé att masa sig upp. Det är ju verkligen jätteroligt att vara ute på praktik men det tar på krafterna och det skall bli skönt med lite helg nu för att vara med familjen och pusta ut lite grann.
 
 
Hade lite avslutningsfika idag med vår handledare innan det var dags att säga hej då. Nästa vecka väntar tenta och sedan praktik på Mölndals sjukhus för min del. Vågar inte hoppas på en lika bra placering men man kan ju hålla tummarna i alla fall. Har sagt det tidigare men det tåls att sägas igen, jag har lärt mig så himla mycket och utvecklats något enormt på dessa tre veckor så det är inte klokt. Känns verkligen helrätt det här med läkarutbildningen, vilket i och för sig är tur eftersom jag ju ändå läst några terminer och har studielån upp till öronen ^^ 
 
Nu har Vincent somnat och det är dags för lite sofftid. Varma mackor står i ugnen och jag tänkte ta och kika på dokumentären om Macchiarini. Helt sjuk grej verkligen och man kan ju inte fatta att något sådant ens får tillåtas hända i dagens samhälle. 
 
 
 
Avslutar med två suddiga bilder på världens godaste unge. Trots långa dagar nu på föris har han varit en liten solstråle och jag längtar verkligen efter honom trots fullspäckade dagar. En liten människa som tar upp så stor plats i mitt hjärta. Hoppas att ni får en mysig fredagskväll!
 
 Bloggterapi

Dags för praktik igen. Har precis lämnat lillen på föris och försöker skaka av mig känslan av otillräcklighet som kryper fram med vetskapen om att jag skall hämta honom igen först vid 5. De här långa dagarna är dock få och vi har haft sån tur att Vincent har stormtrivts på föris sen dag ett. Jag borde verkligen inte känna skuldkänslor eftersom jag själv mycket väl är medveten om att både jag och Tom verkligen gör allt för att han skall slippa långa dagar så gott det går. Ingen anledning att gå runt och må dåligt då ju. Lite egenterapi så här på morgonkvisten!


Är pyttis nervös idag faktiskt. Mest nervös är jag väl över att snora på någon patient eftersom jag dras med rinnsnuva fortfarande sen sjukdomspärsen förra veckan. Så fort jag får bli lite varm i kläderna och får komma igång så är det dock bara 100% roligt med praktik. Man glömmer dessutom bort att tänka på och oroa sig över tentan nästa vecka och kan fokusera på här och nu vilket passar mig och min stressiga vardag alldeles utmärkt.

Hoppas ni får en fin onsdag!

Gör pluggandet roligare

Bättre sent än aldrig kommer nu mitt fjärde inlägg upp i min pluggtips-serie. Denna gång blir det ett lite mer lättsmält inlägg om hur du kan göra plugget lite roligare. Här sätter bara fantasin dina gränser och mycket har jag varit inne på innan men som ni vet så tycker jag det är viktigt att man skapar en positiv atmosfär när man pluggar eftersom det både blir lättare att motivera sig och komma ihåg det man läser.  
 
1. Färgglada pennor Använd färgpennor både när du skriver men framförallt när du ritar olika pilar, figurer och former. Gå inte til överdrift eftersom det lätt kan bli rörigt för huvudet men stryk under med glada färger, färgsätt rubriker eller skriv ett viktigare stycke i en annan färg. Det är så mycket roligare att läsa och titta på och om anteckningarna vid första anblick får dig att le är du på rätt spår. Det kan även vara smart att ta med någon extra färg eller överstryckningspenna under själva föreläsningen så att du snabbt kan markera vad föreläsarna lägger extra krut på.
 
2. Plugga med en vän Finns sååå mycket fördelar med denna punkt men den allra bästa är väl ändå att det blir så mycket roligare. Så länge man passar sig för att hamna i snicksnack-fällan så kan ni båda komma undan med en rätt så trevlig och effektiv pluggstund. Själv brukar jag oftast plugga ensam men jag önskar att jag fick till fler pluggtillfällen med min kära vän Josefin som pluggar maskinteknik på Chalmers. Älskar när man kan förena nytta med nöje!
 
Världens finaste vän och pluggpartner in crime
 
3. Gott att äta Vad är en härlig pluggstund utan något smarrigt att äta? Frukt och te brukar vara stora favoriter hos mig men fika av alla dess slag brukar funka alldeles utmärkt. Chokladbollar, kanelbullar, lite choklad eller en påse nötter är helt perfekta pluggtillbehör.
 
4. Musik Om du kan koncentrera dig så sätt gärna på lite av din favoritmusik när du pluggar. För mig varierar det lite beroende på hur trött jag är osv. men  ofta när jag är ensam hemma kan jag tycka att det blir lite för tyst och då kan det vara skönt med lite bakgrundsbrus. I pluggpauserna kan jag allt svänga loss lite här hemma. Fuldansa när ingen ser är ju bara så underbart!
 
5. Ha en plan för dagen. Sätt upp små, realistiska mål för dagen som du vet att du kan klara om du pluggar på som du ska. Den bästa belöningen man kan få är att känna att man blir klar med någonting och efter det är det lättare att slappna av när du slutar plugga. Det är roligt att tävla lite med sig själv och du blir peppad att fortsätta.
 
Ja det blev kanske inte en så inovativ lista idag men vad kan man förvänta sig av en småbarnsmamma en måndagkväll *haha*. Som vanligt efterlyser jag era egna pluggtips så skriv dem gärna här i kommentarsfältet och har ni några frågor är dem mer än välkomna. Glöm inte att trycka på Gilla om ni vill se ytterligare såna här inlägg!
 
Detta inlägg ingår i min serie om pluggtips. Alla samlade inlägg hittar ni i huvudmenyn under Kategorier -> Pluggtips


Alla mina hjärtan

Glömde att skicka er en liten alla hjärtans dag-hälsning tidigare. Många tycker väl kanske att denna högtid bara är överskattad och till för att ge butikernas försäljningssiffror en skjuts men jag kan tycka att det händer så mycket hemskt runt omkring oss att vi allt gott kan ha en dag där vi stannar upp och tänker på de vi håller extra kärt. Behöver inte vara en pojk- eller flickvän utan kan lika gärna vara gamla farmor, kompisen, papegojan eller någon annan som du håller kär.
 
Jag har spenderat dagen med mina två finaste hjärtan. Jag och Vincent var ute en sväng på förmiddagen i snön och gick på upptäcktsfärd medan Tom skulle träffa sin farbror på stan som skulle köpa en dator. När han sedan kom hem visade det sig dock att han inte alls varit iväg för att vara datorsmakråd utan bara ville ha en ursäkt för att kunna komma iväg och köpa en alla hjärtans dag-present. Hur gulligt??
 
 
Han kom också hem med semlor som vi avnjöt tillsammans med mina föräldrar som kom förbi en stund
 
Fick en nalle, en ask med praliner och ett par jättefina guldörhängen prydd med en swarovskisten. Han kan den killen alltså! Avslutar nu denna dag med en skål med färska jordgubbar och lite plugg. Skall försöka att inte hålla på allt för länge men har fått lite ny energi efter denna härliga dag. Inte så dumt att fira kärleken inte!

Evelinas Babyshower

Om den här helgen var tänkt till återhämtning inför nästa vecka efter veckans internat så har jag misslyckats totalt. Har verkligen varit full rulle sen jag kom hem och nu är det dessutom bara drygt en vecka kvar till tenta vilket inte får mig att bli lugnare precis. Förstår på riktigt inte hur jag skall hinna med allt. Hade som tanke att skriva klart min ersättningsuppgift på Åh men så blev jag ju dålig och valde istället att spendera kvällarna i vågrät ställning.
 
Det betyder däremot inte att jag inte haft en mysig helg. Igår var vi t.ex. en stund hos mina föräldrar och åt lunch och fikade och sedan på kvällen åkte jag iväg till Kungsbacka för en babyshower för min kusin Evelina och hennes lilla Lova. Visserligen har ju lilla bebisen redan hunnit titta ut men det är ju aldrig för sent att fira med god mat, lekar och tårta för det.
 
  
Vi hade en jättehärlig kväll verkligen och trots att planen väl var att titta på melodifestivalen så fick den mest stå på i bakgrunden när vi åt tacos eftersom allas våra ögon var riktade mot någon helt annan ;) Var lite rädd att jag skulle känna mig fumlig när jag äntligen fick hålla det lilla livet men det var som att kroppen bara mindes tillbaka och det kändes bara så naturligt. Kan omöjligt förstå att Vincent varit så liten. Det går bara inte att fatta. Världens snällaste lilla bebis var hon med så man blev ju inte alls sugen på att bara sno med sig henne hem ^^
 
Det har ploppat ut bebisar runt mig till både höger och vänster känns det som den senaste tiden och min fina vän Elin väntar ju lillasyster vilken dag som helst. Vi skall vänta med syskon ett bra tag men man blir ju alldeles till sig när man får träffa en sådan liten och minnas tillbaka. Tiden går ju som bekant alldeles för fort.
 
..och på tal om tid som glider iväg. Nu MÅSTE jag äta upp min lunch och sätta mig och plugga medan Vincent fortfarande sover. Får drömma mer om spädisar en annan dag ;)
 Borta bra men hemma bäst

Avslutade kvällen på bästa sätt med lite vin, ostbricka och några omgångar kasta gris igår. Fick såna nostalgikänslor när jag och mina roomies hittade det gamla spelet liggandes i lobbyn. Väldigt enkelt spel egentligen men också väldigt roligt. 
 
 
Vaknade sedan imorse och packade ihop oss innan vi knallade ner till matsalen för sista frukosten med den fantastiska havsutsikten. Sedan hade vi sista passet med samtal och videoinspelning innan det var dags för lunch och efter en kortare avslutning tillsammans med gruppen vi jobbat med under veckan fick vi äntligen äntra bussen och påbörja resan hem mot Göteborg igen.
 
 
Har haft en helt fantastisk vecka, sjukdom till trots. Visst har det varit väldigt intensiva dagar som dessutom toppats med att man hela tiden haft människor runt en, men jag har fått ut så mycket av denna kursen som jag verkligen är tacksam över. Om någon av er här inne är yngrekursare och oroar er lite smått inför just samtalskonstkursen så vill jag bara lugna er och säga att jag bara har positivt att säga om den såhär i efterhand. God mat (och mycket mat!!), en bra balans mellan fritid och schemalagt och framförallt ett fantastiskt arbetssätt för att utvecklas i samtalsmetodik.
 
 
Det kanske känns skrämmande och konstigt att man skall filma sig själv och sedan få en massa kritik tro mig, jag var själv extremt skeptisk, men det var så långt ifrån hur det verkligen var. Jag svarar gärna på frågor om ni undrar något kring detta men jag har också tystnadsplikt när det kommer till vad det var för ämnen och berättelser som faktiskt kom upp under dagarna där. Supernöjd med kursen i alla fall och som sagt så känner jag mig fantastiskt privilegierad att ha fått lyssna på alla fantastiska berättelser från personer som jag faktiskt inte ens känner. Grupperna var medvetet sammansatta så att man inte hamnade med kompisar i klassen vilket ju var rätt smart.
 
 
Är rätt mör nu vill jag lova och tänker inte sitta uppe för länge idag. Skall bli så rackarns mysigt att få krypa ner jämte min älskade lilla son. Var helt fantastiskt att få träffa honom igen efter att ha varit borta så länge och på ett sätt skönt (men lite tråkigt såklart) att han inte saknat mig så mycket. Jag har definitivt saknat honom och det var väldigt gott att få krama om honom och busa runt lite innan läggdags. Skönt att vara tillbaka på banan igen och nu får det dröja ett tag innan jag bestämmer mig för att vara borta såhär länge ett litet tag. Borta bra men hemma bäst!

Update från Åh

Hallå vänner! Internetåtkomsten är under all kritik här. Sitter för närvarande i lobbyn vilket är det enda stället vi kan få Wifi. Ni kan ju förstå att det blir lite trångt med 120 stycken internetsugna läkarstudenter då.
 
Vaknade igår och mådde mycket bättre. Var nästan som en chock faktiskt med tanke på hur dåligt jag mådde när jag gick och la mig. Tror det hade att göra med att jag vaknade utan feber och då mår man ju automatiskt mer som vanligt. Snorade en del under gårdagen och försökte hålla mig så gott jag kunde från att nysa/hosta/snörvla/snyta mig när vi spelade in samtal på video. 
 
 
Blev en promenad ner till "stranden" på lunchrasten vilket verkligen gjorde gott för själen. Det är en helt fantastiskt slående utsikt här ute och ett härligt lugn trots att man ändå är här med så många andra. Fick även njuta lite mer av den goda maten som serveras här igår eftersom jag inte var så pigg på att äta över huvud taget i tisdags. Vi svälter verkligen inte ihjäl här med frukost, fika, lunch + efterrätt, fika, middag och kvällsmål. Man hinner absolut inte bli hungrig.
 
Kallt men vackert nere vid havet
 
 
Idag har vi också haft samtalsövningar hela dagen. Schemat ligger mellan 9 och 17.30 så det är rätt intensivt men vi har precis fått ledigt och inväntar nu att middagen skall serveras. Ikväll skall det även bli lite festligare kvällsfika med ostbricka och så kan man köpa ett glas vin eller öl så orkar jag skall jag absolut slinka ner till matsalen och hänga med kursarna en stund.
 
 
Imorgon åker vi hemåt runt tre så imorgon kväll borde jag ha internet som vanligt. Hoppas ni står ut med lite frånvaro här ifrån tills dess. Ha en fin torsdagskväll!


Feberdimma och internat

Fick en snap från min vän som undrade var sjutton jag höll hus så det är väl bra att jag tar det här så ni inte blir oroliga. Det som inte händer på bloggen har inte hänt eller hur är det? *haha*

Imorse satte jag mig tillsammans med mina kursare på en buss till Ljungskile för att bo några dagar på Åh stiftsgård och gå en kurs i samtalkonst. Har varit lite nervös över att behöva vara borta så länge från min familj och nervositeten gick upp några steg när jag inatt fick frossa och kände mig allmänt kass. Min tur att bli sjuk alltså med världens bästa tajming. 

Har verkligen mått skit idag. Det var länge sen jag var så här dålig, men har ändå kämpat mig igenom långa samtal med min grupp. Internatet är obligatoriskt så har inte så mycket val faktiskt.


Nu är dock middagen nedtvingad i magen och jag har byltat på mig hundra lager kläder och krupit ner i sängen. Ska försöka hålla mig vaken till 8 i alla fall men sen får det vara bra för mig.

Hör skratt och stoj ute i korridoren så det är givetvis tråkigt att missa men jag känner att kommer jag levande ut på andra sidan är jag sjukt nöjd (bokstavligen haha). Saknar mina pojkar och känner mig som en 8 åring som gärna skulle vilja att mamma kom med lite glass och några kramar. Hoppas på en förbättring imorgon och en hyfsat god natt. Både för mig och mina stackars roomies. Nu ska jag gå in i dimman! Sov gott!


Att hålla studiefokus

Denna vecka tänkte jag spinna vidare på förra veckans tema om studieteknik men istället fokusera på hur du kan hålla dig skärpt och fokusera så bra som möjligt när du väl sitter ner och pluggar. Ofta kan jag känna att man har höga ambitioner inför pluggtillfället men när man väl sätter sig ner blir det liksom inte effektivt och man hamnar lätt i facebookfällan eller börjar googla efter goda middagsrecept istället för att plugga. Det kan även bli åt andra hållet att man kör på stenhårt och tillslut måste avbryta pluggsessionen när man senaste timmen fått läsa om samma mening 10 gånger innan den fastnat för att hjärnan är helt överhettad av all information. Känner du igen dig möjligtvis? Om du gör det så kan jag trösta dig med att jag idag kommer bjussa på lite tips som får dig att plugga tidseffektivt utan att för den sakens skull överhetta hjärnan.
 
1. Gör pluggstunden härlig. Som jag pratat om tidigare är det superviktigt att skapa en positiv stämning kring pluggandet. Det kommer göra att du kan hålla dig motiverad och det får saker att fastna lättare. Koka därför en stor kanna kaffe/te (eller varför inte mixa ihop en smoothie?), fixa till något härligt att snaska på, dra på dig sköna kläder och se till så att du sitter bekvämt. Försök att inte ha det för stökigt där du sitter eftersom det kan distrahera. Jag personligen kan ha lite svårt att koncentrera mig när jag lyssnar på musik men är du en sån som tycker det kan underlätta att stänga andra distraherande ljud ute kan du absolut sätta på lite musik. Det jag läst är att det gärna skall vara musik utan text eftersom texten då inte tar fokuset från det du läser men du får testa dig fram för att se vad din hjärna klarar av.
 
 Saknar verkligen all god frukt såhär på vintern. Superhärligt pluggsnacks ju!
 
2. Undvik distraktionerna. Detta säger sig självt men är ändå väldigt svårt när man väl sitter där och pluggar. Allt annat än att plugga känns ju så lockande just där och då och du kan t.o.m. få för dig att du måste putsa fönster nununu fast de stått skitiga i flera veckor. Sätta mobilen på ljudlöst eller stänga av internet på mobilen samt logga ut från alla sociala medier på datorn kan hjälpa dig att hålla dig borta från slösurfandet eftersom du inte blir avbruten av nya aviseringar du bara MÅSTE kika på. För att undvika distraktioner i hemmet kan du alltid åka iväg och sätta dig på ett fik eller på bibblan. Om du ändå vill sitta hemma så är mitt tips att du istället för att falla för impulserna att plocka i ordning i köket eller leta upp den där boken du kom på att du skulle vilja läsa tar och skriver ner alla de sakerna du vill göra på en bit papper medan du pluggar. Du kan då, när du tar paus i ditt pluggande, kika ner på listan och bocka av några av punkterna. Kanske inser du nu att det inte var så bråttom eller så viktigt som du trott tidigare?
 
3. Ta tiden. Forskning har visat att vår koncentrationsförmåga kraftigt försämras redan efter 20-30 minuter. Efter det går den kraftigt neråt och inlärningen blir således inte alls lika effektiv. Mitt tips är alltså (och detta tycker jag verkligen fungerar bra) att ställa ett alarm på din mobil/en äggklocka på 30 eller 45 minuter. När det ringer släpper du det du håller på med och tar en kort paus på 5-15 minuter (bestäm dig i förväg vilka intervall du skall köra med). Här är det INTE läge att ta upp mobilen och börja twittra utan du skall ställa dig upp och röra lite på kroppen, öppna ett fönster, ta ett glas vatten och möjligtvis gå ett varv runt bordet/gå på toa för att sedan sätta dig ner och påbörja ytterligare ett pluggpass. På så sätt får hjärnan ladda om. Att twittra känns möjligtvis som vila för dig eftersom du inte pluggar men det är det inte för din hjärna. Undvik alltså skärmar och text under dina pauser och kör hellre några korta avslappningsövningar eller lite jogg på stället.
 
Efter två-tre timmars pluggande så passar det att ta en lite längre paus på kanske 15-30 minuter eller en lunchpaus på 45-60 min om det är dags för det. Samma sak gäller här att försöka ställa dig upp och röra på dig, fylla på vätskeförrådet och låta hjärnan vila en stund. Det är superviktigt att du verkligen följer de här tiderna. Sätt en timer och gör varken mer eller mindre. På så sätt klarar du av att hålla disciplin och fokus mycket lättare eftersom du skiljer på ledig tid och pluggtid på ett väldigt tydligt sätt.
 
Skall du plugga en hel dag på detta sätt är mina rekommendationer att köra lite längre intervall (45 min) med 15 minuters rast. Då undviker du känslan av att du bara pluggar hela dagen och kan passa på att göra något du tycker är kul och avslappnande en liten stund varje timme. Det gör det lättare att hålla fokus och motivation uppe.
 
4. Planera planera planera. Använd din almanacka och planera in det du skall läsa. Det är viktigt att hålla koll på vad som skall göras redan innan du sätter dig för att plugga för att undvika den överväldigande känslan av att inte veta i vilken ände man skall börja. Genom att ha struktur i ditt pluggande får du en större känsla av kontroll och det känns dessutom bättre att ha mindre delmål som du kan bocka av en ett enda stort som man aldrig ens tycks närma sig. Du skiljer dessutom på pluggtid och fritid vilket både ger dig effektivare instudering men även effektivare återhämtning. En winwin-situation helt enkelt!
 
Min gamla, fina almanacka från 2014-2015 från personligalmanacka.se
 
Det var allt för idag! Som vanligt är jag jättenyfiken på om ni har några tips?! De tar jag nämligen gärna emot då man aldrig kan få nog av pluggtips. Har ni några frågor så får ni mer än gärna ställa dem här. Lovade er att berätta mer om retreivalteknik i förra veckans inlägg men kände nu att jag nog fick med det mesta förra inlägget. Är det någon som inte förstår vad det handlar om får ni gärna be mig att förklara så kanske jag istället skiver ett eget inlägg om det. Ha en fin vecka!
 
Detta inlägg ingår i min serie om pluggtips. Alla samlade inlägg hittar ni i huvudmenyn under Kategorier -> PluggtipsNär man inte kan bromsa

Både Tom och Vincent är sjuka just nu. Vincent har varit det sen i torsdags och igår så fick även Tom feber. Jag snorar själv lite lätt men sen jag blev mamma har min egen "jag är sjuk"-tröskel förflyttats en aning och jag räknar mig själv sällan som sjuk nu för tiden. Efter denna monstervecka med fullspäckat schema plus nätter med sömn hackat i små små bitar känner jag mig helt färdig.
 
Det kom ifatt mig först igår kväll faktiskt och jag bröt ihop lite smått när Vincent inte ville somna på kvällen så att jag kunde få se på melodifestivalen. Strax innan 10 kunde jag få krypa upp i soffan och bara vara en liten stund (Tom hade gått och lagt sig flera timmar tidigare) och jag fick nästan ångest över att gå och lägga mig eftersom jag visste att jag skulle vakna upp idag, ännu lite tröttare. 
 
Dagens frulle i brist på annat att fotografera ;)
 
Idag känner jag mig som ett ras. Vill bara sova bort hela dagen samtidigt som jag har hundra saker jag skulle behöva göra. Prio ligger i och för sig nu på att ta hand om mina två killar och jag vet att Tom sett på mig att jag kämpar för han har verkligen försökt att muntra upp mig så gott han kan. Just nu sover Tom i Vincents säng och jag sitter i stora sängen med datorn i knät och lillkillen sovandes tätt intill. Känner mig ändå rätt orättvis när jag klagar när det inte ens är jag som är sjuk men någonstans säger ju kroppen stopp, virus eller ej, och då åker humör och ork ned i botten oavsett.
 
Hoppas jag inte helt deppat ner er söndag. Ibland är det bara skönt att få skriva av sig lite grann. Nu skall jag fortsätta avverka min to do list på datorn och mysa med min sjuka bebis. En rätt så bra kombo ändå!
 
 

Nytt till matplatsen

I förra veckan när jag och lilla familjen var ute på en liten biltur körde vi förbi jysk. Har i ett par månader spanat in några stolar där eftersom våra stolar bokstavligt talat håller på att ramla ihop, vilket ju inte är optimalt när det kommer till just stolar. Utanför vajade gula REA-skyltar så vi chansade och gick in på jakt efter stolarna och visst var de nedsatta i pris. Sicken tur! Plockade på oss fyra stycken som vi med nöd och näppe fick in i vår lilla Citroën och begav oss hemåt. Glada över att äntligen fått nya stolar men även över att vi sparat drygt 1000 pix tack vare vår lilla spontana biltur.
 
 
Nu vet jag att det inte är världens snajdigaste bilder men jag gissar ändå att ni kan få er en uppfattning om hur det hela blev. Nu kan vi äntligen slänga ut vårat plockepinnspel till stolar och sitta ner utan att behöva oroa oss för att dunsa i golvet. Väldigt nöjd måste jag säga! Stolarna hittar ni HÄR


Utmana mig själv

Har spenderat min fredagkväll hemma hos mina föräldrar eftersom Tom är iväg på AW. Vincent ligger och sussar sött i mormor och morfars säng och vi sitter framför tvn i soffan och gör minsta möjliga. Väldigt skönt efter denna fullsmockade vecka.
 
Har haft en väldigt lärorik dag på praktiken återigen och på bara de tre dagar vi varit där märker man redan hur mycket vi alla har utvecklats. Inlärningskurvan är verkligen brant vilket är väldigt häftigt. Hade min andra patient imorse och kände mig alldeles euforisk när jag kom ut ur undersökningsrummet efter samtalet. Man får en rejäl kick av att pressa sig ur sin bekvämligheszon och när det sedan ger resultat blir man så rackarns stolt över sig själv. Är verkligen svårt att beskriva känslan men någon kanske förstår vad jag menar. 
 
Dagens lunchlåda // Lapp på personalrummets anslagstavla, någon som
känner igen detta fenomen? :'D
 
Nu väntar en vecka med föreläsningar och samtalskurs på internat och sedan veckan där på skall vi tillbaks för tre dagar praktik till innan det är dags att göra praktik på sjukhusavdelning. En mycket hektisk kurs med fullspäckat schema och minimalt med utrymme för frånvaro men oj så rolig ändå. Man är rätt mör när man kommer hem men som tur är behöver man inte studera lika mycket på egen hand. Inget mig emot med andra ord.
 
 Fikafikafika, det hör liksom jobbet till! // Mycket glad, men trött, läkarstudent
 
Till mina kära yngrekursare vill jag bara säga - håll ut! Det kan kännas trist och segt när man sitter där med alla böcker men allt det har lett mig fram till där jag står idag och jag har verkligen så kul. Detta är liksom vad allt handlar om. Att varje dag få träffa människor och göra någons liv lite, lite bättre. Kämpa på. Kan jag så kan du också, det lovar jag!
 

 
 

Konsten att prata

Dag två avverkad på praktiken och jag måste säga att jag är mer än nöjd. Vi har fått en fantastisk handledare som verkligen brinner för både sitt yrke och för att lära ut. Han tar sig tid att svara på alla våra tusentals frågor, ge oss konkreta råd men även feedback på det vi gör. Alla i vår grupp har fått ta egna patienters anamnes (sjukdomsberättelse) som vi filmat in. Lite smått nervöst måste jag väl säga men jag blev faktiskt glatt överraskad över hur bra det gick och hur mycket jag faktiskt lyckades få med i mitt patientsamtal. Har aldrig reflekterat över hur mycket samtalsteknik som faktiskt ligger till grund för mötet mellan läkare och patient.
 
Sedan har vi tillsammans med vår handledare tittat på videosarna och fått ge varandra konstruktiv kritik vilket varit minst lika lärorikt. Vi har även fått öva på att skriva journal, vilket också det är en hel vetenskap i sig och idag på eftermiddagen tränade vi på status (kroppsundersökning).
 
 
Vi kommer ha en praktisk tentamen förutom den vanliga teoretiska den här kursen där vi skall ta en anamnes på en patient, göra en fullständig status och sedan skriva en inläggningsjournal. Låter mycket lättare än vad det är kan jag lova. Särskilt när man är helt grön. Det är enormt många grejer man skall komma ihåg under själva statusdelen (massvis med tester som testar nervsystemet bland annat) och då skall vi ändå bara kunna en bråkdel av allt som finns.
 
Med vår grymma handledning skall det nog i och för sig inte bli några problem. Älskar verkligen att få göra lite praktiskt nu efter så många terminer teori. Även fast det skrämmer skiten ur mig så kan jag verkligen se mig där i läkarpyjamasen en dag som färdig läkare med egna patienter.Ett helt fantastiskt spännande yrke helt klart.
 Praktikdags

Hade en skitdag igår rent ut sagt. Precis när jag lämnat V på föris fick jag blixtrar i synfältet vilket för min del är ett kännetecken på intågande migränanfall jag allt för väl känner igen. Bara hem och lägga sig med andra ord. Resten av dagen kände jag mig som överkörd av ett ånglok och det blev hämtpizza till middag
 
Idag känner jag mig desto piggare trots en ovanligt uppstyckad natt. Kanske har det att göra med att jag skall på praktik idag ;D är både nervös och taggad så vi får se hur denna dagen slutar. Ha en finfin onsdag!
 
I väntan på bussen med skor och kamerastativ i handen. Lite nervös över hela se på oss själva-prylen :S

Studieteknik

Sätter man sig och googlar tips på studieteknik kan man hitta hur mycket som helst nästan. Allt passar givetvis inte alla och det handlar i slutändan bara om att hitta det som passar för just dig. Mind mapping är t.ex. en mycket populär studieteknik som jag själv inte alls förstår mig på. Jag tänkte i alla fall bjussa på 6 olika tekniker som jag använder mig av för att få saker att fastna både inför tentan och inför framtiden.
 
1. Förberedelse. Förberedelser är A och O när det kommer till bra studieteknik. Jag är dålig på detta själv men märker så tydlig skillnad på inlärningen de gånger jag har förberett mig inför en föreläsning och de gånger jag inte har det. Ta en stund för att förbereda dig inför dagens föreläsningar. Läs igenom rubrikerna i föreläsarens PP om ni fått tillgång till den i förväg och titta på bilderna. Du kan även kika på det föreläsningen skall handla om i boken och skumma även igenom bilder och rubriker där. Hittar du återkommande viktiga begrepp så skriv upp dem och sök upp dem på exempelvis wikipedia. På det här sättet kan du lättare hänga med när föreläsaren förklarar och slippa sitta och fundera på det och missa andra viktiga saker. Det är mycket lättare att hänga med på en föreläsning när du känner igen begrepp och har sett bilderna tidigare och du får även ett litet hum om vad du tycker är extra krångligt så du vet vad du ska fokusera dina anteckningar på.
 
2.Quiza dig själv. Detta är ett nyupptäckt tips som jag tycker funkar väldigt, väldigt bra. När du exempelvis läser igenom föreläsningsanteckningar, ett kapitel i boken eller en forskningsartikel så har du papper och penna redo och skriver ner frågor på innehållet under tiden som du läser igenom det. Vik pappret på längden så att du kan ha frågan på ena sidan och svaret på andra sidan och på så sätt kan du förhöra dig själv om och om igen på innehållet. Det är även ett bra sätt att sammanfatta en text och du plockar automatiskt ut det viktigaste som då hamnar i frågeform på ditt papper. 
 
2. Utnyttja gamla anteckningar. Detta tror jag inte är lika stort på program eller kurser som tillämpar betyg men på läkarprogrammet finns det sidor på internet där äldrekursare delat med sig av sina föreläsningsanteckningar. Oftast ändras det faktiskt inte så mycket i föreläsningarnas innehåll så trots att de har några år på nacken kan det vara mycket hjälpsamt om man har svårt att förstå sig på ett område, för repetition inför tentan eller när du missat en föreläsning som du vill ta igen. Man får mycket gratis och sparar tid då den som skrivit anteckningarna oftast reda sållat bort det som inte är relevant. 
 
3. Var visuell. Att skriva långa sammanfattande texter kan kännas som en bra idé till en början men oftast glömmer du av det du skrivit ganska snabbt. Införskaffa dig pennor i olika färger och rita bilder, diagram och pilar som kan hjälpa dig att minnas bättre. Att rita av komplicerade strukturer i människokroppen har hjälpt mig att förstå och komma ihåg hur de ser ut och hur allt hänger ihop. Hjärnan kopplar ihop texten med bilden och om du kommer ihåg det ena av dem så kommer du förhoppningsvis ihåg även det andra. Använd dig även om det finns av 3D-modeller som du kan vända och vrida på för att förstå helheten. Det funkar även bra med exempelvis anatomi och fysiologi att använda sin egen kropp som modell.
 
Pluggmaterial från patologin med bilder och frågor
 
4. Använd flera sinnen. Det har visat sig att man lär sig allra bäst om man både lyssnar, skriver och återberättar fakta. Varva därför att läsaläsaläsa med högläsning, videor på youtube (finns mycket föreläsningar där om allt möjligt), rita bilder och skriva, både på dator och för hand.
 
5. Plugga tillsammans. Att plugga tillsammans med en kompis är något av det bästa du kan göra, om ni lyckas hålla fokus vill säga. Det är lätt att man börjar prata om annat. Pluggar du tillsammans med någon kan du dock spara mycket tid eftersom ni kompletterar varandra och kan lite olika saker. Det är även jättebra för inlärningen att återberätta sin kunskap för någon från minnet (kallas retrieval på engelska) och detta kan du ju göra både för en pluggkompis men jag kan ibland sitta och förklara saker för Tom så enkelt jag kan vilket faktiskt inte bara lär honom någonting utan även får mig att minnas ännu bättre. Ju fler gånger ett minne används, desto bättre lagras det i hjärnan.
 
6. Testa dig själv. När du pluggat ett tag är det bra att testa sig själv. Detta genomsyrar i och för sig de flesta tips eftersom just retrieval-tekniken (att återhämta ur minnet) har visat sig vara allra bäst för att få saker att fastna (skall skriva mer om det i nästa veckas inlägg). Du kan testa dig på olika sätt. Instuderingsfrågor använder vissa lärare och ibland kan de vara väldigt många men försök då göra varannan eller var tredje. De är även smart att använda om du har svårt att sålla ut det som inte är relevant från dina anteckningar. Du kan även testa dig med gamla tentor. Spara gärna dem till några dagar innan tentan dock så att du inte gör dem för tidigt. Skriv upp det du får fel på och läs på.
 
Så där! Det var alla tips för idag. Det finns ju en massa att skriva om studieteknik så kommer ni på något som ni själva tycker är bra så tar jag gärna emot nya studieteknikstips. Har ni några frågor eller så är det bara att fråga på och annars så får ni ha en fortsatt trevlig måndag!
 
Detta inlägg ingår i min serie om pluggtips. Alla samlade inlägg hittar ni i huvudmenyn under Kategorier -> Pluggtips