Coronarenoverar

Sommarvärmen har äntligen flyttat hit och förhoppningsvis är den här för att stanna. Jag gick med Emelie och hennes kollegor på rehabkliniken ner till grillen på sjukhusområdet vid lunch idag och kunde sitta ute och äta i skuggan av ett stort träd och det var bara så otroligt härligt. Innanför sjukhusets tjocka tegelväggar är det dock fortfarande kallt så västen som jag lämnade i skåpet imorse fick jag snabbt springa tillbaks och hämta när jag kom på mig själv med att sitta och huttra inne på läkarexpeditionen när jag satt och dikterade epikriser (sammanfattande slutanteckingar från ett vårdtillfälle).
 
 
Vi har som de flesta andra nu i coronatider varit i full gång med renovering hemma. När man inte kan åka iväg och hitta på en massa blir det ju en hel del tid hemma och man får verkligen en spark i baken att ta tag i saker som vi länge gått och pratat om att göra. Planen för sommaren är att måla om vår fisgula (och ganska så skitiga) husfasad och vi insåg ganska så snabbt att vi inte skulle kunna tvätta och skrapa bort färgresterna från förrådsfasaden utan att få med oss hälften av plankorna på köpet, så det fick helt enkelt bli ett "riva ner och sätta nytt"-projekt som sparkades igång för några veckor sedan.
 
 
Vi har verkligen haft roligt jag och Tom medan vi jobbat och vi har fått hjälp lite då och då med barnvakt för att få kunna jobba lite längre ostörda perioder vilket givetvis underlättat massor. Jag som aldrig någonsin isolerat, reglat eller hanterat en spikpistol är många erfarenheter rikare efter detta projekt vill jag lova. Vi är ju inte riktigt klara än men verkligen på god väg. Det är verkligen så härligt att komma hem varje dag och mötas av vårt nya snygga förråd som ju är det första man ser av radhuset från gångvägen. Härnäst väntar målning av förrådet samt tvätt och målning av resten av huset vilket nog kommer att ta sitt lilla tag om vi inte lyckas skaka fram en snäll liten barnvakt igen, så vi håller verkligen tummarna för en riktigt fin och solig sommar. 

Postat av: Tanja

Hej Alice!
Skulle du kunna säga ungefär vad en ny examinerad-läkare ligger på för lön cirka? Exkl. Ob? Vet att det kan skilja en del mellna städer osv men om du kan säga på ett ungefär? När läkaren sedan har fått legitimation, hur mkt skulle du tro lönen går upp pga legitimationen? Har funderat på detta många ggr och tycker statistiken är såå vilseledande :$
Ha en fin dag! :)

Svar: En intressant men svår fråga för som du säger så skiljer det sig extremt mycket om du jobbar i en liten eller stor stad. Som nyutexaminerad ligger nog lönen mellan 28 och 35 tusen och AT-lönen på samma ort brukar baraligga någon tusenlapp upp som max. Lönen skall för UL innan leg och för AT-läkare egentligen vara samma men så är oftast inte fallet. Jag ligger själv i det lägre delen av det spannet som UL innan leg i Borås.

Efter legitimation hoppar lönen upp kanske 5 tusen någonting skulle jag gissa och söker du sen ST så hoppar den ytterligare så att du kanske ligger mellan 40-47 i landet men detta är mer höftande från min sida. ST lönen varierar beroende på var i landet du jobbar men också på vilken specialitet du väljer.

Lönen börjar väldigt lågt för att ha läst 5 år på universitetet och att ha så pass stort ansvar från start men löneutvecklingen är bra och snabb med tanke på att man bara på 5 år kan vara mitt i en ST med en lön på 15000 mer än när man började. Utöver grundlönen så tillkommer ju dock nästan alltid jourkomp (läkare får sällan ob) vilket innebär både lediga timmar och extrapengar i lönespecen.

Till sist vill jag bara tillägga att lönen inte ska vara anledningen till att man vill bli läkare, då blir man besviken tror jag. Det är ett tufft jobb med mer ansvar än de allra flesta och man kan tjäna betydligt mer genom att jobba inom andra branscher som inte är skattefinansierade.

Ha en fin dag och ursäkta att svaret dröjde! Kram/ Alice
Alice Nerén

2020-06-04 @ 09:32:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: