Mina bästa CV-tips

Ja nu har ju alla sommarjobb antagligen redan dragit igång och det är väl inte riktigt läge att börja tänka på AT-ansökningarna än, men kan man egentligen vara ute i för god tid? Jag fick ju som sagt AT relativt fort (i alla fall om man tittar på medel här i VGR) och en stor del av det hänger ju på en bra ansökan som gjorde att jag faktiskt fick möjligheten av flera hundra sökande att bli en av 40 som blev kallade för intervju. Jag tänkte därför lista några av mina bästa tips som jag läst mig till och som de även tipsat om på AT-mässan de år jag gått på den. Alla tips kanske inte passar just dig men detta är i alla fall det som jag hade i huvudet när jag filade på mitt CV. Givetvis går dessa att anpassa även till andra CVn än för en läkartjänst. Då drar vi väl igång!
 
1. Lägg lite tid på din layout. Ett CV som direkt sticker ut och fångar uppmärksamhet gör rekryteraren intresserad. CV-mallarna som ligger som default i word är ju helt ärligt inte särskilt roliga. Nu gick inte jag så långt att jag skickade CVt med snigelpost med en massa glitterkonfetti i kuvertet men jag la en hel del tid på att kika på CVn på google bildsök som jag tyckte om och sedan gjorde jag en enkel design själv i word. Jag har ersatt texten i bilden nedanför men så här såg mitt CV ut det här året.
 
 
2. Ha med en bild och skriv ditt namn klart och tydligt så att rekryteraren snabbt får en bild av dig i sitt huvud. Här är ju smaken lite olika och det beror helt klart vilken tjänst man söker men jag personligen föredrar en bild som inte är allt för stel eftersom jag ju inte är sån som person. Välj en bild som du verkligen tycker speglar DIG och som du känner dig bekväm med. Undvik om möjligt selfies eller bilder med väldigt stökig bakgrund.
 
3. Ta med RELEVANT information och gå inte för långt bak i tiden om det inte är så att det tillför något. Du behöver inte rada upp alla dina sommarjobb du haft utan det räcker gott och väl med dem som faktiskt gett dig bra erfarenhet inför tjänsten du söker. Jag har uteslutit både mitt sommarjobb som jordgubbssäljare (irrelevant) och mitt sommarjobb inom hemtjänsten (sjukt länge sedan) från mitt CV.
 
4. Fundera ut vad du har för andra erfarenheter utöver jobb och utbildning som skulle vara relevanta för tjänsten. Har du något som ger dig ledarerfarenhet, samarbetsförmåga, planering, stresstålighet osv så kan SKA du använda det till din fördel. Jag plockade t.ex. fram mitt engagemang i ett doktorandprojekt som jag är med och stöttar samt mitt engagemang inom scouterna och ungdomsrådet i kyrkan.
 
5. Låt CVt vara så luftigt som möjligt och håll det till en sida. Det blir skönare och enklare att läsa och skulle det vara för mycket text finns det en risk att rekryteraren tappar intresset. Hen läser mååånga ansökningar per dag så det är ditt jobb att göra ditt CV så lättläst som möjligt och ge en så attraktiv bild av dig som arbetstagare och din kompetens som du kan. Lämna långa beskrivningar om vad du fått ut av ditt givande jobb inom äldrevården till ditt personliga brev. Du ska lämna rekryteraren nyfiken att läsa mer om dig.
 
Och bonustipset, som ni ju kan se att jag nappade på ovan men som verkligen är en smaksak, är att skriva en halvsmörig sammanfattande text precis i början av CVt för att snabbt fånga intresset av rekryteraren och belysa nyckelpunkterna i din kompetens. Återigen, rekryteraren blir nyfiken och vill läsa mer och alla vet ju att upprepning är en av de viktigaste faktorerna för att komma ihåg nya saker.
 
Nästa inlägg i denna serie kommer bli tips för ditt personliga brev! Vill du läsa om hur jag fick AT så pass snabbt kan ni läsa föregående inlägg HÄR.

Postat av: Viktoria H

Så bra tips!!! Detta ska jag verkligen ta inspiration av när jag ska söka AT i höst 😍🙌🏻

2020-07-12 @ 15:30:44
Postat av: Emma

Hej! Vad roligt att hitta till din blogg. Pluggar också till Läkare, är snart färdig och söker jobb till sommaren/ hösten -22. Skräckblandad förtjusning, känns som att alla har saker på gång och får svar på sina ansökningar. Själv så gapar mailkorgen tomt trots massa ansökningar. Gick du den traditionella vägen via sjukhusens ansökningsformulär när du sökte jobb eller via kontakter? Är det någon som ens får jobb utan kontakter? Många frågor, tacksam för tips från en som känner litet uns av oro....

Svar: Minns absolut den känslan, läskigt men spännande på samma gång liksom. Lite som jag känner nu när jag är föräldraledig och har glömt bort typ allt jag lärt mig 😂

Jag skickade ENORMA mängder med mail. Skickade inte via ansökningsformulär utan försökte få tag i klinikchefer och läkarchefer och skrev dessutom i mailen att de gärna fick vidarebefodra mitt mail till rätt person. Att ha kontakter är en stor fördel vilket jag hade extremt lite utav. Upplevde precis som du att "alla andra" fick anställningar innan mig men så helt plötsligt dök det upp svar och jag var på tre intervjuer innan jag fick mitt vikariat på neurologen. Där var det en gammal kursare till mig som la in ett gott ord om mig till läkarchefen ☺️

Försök söka vik som du kanske inte egentligen är supersugen på. Alla erfarenheter är bra och så fort du fått in foten har du nått att sätta på cvt och kan söka dig vidare. Vet du redan nu vilket sjukhus du vill göra AT på skulle jag säga att du verkligen skall försöka få ett vik där men även psyk, BUP och vc kan vara lite "lättare" att få så ge inte upp utan fortsätt att söka och våga visa vem DU är på riktigt. Tänk dig in i arbetsgivarens sits och försök lista ut vad de vill ha. Antagligen en trevlig kollega som inte är rädd för utmaning men samtidigt vågar be om hjälp när det är svårt. De räknar ju inte med att man är fullärd på nått sätt utan du lär dig på jobbet.

Ursäkta allt svammel och hoppas att några av mina tankar kan hjälpa dig! Oavsett så förstår jag verkligen hur du känner och du är inte ensam. Det är inte vårt fel att systemet ser ut som det gör och underläkarvick är så svåra att få utan där måste ju till fler AT-platser så vi kan bryta denna flaskhals.

Lycka till, jag håller tummarna för dig!
Alice Nerén

2021-10-14 @ 11:15:01
Postat av: Anonym

Åh, tack för din medkänsla. Skönt att man inte är ensam med dessa tankar, precis det är ett systemfel som vi får lida konsekvenserna av.

Du gör en fin insats med din blogg och delar med dig generöst och ärligt! Njut av föräldraledigheten, två dagars jobb sedan är du inne i allt igen och undrar vart tiden med de små duniga bebisdoftande nackarna tog vägen!

Kram!

2021-10-14 @ 14:26:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: