Specialitet??

Fick en fråga från Jenny som jag tänkte att fler kanske är nyfikna på:
 
Hej igen!!
En ytterligare fråga ang dina studier! Vilken specialitet är du mest intresserad av? Har du någon du gillar redan eller vilka skulle du kunna tänka dig? 
Kram !!
 
Strax efter "Vad pluggar du?" och "Hur långt har du kvar?" (följt av oooj är det sååå länge?) så är detta en av de vanligaste frågorna jag får när man börjar prata sysselsättning. I alla fall innan jag fick barn. Oftast brukar det låta något i stil med "Skall du bli någon speciell läkare, typ kirurg, eller skall du bara bli allmänläkare?". Detta är en vanlig missuppfattning tyvärr bland "vanligt folk" haha. Nu låter det som jag är värsta översittaren men givetvis inser jag ju att man som vårdpersonal lever i en liten bubbla, en egen värd där konstiga termer och den speciella jargongen kanske varken förstås eller uppskattas i världen utanför.
 
När man läser till läkare blir alla likadana, om man kan säga så. Man får sin läkarlegitimation och jobbar som Legitimerad läkare. Detta efter en 5,5 år lång utbildning, AT (allmäntjänstgöring) på ca 18 månader och ett examensprov. Efter detta kan man, om man vill, specialicera sig i ytterligare ca 5 år (varierar lite beroende på vilken specialitet du väljer). Allmänmedicin är en specialitet och de som jobbar som allmänläkare har således också specialicerat sig, precis som ortopederna, akutläkarna eller barnläkarna.
 
 
Själv så vet jag faktiskt inte riktigt. Har funderat på barnläkare med inriktning på för tidigt födda barn men ärligt talat så vet jag ju inget om det direkt. Längre fram i utbildningen så kommer vi att läsa olika kurser såsom kirurgi och psykiatri och då ingår placeringar ute på sjukhus och vårdcentralen så det är väl kanske först då jag verkligen får möjlighet att få ett hum om vad jag vill göra i framtiden.
 
Av det lilla jag har sett så har det mesta verkat väldigt roligt (att vara på operation är ju t.ex. extremt häftigt) och även fast jag kanske inte tror att allmänmedicin är min grej så har de grymma arbetstider utan jour, nattpass och jobb på julafton vilket ju såklart lockar en mamma med småbarn. Något som såklart också spelar in när man väljer specialitet i framtiden. Vissa specialiteter är väldigt jourtunga medan andra har ett lite mer kontorsliknande schema.
 
Så, som svar på frågan så finns det mycket som jag skulle kunna tänka mig. Helst hade jag velat jobba på sjukhus och där lockar både kirurgi, pediatrik (barn) och kardiologi (hjärta) men detta kan ändras både en och sju gånger under utbildningen i takt med att jag får se och testa på olika specialiteter. Det jag inte är så sugen på är psykiatri och allmänmedicin men vem vet, kanske hamnar jag på en vårdcentral ändå. Inget huggs ju i sten förrän om cirkus 5 år ändå så ingen stress.
 
Tack Jenny för frågan förresten! Tycker det är såå roligt att ni skriver och frågar mig saker. Ni får ju se mycket av mig här i bloggen men jag ser ju inte er så ofta. Är det något ni undrar så fråga på!
 
 
 

Postat av: Jenny

Tack för svaret!! Tror många kommer på vad de vill specialisera sig till först på sin AT så du har gott om tid på dig :D Själv är det intensivvård som lockar mig mest just nu :)

Svar: Åh ja det låter också spännande! längtar ihjäl mig efter att få börja plugga igen :P
Alvert

2015-03-18 @ 21:39:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: