Imorgon är det dags
Som ett barn som skall börja skolan ligger jag här i sängen med fjärilar i magen. I fredags tog jag ett ledsamt farväl av mina fina kollegor på neuro/rehab-kliniken och imorgon är det äntligen dags för första dagen som AT-läkare.
Första dagen som underläkare!
Jag är nervös. När jag blev inslängd på mitt första underläkarvikariat i februari hann jag inte riktigt oroa mig så mycket men denna gången har jag verkligen hunnit att fundera. Jag har varit så bekväm efter 6,5 månad på stroke- och neurologavdelningen. Jag har blivit duktig på det jag gör och lärt mig enormt mycket. Nu plötsligt slungas jag tillbaks till okänd mark och skall än en gång förvirrat möta upp mina blivande kollegor och bli en del av en klinik som jag inte känner. Det ska bli otroligt kul att få möjlighet att lära mig en massa nya saker och utvecklas men det kommer till priset att vara ny på jobbet igen, en känsla jag inte är särskilt förtjust i.
Mina förhoppningar ä ju såklart att alla är lika trevliga som mina fd kollegor och att det ställs rimliga krav på mig och vad jag förväntas kunna och bidra med. Jag håller även tummarna för att jag kan få behålla en liten uns av det självförtroendet jag byggt upp som underläkare in i min nya titel. Inlärningskurvan lär ju vara minst lika brant som den varit hittills så det gäller nog bara att ta sig igenom de första skrämmande veckorna när allt är nytt och man känner sig ganska så otillräcklig.
Jag har i alla fall laddat upp på bästa sätt med en supermysig helg i Bosared tillsammans med våra vänner och deras barn. Både barnen och vi har njutit i fulla drag av ett par dagar ute på landet med bad i badtunna, båttur, lek, god mat och härliga pratstunder med ett glas vin ute på verandan när barnen äntligen somnat. Vädret var inte riktigt på vår sida men bara att få komma ut dit ger mig ro i själen och då gör det ingenting att behöva hålla sig inomhus en helg. Några solglimtar fick vi som synes på bilderna nedan.
Men nu skall jag nog ta och släcka ner här och få mig lite sömn! Imorgon är jag AT-LÄKARE!
Patienter som fastnar
Jag och Matilda hamnade i en så intressant diskussion under lunchen idag. Vi pratade om patienter som berör men också patienter som man knappt kommer ihåg att man har träffat. Hur kommer det sig att vissa patientmöten etsar sig fast så hårt så hårt medan andra livsöden slinker en förbi som om inget hade hänt? Vad är det som gör vissa patienter extra speciella för just oss? Ibland kanske det är namnet på patienten, ibland att situationen påminner om något i ens eget liv men oftast tycker jag bara att man får en speciell kontakt med en patient när man sitter och pratar med hen, utan att riktigt kunna sätta fingret på vad det är.
I mitt jobb på strokeavdelningen möter jag DAGLIGEN patienter vars liv aldrig mer kommer bli sig likt. Någon förlorar delar av synfältet, någon kan inte längre prata förståeligt, någon behöver hjälp med all personlig vård på grund av en total förlamning av höger kroppshalva medan en annan har en arm som kan röra sig men inte alls gör som patienten vill. Vissa har kommit in efter att ha ramlat och brutit höften eller armen och hos någon har det utvecklats en ful lunginflammation på grund av sväljningssvårigheter. Det är en omtumlande vistelse för många med lång återhämtning och rehabilitering både på sjukhuset och hemma.
När jag började jobba som läkare hade jag (och min mamma hehe) en lätt oro över att jag skulle ha svårt att inte ta med mig jobbet och alla jobbiga livsöden hem. Jag märkte dock relativt fort att det inte var särskilt svårt att släppa jobbet hemma. Bilfärden hem var som en portal mellan mina två världar; familjelivet och sjukhuslivet, och färden genom den gav mig gott om tid att ställa om. På jobbet är jag läkare och hemma måste jag få vara Alice och mamma.
Jag kan dock minnas några patienter som verkligen fastnat hos mig och som berört det lilla extra. Såna patienter som jag fortfarande ibland kan tänka på och undra hur de har det. Tyvärr är en del av dem avlidna idag. En fantastisk herre som sökte för ganska så enkla symtom men där vi tyvärr fann en stor obotlig cancer. En annan dement man som mot alla odds blev helt återställd från sina neurologiska symtom efter snabb och korrekt behandling. En kvinna som svajade mellan liv och död och som jag kämpade för att utreda och som tillslut blev bättre och kunde få åka hem igen och en annan som kom in med en stor stroke och avled utan att några anhöriga fanns i bilden.
Jag är otroligt tacksam för alla mina patientmöten och de dem lärt mig men dessa patienter som av någon anledning fortfarande gör sig påminda i mina tankar berör mig lite extra. Jag har inget svar på varför det är just dem men jag är glad och tacksam för att jag får möjlighet att bära med mig dem och erfarenheterna jag fått av att träffa dem trots många hemska livsöden. Det känns inte jobbigt eller sorgset, det gör mig bara starkare och mer ödmjuk inför livet.
Sista rondjouren
I lördags hade jag min sista rondjour på strokeavdelningen. Med tanke på det fina vädret så tog det emot lite extra att ställa klockan på 6 för att sedan spendera hela förmiddagen inomhus.
Som rondhjälp (vilket vi UL är) är man schemalagd mellan 8-12 medan den ST-läkare eller specialist men jobbar med är schemalagd 8-13. Jag har inte under mina 6 månader på neuro/rehab-kliniken slutat min jour i tid utan det har oftast blivit så att jag jobbat till minst 13 och ibland närmare 14. Inget mig emot egentligen då jag behöver de extra pengarna men det blir ju helt klart svårt att planera in något annat den dagen eftersom man aldrig vet när man kommer hem. Jag och Matilda (min härliga sommarvikareierande underläkarkollega) konstaterade dessutom att vi fortfarande inte lärt oss att man måste ha med sig någon slags lunch/mellis eftersom man efter jouren har ytterligare en timmes bilfärd hem innan det går att få i sig lite mat. Man tror att man skall vara hemma vid 13 men är egentligen hemma först vid 14-14.30.
I lördags hade jag dock den lugnaste jouren jag haft under hela min korta läkarkarriär. Jag satt t.o.m. och pluggade lite i väntan på ett röntgensvar innan det var dags att knalla hem och utstämplingen landade på 11.58!! Det var fantastiskt skönt att få komma iväg i tid och spendera resten av dagen med familjen i det fina vädret men också härligt att få avsluta med en jour där jag kände att allt var under kontroll och att jag fick gjort det jag borde. Jag har ju haft en och annan mer eller mindre kaosig jour med akut dåliga patienter vilket är anledningen till att jag nu för tiden alltid bär med mig min akut internmedicinbok samt pocket-EKG-bok.. just in case.
Nästa gång jag går jour nu kommer det att vara som AT-läkare på akuten. Det skall bli fantastiskt kul och lärorikt och med största sannolikhet är de kaosiga jourerna långt ifrån över. Kanska bäst att bläddra lite mer noggrant i den där boken tills dess!
Sex månader som läkare
Sex månader går så ruskigt fort när man tittar på tiden så här i backspegeln. Jag har redan gjort mitt första halvår som läkare och om 2,5 vecka drar nästa äventyr igång. Minns ju som igår känslan att kliva in genom sjukhusdörrarna som läkare för allra första gången. Jag hade kört vilse på väg till Borås och kom därför med andan i halsen 5 minuter sent. Första dagen var rätt kaosig, egentligen hela första veckan. Jag minns hur frustrerad jag var över att vara färdig läkare och ändå knappt kunna bidra med någonting alls. Min första epikris (slutanteckning som sammanfattar hela vårdtiden) satt jag nog med någon timme innan jag nervöst tryckte på klar och hoppades att sekreterarna skulle vara snälla och jag var otroligt spänd första gången jag skulle lyfta luren och ringa en konsult på sjukhuset men dag för dag så blev det lite lättare. Jag märkte det inte förrän efter någon månad att jag faktiskt började våga, började kunna och började bidra.
Jag fick en sån fin kommentar från en av mina överläkare förra veckan när vi satt och fikade efter gåronden och gick igenom hur vi skulle lägga upp dagens arbetsuppgifter. "Du är så duktig att jag ibland glömmer bort att du inte ens gjort AT än". För mig värmde det otroligt mycket att få höra detta, särskilt eftersom man ju som ny ofta funderar på om man verkligen duger. Att få uppskattning från sina kollegor och särskilt att jag, lilla underläkaren, som inte trodde jag skulle kunna bidra med något nu fyller en viktig plats i vår läkargrupp är så roligt att höra. Hon frågade mig dessutom om det var okej att jag rondade avdelningen själv en dag då hon hade en del administrativt att göra vilket ju innebär att hon litar på mig och för mig är det verkligen stort.
Det är detta som gör mig lite nervös inför ATn. Jag är rädd att det skall kännas som jag tar fem stora kliv tillbaka igen och att jag åter igen känner mig som den där förvirrade nyblivna underläkaren. Josefin var dock så klok idag när jag ventilerade detta med henne och påminde mig om att jag ju egentligen faktiskt tar ett stort kliv framåt. Det ska verkligen bli spännande att se hur det känns om ytterligare sex månader.