Har vi alla fått herpes?

Det är helg, solen skiner och det var med lätta steg jag lämnade kurslabbet på guldhedsgatan för sista gången den här terminen. Idag fick vi labba med det blod vi tagit tidigare under kursen från varandra och vi skulle titta på om vi hade antikroppar mot olika virus. Antikroppar är en del av det immunförsvar vi har mot infektioner i kroppen orsakade av olika mikroorganismer och just de antikroppar som vi testade för idag var de antikroppar som tyder på en redan genomgången infektion. Dessa antikroppar har man sedan oftast hela livet och ger upphov till en immunitet mot en ny infektion med samma antigen som det så fint heter (något förenklat såklart).

Jag blev i alla fall positiv för VZV (virus som orsakar vattkoppor) och EBV (virus som orsakar körtelfeber) vilket då tyder på att jag redan haft dessa infektioner och är immun. Phuu.. Varken vattkoppor eller körtelfeber är så värst roligt att få som vuxen om man säger så. Jag blev negativ för Hepatit B men det visste jag om och det är det som jag var iväg och vaccinerade mig mot för någon vecka sedan. Dessutom blev alla i min grupp även positiva för HSV (herpes) och trots att förekomsten av antikroppar är väldigt hög bland befolkningen mot HSV (även utan att man märkt av några munsår eller liknande) och resultatet faktiskt hade kunnat stämma så blev vårt resultat underkänt av vår handledare då även vår negativa kontroll (prov utan antikroppar) var positiv. Oups! Något blev helt enkelt fel under labben så jag får fortsätta leva i ovisshet, haha.



Nu sitter jag istället på bussen på väg mot Mölndals centrum för att avverka mitt första pass som medicinsk sekreterare. Det bubblar av nervositet i magen men jag försöker intala mig själv att det kommer gå strålande. Ingen förväntar ju sig att jag kan allt på en gång. Får berätta senare hur det kändes. Hoppas ni alla får en trevlig kväll!




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: