Steriltvätt och suturering

Idag har jag tagit mina första riktiga steg mot att bli en kirurg. Ja, nu är det ju inte alls säkert att jag vill bli kirurg överhuvudtaget men man skall ju aldrig säga aldrig. Idag har vi spenderat förmiddagen på KTC och övat oss på bukstatus, steriltvätt och basal sutureringsteknik. Efter tre dagar fullsmockade med introduktionsföreläsningar var det ett mycket välkommet inslag vill jag lova. Jag älskar att få göra alla dessa praktiska grejer. Att få testa på verkligheten lite grann.
 
 
Livet inne på en operationssal är verkligen en helt annan värld. Stryk allt du någonsin sett på film och föreställ dig istället att du tar på dig heltäckande hjälmmössa, glasögon och munskydd, tvättar händerna med både tvål och sprit i minst 10 minuter, klär på dig (eller blir påklädd snarare) helt steril rock och dubbla handskar och sedan står som en rädd liten hare mitt i salen med händerna knäppta över magen och försöker att inte röra någonting då du är helt livrädd för att göra dig osteril och behöva upprepa hela processen en gång till. Inte alls lika tufft som läkarna på tv som springer in med skinnjackan på och slänger på sig ett munskydd. Vänjer man sig någonsin vid detta tro? Ber en stilla bön att jag inte lyckas schabbla till det under kursen och välta ner någon bricka med sterila saker på marken eller klia mig på pannan med mina sterila handskar.
 
Trots min ringa nervositet över hela sterilprylen så var det ju väldigt roligt att få göra hela proceduren. Man känner sig om inte väldigt cool (och kanske lite ful) när man står där och lyckats sterilklä sig. Dessutom är jag mäkta imponerad över mina fina suturer jag fick till efter mycket svett på den stackars skumgummibiten. Väldigt nöjd med dagen helt enkelt.
 
Nu skall jag rusa iväg till bussen eftersom jag och Josefin skall gå på hockey ikväll. Ha en fin kväll hörni! 

Postat av: Sjuksköterskestudenten

Jag har hört att OP-sjuksköterskorna inte är att leka med, de har tydligen full koll på var varenda en i salen har sina händer och om de fortfarande är sterila. :D

Svar: Jo jag förstod det på op-syrrorna som var med och höll i utbildningen :D Känns skönt ändå att någon mer har koll på det där, även fast det såklart hade varit rätt pinsamt att klanta till det.
Alice Nerén

2017-08-27 @ 22:27:35
URL: http://blivandeanessk.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: