Härlig söndagsbrunch

God förmiddag fina ni! Startade dagen med frukost tillsammans med mitt lilla hjärta medan Tom fick en välförtjänt sovmorgon. Det blev bananpankisar med ett lite nytt recept. Vincent älskar ju verkligen dem men jag är inte jättefrälst. Med dessa små förändringar så tycker jag dock att de blev snäppet bättre. Inget slår dock riktiga amerikanska pannkakor med sirap och färsk frukt till frukost *drunknar i mitt eget dreggel*.
 
 
Förutom en banan och 2 ägg hade jag även i salt, havregryn och en nypa bakpulver. Skall ha ännu lite mer havregryn nästa gång för det hjälpte mot den lite svampiga konsistensen som bananpannkakor har. Serverade dem med rårörda hallon sötade med lite honung!
 
Efter frukosten hängde vi på Vincents rum och lekte med hans traktorer och hans duplo. Det är hans absoluta favoritleksaker och det leks med dem VARJE dag, haha. Vid elva gjorde vi i ordning lite frukost på sängen till pappan också och gick in och hoppade på honom (ja i alla fall den mindre av oss) för att han skulle vakna så nu är vi uppe alla tre. 
 
 
Får se vad dagen bjuder på idag men solen strålar ute så lite gungning ute på gården skall vi absolut få till. Hoppas ni får en fin söndag!
 
Ps. Glöm inte att det är måndag imorgon och ett nytt inlägg med pluggtips kommer upp här. Håll utkik!En perfekt tjejkväll

Hade en helt fantastik kväll igår med Josefin. Satt först och pratade i flera timmar i soffan, drack drinkar och åt chips och choklad. En urbra kombo om du frågar mig! Tog sen bussen in till stan och Excet och där dansade vi runt till en massa underbara gamla låtar ända fram till stängning. Landade nog hemma igen strax efter 4.
 
Är rätt seg idag av förståeliga skäl så idag får det bara bli att strosa runt i mjukisar och mysa. Märks att man inte är 18 år längre, haha. Tom gav mig dock sovmorgon (bästa sambon alltså) så känner mig ändå relativt utvilad. Nu skall jag och Vincent titta på Little Grey Fergie. Han verkar inte heller ha något emot att mysa lite extra med sin mamma idag.
 
 
 

Ett samtal från Guinness

Idag måste jag ha satt någon form av rekord. Har nämligen hunnit
- Gå upp
- Äta frukost (inte alla dagar det!)
- Göra mig i ordning
- Ta bussen in till skolan
- Irra runt som en galning i jakt på en datorsal som låg längst bort, längst ner i ett litet hörn av en byggnad jag varit i typ 5 gånger under hela tiden på läkarprogrammet
- Stapla in med andan i halsen 1 minut innan tentan skulle börja på grund av ovanstående skattjakt
- Skriva tenta (Godkänd) och göra kursutvärdering
- Ta bussen hem igen
 
Nycklarna satte jag i låset klockan 9.20! Klar för dagen medan somliga precis bara har börjat sin skoldag/arbetsdag. Känns bra såhär efteråt men kan säga att det inte var det enklaste att släpa sig upp när klockan ringde. Nu kan vi dock säga tack och hej till Biomedicinsk Fördjupning 2 (så sexigt namn på en kurs?!) och börja tagga inför kvällens utgång med Josefin.
 
Först skall jag dock sova, plugga, träna, duscha, leta fram något fint att ha på mig ikväll och städa. Får se hur många punkter jag lyckas bocka av från min lista innan Josefin kommer hit ;)
 
Var tydligen fler än jag som tvingades gå upp snortidigt. Därav bästa platsen precis bredvid sopptunnan -.-


Nytt inför praktiken

Igår kom det jag beställt från vårdväskan i helgen. Det stod att det skulle ta 3-6 dagar och tog alltså 3 dagar vilket är helt fantastiskt bra egentligen. Tummen upp för det! Inför konsultationskunskapskursen som börjar på måndag har vi nämligen, förutom obligatorisk kurslitteratur, även obligatorisk utrustning. Stetoskop, namnskylt, ficklampa, reflexhammare och tandpetare skall vi ha och nu är det bara reflexhammare jag saknar. Min kurskamrat har dock beställt åt oss så den kommer nog i början på nästa vecka. 
 
Vincent tyckte det var jättekul med paket i brevlådan och ville att jag skulle "poppa" (öppna) det direkt
 
Fick bli en ny snygg namnskylt och en ficklampa i pennformat med linjal och reverensprickar för pupillstorlek på sidan. Finns en massa olika valmöjligheter när det kommer till namnskyltar och de har en hel del annat roligt också som sprutformade pennor och färgglada stödstrumpor. Tips till alla mina läsare som studerar eller arbetar inom vården!
 

En dejt på akuten

Igår fick jag och Tom till en väldigt spontan date night på tu man hand. Ni som följer mig på instagram och/eller snapchat kan ju knappast ha missat detta. Vi spenderade nämligen kvällen/natten på akuten. Tom smsade mig när jag var iväg på ungdomsrådet att han hade svimmat när han snytit sig och efter lite tjat från min sida hade han tillslut ringt 1177 som tyckte att vi skulle åka in. Som tur var låg Vincent redan och sov så vi ringde hit mamma och åkte sedan till Mölndals sjukhus.
 
 Optimistiska precis inkomna till akuten vs 1 timma senare
 
Trots att väntrummet var helt tomt fick vi vänta nästan 2 timmar på att få komma in och efter blodprov, blodtryck, EKG osv. fick vi vänta nästan ytterligare 2,5 timma innan vi fick träffa läkaren. Vi började tro att vi var bortglömda där inne eftersom ingen sagt vad vi skulle vänta på eller hur långt tid det skulle kunna ta. Ibland kan man ju undra vad det är för branch man ger sig in i?! Tom satt dessutom med en POX-mätare i örat under hela den tiden och det enda nöjet vi hade var att studera hur kurvan löpte amok när Tom rörde på huvudet.
 
Rätt så slitna och trötta småbarnsföräldrar som bara ville åka hem
  
En snabb anamnes, nervstatus och lite hjärt- och lungljud (som inte ens utfördes korrekt över alla lungloberna!!! #viktigpetterläkarstudent) senare fick vi svaret att allt såg normalt ut och att han inte skall snyta sig mer. Jag och Tom skrattade först men hejdade oss snabbt när vi såg allvaret i läkarens min. Ingen skämtgubbe där inte. Hur man undviker att snyta sig är för mig en gåta. Måste man, så måste man väl? 
 
Tydligen så hade krystningen vid snytningen lett till en så kallad vasovagal reflex vilket innebär att vagusnerven retas och utlöser en svimning. Av någon anledning så är Tom mer lättretad just nu vilket tydligen kan ha en massa orsaker som sömnbrist, infektion osvosv. Händer det igen så skall han åka in en gång till men jag kan väl säga som så att ingen av oss är sådär jättesugna efter gårdagens besök.
 
Kom hem någon gång strax efter 3 och staplade direkt i säng. Vincent vaknade pigg och glad vid halv åtta så då var det bara att stiga upp, med drygt 4 timmars sömn i bagaget. Ni kan ju gissa hur jag har mått idag? Kom hem från skolan efter en stund då vi fick sluta tidigt och skall vila mig lite innan det är dags för hämtning på föris. Längtar såååå efter att få gå och lägga mig ikväll!I minneslådan

För någon månad sen kom mamma över med en låda med saker som hon sparat från när jag var liten. I den fanns både gamla matteböcker från lågstadiet, teckningar och kläder från när jag själv var liten som mamma valt att spara. Det mesta är ju kanske inte något som jag själv skulle valt att köpa i affären idag, tider ändras ju, men det är fantastiskt att tänka att jag faktiskt sprungit runt i de där kläderna.
 
De flesta av kläderna var antingen för stora eller för små för Vincent men så hittade vi den här koftan och den passade honom precis. Stickad av min egen mormor till på köpet. Inget man skickar honom till dagis i precis men det är roligt att se honom i en tröja som jag själv haft för drygt 21 år sedan. 
 
Med världens sötaste lilla toffs på luvan!

Träffa en barnmorska

Just nu har vi electives i skolan. Det innebär att man får välja en kurs i en kurs. Låter lite krångligt kanske men jag tycker det hittills har varit jättebra. Vi fick välja mellan 10 olika alternativ och jag valde graviditetsdiabetes. Kul att äntligen få vara med och påverka sin utbildning lite, trots att det bara handlar om 4 dagar.

Dagens glammiga lunch

Just nu sitter jag och äter lunch men vid ett skall jag och min electivesgrupp åka på studiebesök till Specialistmödravården på Östra och träffa en barnmorska där som jobbar med graviditetsdiabetes. Det skall bli jätteintressant! Så fort vi får göra lite praktiska saker så blir jag ju glad. Ett skönt avbrott helt klart från alla forskningsartiklar jag läst det senaste som jag helst bara hade velat elda upp.Pluggmotivation

Okej, det var ju en hel hög som tyckte det skulle vara kul om jag skrev lite om studieteknik så då drar jag det ett steg längre och kör en hel serie med pluggbaserade inlägg fulla med tips om allt ifrån hur man håller motivationen uppe till spartips för den skrala studentplånboken. Förhoppningsvis så kommer något till använding för någon. Håll utkik måndagar framöver alltså!
 
Del 1 kommer att handla om pluggmotivation. Alla har vi ju stunder när vi varken vill eller orkar sätta oss ner och ta tag i de där föreläsningsanteckningarna som behöver renskrivas eller läsa ett nytt kapitel i de tunga och snordyra läroböckerna. Jag tänkte ge er 7 tips som funkar bra för att motivera mig när jag inte riktigt är på topp.
 
1. Hitta en förebild. Att ha någon äldrekursare eller färdig läkare/lärare/ekonom/ingengör att se upp till gör att du både kan inspireras och förhoppningsvis även få handfasta råd. Hur hanterade hen motivationssvackor och tentaångest och vilka utmaningar ställs hen för idag? Om du inte har en rent fysisk person så är mitt tips att googla efter bloggar och youtubekanaler. En ny favorit hos mig är Andrea Tooleys kanal på Youtube. En tjej i USA som vloggar om livet som student och praktiserande läkare med videos om studietips osv. Har fått mycket inspiration och tips där ifrån. Rekommenderar varmt, inte bara för oss läkarstudenter.
 
2. Intala dig att det är roligt. Sitter du med något som både känns tråkigt, svårt och orelevant är det lätt att tappa motivationen. Det här knepet känns löjligt till en början men fungerar faktiskt väldigt bra. Intala dig själv att det du läser är intressant och spännande och du kommer märka att det både blir lättare och fastnar bättre i skallen. Fake it 'til you make it!
 
3. Fokusera på målet. Livet som färdig läkare kan kännas långt bort för mig ibland och det är lätt att man börjar fundera på varför man överhuvudtaget sitter och trycker in komplementsystemets olika vägar i huvudet. Måste jag verkligen göra detta? Om du istället fokuserar på målet och ritar upp en målbild med dig själv som nyutexaminerad (gärna så visuellt som möjligt, var kreativ) så inser du snabbt att du faktiskt måste göra vissa saker för att komma närmare målet. Det finns inte så mycket att välja på om du skall uppnå ditt mål och det vill du ju göra.
 
 
4. Praktisk anknytning. Detta går kanske inte att applicera på alla utbildningarn men jag tycker att det är jätteviktigt med något praktiskt mitt i allt plugg. På läkarprogrammet har vi väldigt mycket praktik i den senare delen av utbildningen så i början är det lätt att man tappar suget eftersom studierna inte reflekterar det framtida yrkeslivet något vidare. Vi har praktik en dag i månaden fram till termin 4 och jag (och många kursare med mig) har tyckt att det varit så skönt att få en blick in i framtiden och en påfyllning av motivation att fortsätta traggla anatomi efter en heldag ute på praktik. Har du möjligheten så ta den! 
 
5. Inse hur mycket du redan kan. Det finns alltid mer att lära hur mycket du än läser. Därför kan det vara lätt att glömma bort hur mycket man faktiskt kan och istället känna sig dålig och omotiverad. Jag brukar ibland sitta och förklara kroppsliga mekanismer för någon i familjen som inte läser medicin och man inser snabbt hur mycket man själv kan och hur lite "normalt folk" kan vilket är väldigt skoj. Då blir jag peppad att fortsätta lära mig, både för framtiden men också för chansen att briljera på släktmiddagen ;)
 
6. Använd lockbete eller belöningar. Om inget annat funkar så sätt upp ett mål för dagen, veckan eller för all del den närmsta timmen och belöna dig själv när du kommer i mål. Ett långt bad, en bit kladdkaka eller kanske ett avsnitt av en serie på Netflix. Var försiktig med detta tips dock. Det är mycket bättre att bygga upp en positiv upplevelse kring pluggsituationen (vilket också kommer hålla motivationen uppe mycket längre) än att belöna att du pinat dig igenom en dags plugg vilket egentligen inte hjälper dig med grundproblemet; motivationsbrist. Jag hoppas ni förstår vad jag menar?! Är det något som verkligen är urtråkigt eller sitter du mitt i tentaplugget så kan dock detta tips hjälpa till på traven att få det undanstökat.
 
7. Ha andra intressen. Slutligen så är det jätteviktigt att du gör annat än att studera om dagarn också. Det finns inget som är så omotiverande som att sitta fast i plugget och känna att man inte har ett annat liv. Här är jag inte så duktig själv eftersom marginalen för Alice-tid är väldigt liten när man kombinerar familjeliv och läkarstudier men jag försöker så gott jag kan. Du är inte bara student utan måste göra annat som gör dig glad som inte är direkt förknippat med studierna. Att få fokusera på annat gör att du blir mindre stressad vilket har en positiv inverkan både på inlärning och motivation så ut och jogga, spela en omgång monopol med vännerna eller sticka en sovsäck!
 
Okej, det var alla tips för idag. Hope you like 'em! Nu vill jag gärna höra era bästa tips för att få fart på motivationen när ni pluggar! Jag tänkte även göra ett litet frågeinlägg längre fram om plugg i största allmänhet så har ni några frågor (läkarstudier eller inte) får ni gärna ställa dem här!

Den nya garderoben

Vi är verkligen såå nöjda med våra nya garderober som ju tagit spjälsängens plats i sovrummet när Vincent flyttat in till eget rum. Nu sover visserligen Vincent i vår säng när han är sjuk och innan dess sövde vi honom i vår säng och la över honom till hans rum när vi gick och la oss, men tanken är ju att han så småningom både sover och somnar inne i sitt rum.
 
Så stor att det omöjligt går att få med hela på ett kort
 
 Gott om plats ändå mellan säng och garderob
 
Garderoberna rymmer verkligen supermycket på en relativt liten och tidigare dåligt utnyttjad yta. Än så länge har vi bara proppat in kläder där men tanken är ju att väskor, skor och andra småpryttlar med ska få plats. Det enda negativa är väl möjligtvis att den tog år att skruva ihop men det var det verkligen värt, i alla fall så här i efterhand. Att få göra ingenting

Idag fick jag åter igen svälja mitt "duktiga mamma"-syndrom och ringa på förstärkning. Både jag och Tom har blivit dunderförkylda och har mest legat och snorat i soffan idag så när Vincent låg och sov middag ringde jag över till min pappa för att se om de ville ha Vincent ett par timmar så vi kunde få vila lite grann. De ställde genast upp och erbjöd sig till och med att ha honom över natten så när Vincent vaknade körde Tom honom dit med en översovningsväska.
 
Resten av eftermiddagen och kvällen har vi småplockat lite i lägenheten men mest legat i soffan och sträckkollat några avsnitt Lost, vilket vi ju inte kunnat göra på över två år. Känns väldigt konstigt faktiskt. Nu mot kvällen så blir jag däremot lite saknig efter min lilla kille. Jag vet ju i och för sig att Vincent haft det hundra gånger roligare där idag med folk som faktiskt orkar busa och leka med honom och att han känner sig väldigt trygg med både sin mormor, sin morfar och Bobbel (min lillebror Gabriel). Har inte hört ett knyst från dem sen vi lämnade honom heller så jag väljer att tolka det som att allt gått bra.
 
Det är märkligt det här med att sakna sina barn. Det räcker med några timmar ifrån dem så vill man ha hem dem igen trots att man många gånger drömmer om den där egentiden man aldrig får till. Kommer man någonsin att växa ifrån saknaden? Blir ju jobbigt för Vincent menar jag om jag inte kan låta honom sova borta när han är sisådär 15 år utan att jag måste ringa 70 gånger, haha. Moderskärlek alltså :')
 
I brist på snorfria bilder njussar jag på en bild från i höstas på världens goaste V

Nytt till en växande kille

Innan jag träffade Josefin igår fick jag ju strosa runt lite på stan och visst blev det lite inhandlat till Vincent på hans namnsdag. Inget som han tycker är något vidare skoj kanske utan mer en "detta behövde vi köpa ändå så du får det i present"-present. Blev lite kläder att växa i i storlek 86/92 som än så länge är lite, lite stort men som han absolut kan ha bara man kavlar upp armar och ben lite grann. Har ju hellre för stora kläder till Vincent än för små, som så ofta är fallet eftersom en viss liten herre betar av storlekar lika ofta som jag skriver tentor.
 
 
Fick göra en liten rensning i Vincents smått kaotiska byrå också för att plocka ut allt som är för smått och det blev en rejäl hög med kläder trots att det inte alls var längesen jag rensade. De får packas ner i lådor och sparas till nästa barn. Skall bli kul (eh??) att gå igenom alla kläder för att skänka/sälja/slänga när vi väl är klara med barntillverkningen i framtiden. Skönt att slippa tänka på det nu hur som helst.
 


Mysfika med fin vän

Nästan 2,5 timmes mysfika tillsammans med Josefin gjorde susen för själen vill jag lova. Satte oss på Espresso House i Vasa och pratade på om allt mellan himmel och jord som vanligt.  Tiden gick alldeles för snabbt och vi kunde än en gång konstatera att vi inte hunnit med att prata om ens hälften av allt vi ville prata om. The story of our lifes minst sagt. Vi bokade dock in varandra även nästa helg då vi istället skall ut och partaja. Var ett år sen jag var ute sist så det ska bli väldigt skoj.
 
  
Nu håller Tom på att poppa lite popcorn inför kvällens fredagsfilm och jag har förberett lite färsk frukt som vi ska smaska på medan vi sitter uppkrupna i soffan och snorar under en filt och tycker synd om oss själva. Trots förkylning så måste jag ändå säga att jag har det rätt bra. Är så glad över att ha en så fin familj och för min underbara bästis som står ut med denna virriga mamma. Lite härlig fredagstacksamhet bara. Nu ska jag kika film!
 
 

Fredagsfeeling

Fredagsfeelingen infinner sig så sakta i mig. Har precis lämnat skolan och sitter på vagnen in till stan för att möta upp Josefin för en fika. Hon slutar visserligen inte förrän vid tre så jag får strosa lite i affärerna så länge. Vincent har ju namnsdag idag så kanske hittar en liten present till honom.

Fryser lite smått sådär ;)

Ska bli skönt med lite helg så vi kan vila upp oss och bli friska igen. Både Tom och jag har ju gått och blivit förkylda men jag försöker kurera mig själv med lite positiva tankar vilket ju i ärlighetens namn går sådär. Är jag bara frisk om en vecka så är jag väl nöjd. Blir jobbigt att försöka bortförklara det ständigt droppande snoret för patienterna på min vårdcentralsplacering liksom.Multitasking

 
Plugget blev helt plötsligt hundra gånger mysigare med en sovande liten skrutt tätt intill. Eftersom Vincent vill vara näranära och jag har skolarbete att göra har jag krupit upp i sängen i ett försök att lyckas med både och. Hittills går det rätt bra måste jag säga. Helst hade jag väl kanske sovit själv också eftersom natten bjöd på minimalt med sömn för oss båda men jag får allt kämpa vidare med min artikel om somatomediner så jag kommer någon vart. 
 
Var iväg på föreläsningar idag på förmiddagen medan mamma passade V. Salen var bara halvfull så jag gissar att det var många som stannade hemma för att slippa ge sig ut i snön. Jag försöker att missa så lite skola som möjligt eftersom jag vet att jag ändå kommer missa en del när jag eller Vincent är sjuk så det var bara att byllsa på sig imorse efter att ha lagt ett 2 cm tjockt lager smink under ögonen för att dölja det svarta hål som infunnit sig där efter nattens brist på sömn. 
 
  Så vackert med de snötäckta grenarna
 
Väl hemma igen fikade vi i soffan och sedan vinkade vi av mormorn. Är så lyckligt lottad som har en familj så nära som alltid ställer upp när det krisar här hemma. Att Vincent avgudar dem gör ju inte saken sämre. Så otroligt tacksam verkligen!
 
Innan jag glömmer det tänkte jag bara skriva att ni får hålla utkik här i bloggen på måndag förresten. Då kommer ett inlägg att komma upp som jag hoppas att i alla fall en del av er kommer tycka om. Mer än så säger jag inte!

Nu lämnar vi T4 bakom oss

I måndags var det dags att bänka sig framför Biomedicinsk Fördjupning 2. Låter kanske inte så saftigt och skall jag vara helt ärlig så längtar jag enbart efter att dessa två veckor skall passera förbi så smärtfritt som möjligt men jag inser såklart att denna tvåveckorskurs har något slags syfte som är utvecklande och bra inför framtiden. Varför en tvåveckors kurs behöver 3 olika examinationer förstår jag dock inte?! Något som däremot är mer spännande är att jag officiellt kan räkna mig som T5a! Tjihoo! Vi börjar verkligen närma oss halvvägs nu.
 
Föreläsning i byggnad utan micro -> Lunch på stan med Emelie
 
Både på grund av start av urtråkig kurs och det faktum att jag helt ställt in mig på omtenta för Patologin gjorde att jag inte riktigt kunde slappna av och glädjas över terminsstarten i förrgår men så, igår kväll, kom tentaresultatet. Pulsen gick dirket upp till säkert 200 slag/min när jag såg meddelandet på anslagstavlan. Jag öppnade dokumentet med en lätt darrande hand och scrollade sakta, sakta ner till min tentakod och... jag blev GODKÄND. Var tvungen att dubbelchecka flera gånger men jo, visst låg jag 7 poäng över godkäntgränsen. Godkänd med god marginal!
 
Tentaresultatet firades med årets första semla!
 
En enorm sten lyftes från mina axlar i och med tentaresultatet och nu har jag bara den där gnagande ersättningsuppgiften kvar efter mig. Sen börjar det på riktigt! Så fort vi blir klara med BF2 så kickar nämligen första kliniska kursen igång. Är så rackarns nervös men samtidigt sjukt peppad. Det är ju först när man kliver ut ur sin bekvämlighetszon som man kan utvecklas så det är nog bara hälsosamt med lite nervositet. Har hur som helst saknat praktiken så skall bli jätteroligt att få dra på sig läkarpyjamasen och stetoskopet igen. Tänk att lilla jag skall bli läkare liksom? Är inte det galet?!


Lite snökaos

När man vaknar upp och tittar ut för att mötas av detta: 


Kan säga att det var med hjärtat i halsgropen jag spännade fast mig och Vincent i bilen och lirkade oss ut på vägarna imorse. Vincent är ju som ni vet sjuk och jag fick i sista minuten reda på att jag hade obligatorisk närvaro på ett moment i skolan idag. Lyckligtvis ställde min lillebror upp som barnvakt och det var ett under att vi ens kom ut från parkeringen vill jag lova.

Efter knappt 1 timme i skolan kunde jag sätta mig i bilen igen. Helt vansinnigt att ge sig ut med bilen i detta snökaos egentligen. Klarade mig helskinnad tillbaks i alla fall och kom hem till en sovande liten kotte. 

Resten av eftermiddagen har ägnats åt minsta möjliga med ynkepynkeVincent. Han har aldrig varit så här dålig tidigare och han äter nästan ingenting alls. Som tur är får vi i honom mjölk och det är ju det viktigaste att han får i sig vätska när han pendlar mellan 37 och 40 graders feber om dagarna.

Hoppas nu att det är snöröjt ordentligt tills vi ska bege oss hemåt. Känns inte alls kul att vara ute och slira på vägarna med sitt barn i bilen. Bäst att vi håller oss hemma imorgon!

Man kan säga vad man vill om snön, men vackert är det allt! Kan inte se mig mätt på detta vackra vinterlandskap.

Söndagschill

God middag! Här tassas det fortfarande runt i morgonrock trots att jag varit uppe sen 8 och röjt med den lille sjuklingen. Tom tog natten med Vincent i vår säng medan jag fick sova ostört i Vincents rum och sedan gick jag upp med honom när han vaknade och så fick Tom sova vidare. En stor eloge till alla er ensamstående där ute som rattar sjuka kids själva. Riktiga powermänniskor är vad ni är!
 
Nu sover både Tom och Vincent middag och jag tänkte fortsätta med mina artiklar. Känns ärligt talat aldrig som om jag kommer bli klar. Det är verkligen INTE värt att missa obligatoriska moment i skolan, trust me. Är glad att jag lyckdes fixa allt obligatoriskt under hösten trots alla VAB-dagar. Får se om jag lyckas med den bedriften i vår.
 
Osminkad och iförd mammatoffs och morgonrock. Söndagschill deluxe!
Blir alldeles toklycklig när jag ser dem såhär. Mina fina grabbar <3
 
Tänkte passa på att visa er tavlorna vi fått upp ovanför soffan förresten. Vi passade på att framkalla lite förstoringar när vi beställde våra julkort men sedan låg projektet lite på is över jul. Nu i förra veckan var dock Tom och inhandlade tre ramar på IKEA och nu har de äntligen kommit upp över soffan. Är verkligen så glad att vi var iväg och fotograferades hela lilla familjen. Det måste vi göra fler gånger!
 Dags igen

Sitter hemma och inväntar Tom som är och inhandlar kvällens middag. Kinamat står det på menyn idag eftersom kylskåpet ekar tomt. Har haft en rätt lugn dag som startade med sovmorgon för min del och sen åkte vi och hälsade på Toms farbror en sväng. Vincent, som har hostat en del idag, blev helt plötsligt snorig och gnällig efter att vi varit där en stund och när vi väl kom hem var han alldeles varm.
 
Stackars killen somnade som en stock efter att ha fått i sig lite mat och alvedon klockan 5(!!). Det gör verkligen såå ont i hjärtat när man ser sitt barn gråta när det inte mår bra. Nu hoppas vi att vi alla får sova hyffsat inatt (han har redan vaknat till av hostan några gånger) och så får det bli en lugn dag imorgon med. 
 
Är verkligen så less på alla förskolebaciller. Man längtar ännu mer till våren nu då de är ute mer på föris och håller sig friska lite längre. Det är påfrestande med all VAB som skall pusslas med och sen är det givetvis väldigt jobbigt för Vincent stackarn att vara sjuk hela tiden.
 
Nu kom Tom med maten så jag och min vrålhungriga mage måste dra. Hörs imorgon!
 
Vackert men väldigt kallt. Längtar efter lite sol och värme!

Busat av oss lite grann

Efter en heldag med plugg är jag långt ifrån klar. Känns så omotiverande på något sätt att sitta med en extrauppgift från en tidigare kurs när man både klarat tentorna och muntan för länge sen. Hoppas få klart den i helgen så jag kan skicka in den men det kanske är att hoppas på för mycket.
 
Avbröt pluggandet vid tre för att tillsammans med Tom åka och hämta upp Vincent på föris. Fixade några ärenden på Frölunda Torg och åkte sen och mötte upp Elin, Bella och Kristoffer på Ekenleken i Kållered där vi busade loss i 1,5 timme. Så fort Vincent är stor nog att springa runt där utan vuxen så blir det årskort på det där stället. Han ÄLSKAR det. Vi föräldrar däremot blir ruggigt svettiga av att krypa runt i alla gångar, jagandes efter våra springande barn för att förhindra att de slänger sig ut i närmsta rutschkana.
 
Suddig bild från när vi var på Ekenleken förra gången för att illustrera det svettiga barnjagandet
 
Nu sover det lille yrvädret i alla fall och jag har inte bestämt mig för om jag skall ta kvällen ledigt eller om jag skall plugga lite till. Var så länge sen jag bara satt och slöade en kväll utan anteckningar och böcker i knät så det lutar nog åt det förstnämnda. Man måste slappna av emellanåt annars orkar man inte med. Oavsett vilket ackompanjeras jag av detta smarriga ni ser nedan. Min favoritdipp med fetaost (superenkel att göra med beskrivning som ni hittar HÄR) och lite grönsaksstavar. Ha nu en trevlig fredagskväll där ute!
 
 


Det är över!

Det är ÖVER! Det är äntligen över! Skall försöka summera de senaste dagarnas kaos i några punkter:

- trillade i trappan i förrgår när jag bar ned vagnen (utan barn i thank god) från lägenheten och slog mig rätt rejält

- har pga ovan haft konstant ont lite överallt men framförallt i svanskota, rumpa och lår vilket gjort att både sova och sitta ner varit en plåga, ipren till trots

- har försökt muntaplugga med den värsta tentaångest jag någonsin kännt PLUS mörbultad kropp

- gick upp på muntan igår och fick två skitfrågor (obduktionslagen liksom? Här kan man varenda liten cancer i varenda litet organ och så får man obduktionslagen *infoga tusen frågetecken här*) MEN trots tunnt svar och följdfrågor jag inte kunde svara på blev jag GODKÄND

- sitter nu och läser en 10 sidor lång artikel (på engelska ofc) som jag skall skriva sammanfattning och reflektion på 2-3 sidor om eftersom jag missade en labb för två år sen OCH jag skall läsa en artikel till efter denna. Samtidigt har alla andra kursisar långledig helg.

Jobbigt, helt klart men jag överlever! Påminn mig att jag aldrig någonsin får tillåta mig själv att hamna i en situation där jag har sån här tentaångest (läs dödsångest) igen. 

Så för att lätta upp stämningen måste jag dela min start på dagen. Fick nämligen ha en liten 1,5 åring sovandes på armen halva natten och det var bara så otroligt mysigt trots att jag fortfarande har blåmärken prick överallt. Min älskade lille plutt. Han gör allting värt att kämpa för!

Nu säger vi hejdå till patologen och blickar framåt! ...åtminstone tills tentaresultaten kommer ;)

Hittade en spännande jordhög på vägen hem från föris tidigare i veckan

Suddig men så mycket kärlek. Hans hand i min!

Post-tentatankar

Men hallå, hur glad blev jag inte över att se alla era gillningar på inlägget i förrgår? Kunde inte somna igår av tidigare nämnda tentaångestskäl så då låg jag och funderade ihop lite idéer för kommande inlägg relaterat till studier och studieteknik. Ska bli spännande att se vad ni tycker om dem. Är ju själv ingen expert alls, men man lär sig ifrån sina misstag och jag har säkert något knep som någon annan inte tänkt på tidigare. 
 
Har precis landat i sängen efter dagens tenta. Den var ruskigt svår så får ha en väldans massa tur om jag skall klara den, men man skall aldrig säga aldrig. Det gick ändå bra med tanke på hur mycket jag VABbat under kursens gång och jag hade inte kunnat göra något annorlunda den senaste veckan för att förändra resultatet. Har verkligen gjort mitt allra bästa och det får någonstans räcka. Omtentor bits inte.
 
 
Nu skall jag slappa en timme innan det är dags för att hämta Vincent på föris. Bara att ladda batterierna igen inför muntan på torsdag.  Där kan vi snacka om nervositet på riktigt!Du vet att det är tentavecka när..

..det enda ljus du får är det blå från din datorskärm
..du haft samma mjukisbrallor på dig i en veckas tid
..kaffet/tet har tagit slut för länge sedan
..och har det inte det så har de rena kaffekopparna i skåpet tagit slut
..din lägenhet har fullkomligt förfallit 
..du är rädd för att någon skall plinga på dörren och se din fantastiska tentapluggsfrissa
..du kan inte somna eftersom du inte vill vakna och ha en dag mindre fram till tentan
 
Mitt liv just nu på ett ungefär. Nästa kurs måste jag lova mig själv att försöka undvika tentapluggsträsket. Ingen trevlig syn här hemma!
 
Frukostsmoothien intogs tillsammans med lite komplementsystemsrepetition
 

Favoritbrödet

 
Har sedan några månader tillbaks fullkomligt förälskat mig i detta bröd. Det är verkligen så rackarns smarrigt! Det är inte ofta vi har det hemma men när vi väl lyckas köpa med oss det hem blir det stående ovationer av smaklökarna till frukost varje dag. Smör, ost och så gärna toppat med någon grönsak. MUMS!
 
Dagens frukost! Satt fint vill jag lova ;)


Tentaträsket

Hej Vänner! Tänkte bara kika in från tentapluggandet och meddela att jag fortfarande lever trots att jag har plugg upp till öronen och fortfarande rätt mycket tentaångest. Igår fick jag till ett riktigt bra flyt dock så fick en hel del gjort, men jag jagar liksom ett buss som lämnar hållplatsen, så fastän jag pluggarpluggarpluggar hinner jag omöjligen ikapp innan bussen stannar på nästa hållplats och det blir face plant rakt in i bussens bakdel.
 
 
Har hittat en studieteknik som funkar vädigt bra i alla fall efter lite tips från min kära vän youtube. Önskar så att jag vetat det tidigare under kursen. Kan skriva ett litet inlägg om det någon gång framöver om ni tycker det är intressant att läsa sådant? Allt passar ju inte alla men jag känner ibland att man kör på med sin gamla vanliga teknik eftersom det är så man alltid gjort och då kan det vara härligt och uppfriskande med lite nya tips och trix. Tryck på GILLA-knappen om ni vill se lite inlägg om studieteknik vettja!
 
Nu är det dags att återvända till tentaträsket!

Indisk afton

I tisdags fyllde min mamma år. Om jag inte minns fel så var det väl 27 år hon fyllde eller nått i den stilen *fniss*. I present av oss önskade hon sig en familjemiddag. Inte en tacotuesday framför tvn då utan ordentlig mat skulle det vara. Pappa och min lillebror kom fram till att vi skulle laga lite indiskt och sagt och gjort så åkte jag, Tom och Vincent iväg vid 5 på tisdag eftermiddag för att hjälpa till med maten.
 
 Jultröjan från Gina Tricot fick hänga på även i tisdags. Har lite av en garderobskris hemma fortfarande!
 
Medan Tom och mamma lekte med Vincent höll vi på och grejade i köket i 2,5 timmar innan maten äntligen stod på bordet. Det blev tre olika indiska rätter serverat med gult ris, sås och naanbröd och oooj så smaskens det blev. Blev nästan ledsen när jag blev mätt eftersom det var så smarrigt och jag hade gärna ätit lite till om magen inte sagt stopp.
 
 
Mamma blev mer än nöjd med sin födelsedagspresent (hon had einte fått reda på menyn i förväg) och efter att ha vilat oss någon timme så kalasade vi på en härlig tårta innan vi begav oss hemåt. Blev förvånad över hur lätt det ändå var att göra indiskt. Tom är väl kanske inte jätteförtjust i just indisk mat men jag hade lätt kunnat försöka mig på det någon mer gång. Då nöjer jag mig nog med en rätt dock, haha.
 Egen säng

Det ekar tyst här och det är väl kanske inte så jättekonstigt veckan innan en stor tenta. Försöker verkligen duktigt intala mig att det får gå som det går och att det är helt förståeligt att inte klara tentan på första försöket med de förutsättningarna jag haft denna höst. Det går sådär. För varje dag stiger paniknivån ett steg och det känns som att jag jagas av slaktaren som skall göra köttbullar av mig men att jag än så länge precis hunnit springa ifrån honom. Jag ser dock att hagen tar slut längre fram och jag kan omöjligen hoppa över staketet. Ja men typ så känns det.
 
Igår hade jag dock en mer eller mindre pluggfri dag. Igår så kom nämligen äntligen dörren till Vincents rum på plats och vi åkte och hämtade ut alla miljarder paket på IKEA för att påbörja flerdagsprojektet bygga en garderob i sovrummet. Kändes så skönt att ta ett litet tentapluggsbreak men end göra något vettigt med min tid. Hela min familj var här och hjälpte till att bära, skruva, fixa och leka med Vincent och vi kom en bra bit framåt även fast vi har lite grejer kvar att fixa.
 
 
Att Vincent nu har en dörr innebar också att det var dags för honom att flytta ur spjälsängen och flytta in i sitt rum där han nu har en "riktig" säng att sova i. Vincent var helt överlycklig när hans "nya" säng (nedärvd från morbror Gabriel) kom på plats och ville att alla skulle komma och "oppa" i den. Trodde aaaaldrig jag skulle få honom att somna där på kvällen med allt som fanns att kika på men tillslut slocknade han och sov sen gott där hela natten bortsett från två små nappiploppningar. Succé!
 
Sängen får stå på golvet tillsvidare innan vi byggt sängram till den
 
Lite tomt var det allt inatt men det känns faktiskt mest skönt att vi nu "fått tillbaks" vårt sovrum igen. Det är skönt att slippa tassa när man skall gå och lägga sig och riva av sig kläderna så tyst man bara kan i totalt mörker om kvällarna och dessutom så tror jag att vi stört varandras nattsömn mer än vad vi trott. Får uppdatera er om hur det går om någon vecka när vi kommit in i det hela men än så länge får det tummarna upp från oss alla.
 
Nu skall jag fortsätta med plugget. Det som är knäppt är att när jag väl sitter och läser tycker jag det är så himla skoj. Mycket är väldigt intressant och relevant inför framtiden men det är det faktum att det är så mycket som skall läsas in på så liten tid som gör att jag känner mig så stressad. Hade jag haft, säg 1-2 veckor till, hade det varit a piece of cake. Vi hörs senare! 
 
Passar på att sitta i Vincents säng och plugga när han är på föris. Väldigt mysigt faktiskt!

Supersnabb pestopasta

När jag är superhungrig och inte riktigt sådär jättesugen på att slänga ihop något fancypancy blir det oftast en av mina absoluta snabbmatsfavvisar istället. Jag blandar bara kokt pasta med en klick pesto utblandat i matlagningsgrädde eller crème fraîche och så lite salt och, voila, världens enklaste och godaste pasta.
 
Toppat med lite riven ost eller hackade valnötter/pinjenötter så blir det verkligen perfekt. Tar ingen tid alls och är mycket MYCKET godare än pasta och ketchup.
 
 
 


Igår, idag och imorgon

 
Hade en helt fruktansväd dag igår. Tanken var ju att vi skulle åkt iväg till Stenungsund med tåg och möta upp Tom där för att åka vidare till några vänner men ett par timmar innan vi skulle åka började det flimmra framför ögonen på mig. Det var bara att kalla hem Tom, trycka i mig lite ipren (som inte hjälper ett skvatt) och gå och lägga mig. Hatar verkligen migrän! Är väldigt stressad just nu över den stundande tenta så det är egentligen inte så konstigt att det kom nu men jag hade ju gärna sluppit om man säger så.
 
Tom åkte själv tillbaks till Stenungsund med Vincent så jag fick lugn och ro (räddande ängel verkligen) och när jag sovit några timmar kunde jag masa mig ut i soffan där jag spenderade resten av kvällen. Jag mår verkligen skit efter att ha vaknat upp efter en migränattack. Baksmälla släng dig i väggen liksom. Borde nog gå till läkaren och be om starkare mediciner än de fjuttiga som finns receptfritt på apoteket.
 
Amningskudden lever vidare som laptopstöd
 
Idag har det istället varit plugg som gällt för hela slanten. Tom och Vincent åkte iväg till badhuset och badade och sånt är verkligen dötråkigt att missa men det kommer fler gånger. Är fortfarande rätt panikig vad gäller tentaplugget eftersom jag ligger så mycket efter. Det får gå som det går och jag kan ju inte göra annat än mitt bästa liksom. Försöker att hålla det mantrat rullande i huvudet i alla fall.
 
Imorgon är det sista dagen i skolan för den här kursen och det känns sååååååå skönt. Är verkligen färdig med patologin nu känner jag och det riktigt spritter i benen när jag tänker på att vi alldeles strax får lämna de prekliniska kurserna bakom oss. Nu väntar kliniken med långa dagar på sjukhuset. Dags att leka doktor på riktigt och få användning för alla mina kunskaper för att lösa riktigt patientfall. Skall bli så roligt!
 
Not so pigg! Från senaste praktiken jag var på, då som gravid

Nyårsmål inför 2016

Nytt år, nya möjligheter. Så tänker väl nog de flesta i alla fall. Man får chansen att vända blad och lämna allt gammalt groll bakom sig. Jag gillar egentligen inte att skriva nyårslöften eftersom det är omöjligt att lova något eller sia om framtiden. Det har jag verkligen fått lära mig den hårda vägen. 
 
Vi hade en föreläsare i början av hösten som sa något väldigt klokt. Detta är första dagen på resten av ditt liv. En rad som jag gärna vill bära med mig genom livet, för visst är det precis så det är, vi kan bara göra det bästa möjliga av just idag. Misslyckas du så kan du få en nystart imorgon och behöver inte gå och älta det gamla.
 
Med det sagt så vill jag alltså ogärna sätta löften för 2016 som rent statistiskt både kommer att misslyckas och glömmas bort innan blommorna börjar titta fram ur marken. Jag skulle däremot vilja stolpa upp några mål som jag vill försöka sträva efter under 2016. Det är alltid bra att ha något att jobba mot även fast det är minst lika viktigt att vara nöjd med det man har.
 
- Mindre mobilanvändande. Jag fastnar så otroligt lätt vid telefonen och hade mått väldigt bra av att lägga undan den och bara vara några gånger om dagen
 
Fortsätta laga mer mat. Satte upp som mål förra året att laga mer mat från grunden och har faktiskt utvecklats en hel del. Detta är dock ett stort område och jag vill fortsätta utforska och testa mina kunskaper inom det här området för att laga mer hälsosam och spännande mat till min familj
 
Starkare kropp. Att vara den bästa versionen av sig själv genom att stärka kroppen både fysiskt och psykiskt genom att röra på sig och umgås med personer som får en att må bra är något alla borde ha som mål. Jag vill bli en piggare, gladare och roligare mamma som orkar bolla familjelivet med studierna och komma levande ut på andra sidan
 
Hitta och prioritera Alice. Jag är väldigt duktig på att bortprioritera mig själv och detta år vill jag försöka ändra på det. Som mamma har min egen identitet suddats ut och nu är det dags att försöka hitta mig själv igen i allt vad kläder, intressen och egentid heter. Jag är inte bara mamma även fast det såklart är något helt fantastiskt att få vara.
 
Har ni några nyårslöften eller mål inför 2016 och hur gick det med förra årets löften? Berätta gärna om era tips och trix för att lyckas!
 
Sötnosarna är bänkade vid frukostbordet på nyårsdagenJulklappen som håller länge

Som ni vet fick Vincent oförskämt mycket julklappar i år. Jag och Tom hade dock "bara" köpt 2 presenter till honom och de har kommit väl till användning vill jag lova. Vi ville köpa något som han skulle ha roligt med under en längre tid och som även skulle hålla för honom och framtida syskon att leka med. Valet föll på DUPLO och som sagt så blev det succé.
 
 
Just nu kan han ju inte bygga så mycket med det men han tycker att det är väldigt skoj att plocka med och riva de fantastiska kreationer hans föräldrar bygger. Det är löjligt skoj att bygga med lego måste jag ju erkänna. Växer man någonsin ifrån det?
 
Vincent fick dessutom lite mer lego från tomten som inte vi hade köpt så nu har han en liten samling att gå loss på. Det är ju alltid kul när man har lite fler valmöjligheter och jag älskar att det kommer i fler färger nu än vad det gjorde när jag var liten. Vi kommer nog allihop spendera många timmar på golvet med den här julklappen.
 
Vi köpte det HÄR legot med en traktor (nedsatt pris just nu) och sedan en låda med blandade bitar 

Pappafritt

Idag är jag och lilleman själva hela dagen. Pappan har flytt fältet för att lana med sin bror i Stenungsund vilket han verkligen förtjänar efter att ha tagit hand om hem, barn och mig när jag legat utslagen i soffan. Igår kväll mös därför jag och Vincent i soffan med lite popcorn innan vi gick och la oss och sov sedan ända fram till 9. LYX! Vincent är ju inte riktigt den som ligger kvar och myser i sängen på morgonen så när han sover lite extra är det bara att tacka och ta emot.
 
 
Nu sover han igen och jag har klämt i mig lite rester från igår till lunch. När han vaknar får vi nog dra på oss alla ytterkläderna och gå ut en stund. Både han och jag blir så rastlösa av att bara luffsa runt inomhus. Imorgon skall vi ta tåget upp till Stenungsund och möta upp pappan. Hur det går skall bli mycket spännande att se. Kanske lite för mycket spänning för min smak, haha.
 


Den årliga kalkonmiddagen

Tänkte dela med mig av lite bilder från annandagen i Bosared. Blev en kort visit den här gången. Hade gärna stannat längre men vi hade ju biobiljetter till Star Wars på söndagen. Nästa gång vi åker dit får vi stanna lite längre så man hinner ligga och slappa ordentligt. Var ju fullt hus under jul dessutom så då blir det kanske inte heller så mycket slappande.
 
Som vanligt åt vi kalkonmiddag hela släkten. Det är liksom vår lilla tradition när vi samlas varje år och det är ju bara såååå gott. Hundra gånger bättre än julbordet i mina ögon. Där är jag fortfarande bara barnet och går helst loss på köttbullar och gratäng #vågavägraväxaupp
 
Obligatoriskt sällskapsspel med kusinerna
 
Vincent satt vid "vuxenbordet" och smaskade i sig ris a la malta
 
Nu är julen över och i dagarna får jag ta tag och städa ut alla prydnader och slänga ut granen. Skönt på ett sätt och lite tråkigt samtidigt. Väntar fortfarande på lite mer snö så vi kan få göra pulkapremiär med Vincent och måste säga att det tar emot att vi måste slänga ut vår fina gran som kostade alldeles för mycket pengar. Längtar dock efter lite ljus och värme nu så är rätt glad att vi lämnat de mörkaste dygnen bakom oss. Dessutom skall det bli skönt att slippa allt matfrosseri.. i alla fall fram till påsk.

Gott nytt år

..och god fortsättning allihopa! Vi skålade in det nya året i en bubbelpool tittandes på nyårsraketerna i Onsala efter att ha tryckt i oss en fantastisk trerätters middag med våra vänner. Hade en helt fantastisk kväll som ni kanske förstår. Efter lite om och men somnade båda barnen gott och sov sedan igenom både sällskapsspelande föräldrars tjoande och smällande nyårsraketer vilket är helt otroligt.
 
Det enda som gick snett (förutom att jag tog med min kamera utan minneskort) var väl det lilla faktum att vi fick skjuta fram själva middagsbiten av kvällen eftersom det blev strömavbrott lagom till att vi skulle träffas. Typiskt att det skall hända på självaste nyårsfton kan man ju tycka, haha.
 
Mys i mörkret
 
Förrätt: Vegetariska Canneloni men zucchini, spenat, pesto, färskost och valnötter. Suuupersmarrigt!
 
Nyårsklänning på såklart!
 
Entrecote till huvudrätt
 
 Suddig selfie vid tolvslaget i badtunnan
 
Efterrätten fick jag inget kort på men den bestod av vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar. Kan säga som så att vi var PROPPmätta efter all god mat och låg ett tag alla fyra och jämrade oss i soffan. Det är väl så det skall vara på nyår när man inte längre är ute och festar gissningsvis.
 
Vi fick sova över i Elin och Kristoffers gästrum och bjöds sedan på mysfrukost idag med nybakta scones. En helt kanon nyår helt klart. Känns härligt att få vända blad nu faktiskt. Inte för att 2015 varit så fruktansvärt men med nytt år ser man automatiskt ljusare på framtiden med mål och drömmar som bara väntar runt hörnet. 2016 kommer alldeles säkert bli ett fantastiskt år med både motgångar och framgångar. Ser fram emot att få förgylla året tillsammans med min underbara familj och mina vänner. 2016, bring it on!