Antibiotikapyssel

Idag (och även imorgon) har föreläsningarna handlat om antibiotika. Ett mycket viktigt läkemedel som minskat dödlighet i t.ex. lunginflammation från 10 till 90%. Helt otroligt egentligen! Nu är det ju tyvärr inte så lätt att antibiotika är ETT läkemedel. Det finns en hel uppsjö utav dem och vi som läkarstudenter skall ju givetvis lära oss alla verkningsmekanismer, ev biverkningar och vilka sjukdomar och bakterier som kan behandlas med respektive läkemedel. Både så att patienten skall bli frisk men även för att på bästa möjliga sätt undvika utveckling av resistens. Antibiotika hotas ju, som ni kanske vet, av att bli verkningslöst då bakteriestammar utvecklar sätt att undvika att bli avdödade av läkemedlet om vi använder det alldeles för vårdslöst.
 
Nu skulle dock inte detta inlägg handla om antibiotikaresistens utan jag tänkte visa lite hur vår kursledning jobbar för att få oss att förstå hur allt hänger ihop och fungerar. Idag har vi nämligen fått pyssla ihop ribosomer och cellväggar med flörtkulor och piprensare (påskpyssel!!) och sedan fått med hjälp av en antibiotikakortlek para ihop rätt sjukdom med rätt patient, rätt bakteriestam och rätt antibiotika. Dessutom bjöds det på fika vilket gjorde att det var rätt fullsatt i mikrobiologens lunchrum, haha. Det blir alltid bra när det bjuds på fika.
 
En ribosom med A-site med peptid och P-site med peptidkedja
 
En bakteriecellvägg med penicillin (ring med pärla), penicillinbindande protein (flörtkula med anknäbb), vankomycin (grön boll) och penicillinas (sax)
 
Jättekul idé tyckte jag och jag känner verkligen att jag lärde mig mycket trots att vi bara gått igenom en typ av antibiotika (den viktigaste) än så länge. Imorgon väntar fler föreläsningar och jag bara hoppas att det går att pränta in allt i huvudet och ändå ha plats för allt annat som skall läras denna kursen. Kul hur som helst och jag diggar fortfarande den här kursen. Den lever helt klart upp till sitt rykte hittills och än möter jag nya kunskaper med gott mod. Det är så roligt att få läsa till läkare.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: