Nybliven läkare

Igår kväll var jag hemma hos min gamla klasskompis Emelie och fikade. Hon bjöd på mackor, nybakta kanelbullar och te och sen pratade vi länge och väl, delvis om mitt stundande bröllop men framförallt om hennes första vecka som LÄKARE. Japp, hon tog ju examen tillsammans med min gamla klass nu i juni och efter några veckors välförtjänt ledighet så är hon nu tillbaks på vårdcentralen hon jobbat som läkarassistent i två sommrar men med den stora skillnaden att hon nu får bära en namnskylt där det står läkare. Ursäktar i förväg min entusiasm kring detta men HUR COOLT är inte det?!!
 
Hon har hittills tydligen mest fått introduktion och fått gå bredvid en erfaren kollega men igår hade hon så smått fått börja ta egna patienter på sitt egna läkarrum. Hon har redan byggt upp en signeringskorg med blodprov att signera, skrivit ut recept med hennes signatur och skickat remiss i hennes namn. Nu är det liksom på riktigt. Det förväntas att hon skall fråga om i princip allt vilket gör mig lite lugn då det ju känns som att man kan mindre och mindre ju närmare man kommer examen. Det är ju ganska så logiskt egentligen att man får mjukstarta nästan som en betald läkarstudent för att sen med mer på fötterna sakta bli mer och mer självständig men tyvärr så tror jag inte alla får en lika bra start som hon fått. På sjukhusen är det nog mer så att man slängs in i en redan fungerande verksamhet och snabbt förväntas hitta sin roll. Så roligt för henne i alla fall att hon verkar trivas och fått så bra bemötande på hennes första underläkarvik. Att det istället för ytterligare en månad med studiestöd istället trillar in en full lön i slutet av månaden är ju inte heller så tokigt kan jag tänka mig.
 
Möttes av en magisk solnedgång över Göteborg när jag körde hem! 
 
Hon sa att hon inte riktigt har förstått än att hon inte skall tillbaks till skolan i höst och det är ju klart att det blir så när man slutar så här innan sommaren precis som vanligt. När hösten drar igång och en annan bänkar sig i skolbänken så kommer hon dock vara ute och hjälper sjuka människor må bättre på riktigt. Vilken känsla efter 5,5 års slit!

Postat av: Madelene

Jag funderar på att söka till läkarprogrammet och undrar om mycket av er litteratur har varit på engelska? :)

Svar: De första 2 åren (preklin) är den mesta litteraturen på engelska men sen har nog ändå majoriteten varit på svenska eller det har funnits ett svenskt alternativ ;)
Alice Nerén

2019-07-16 @ 22:54:14
Postat av: Madelene

Tack för att du tagit dig tid att svara, min dröm är att bli läkare men är rädd för att den engelska virwn ska sätta stopp.

Svar: Nejdå det tror jag inte! Vill du så ska du inte låta det hindra dig. har man bara behörighetskrav så klarar man sig genom utbildningen och annars finns det stöd att få. Vissa studenter köper inte en enda bok utan pluggar bara på föreläsningsanteckningar och gamla tentor. Det som är svårt är när vi skall läsa engelska vetenskapliga artiklar några ggr under utbildningen då de använder så krångliga meningar men med google translate vid sin sida så tar man sig så sakta igenom dem. Stort lycka till, allt går bara man är beredd att kämpa för det! kram
Alice Nerén

2019-07-21 @ 12:51:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: