T10 är igång!

Så var termin 10 igång och därmed också mitt sista år som läkarstudent. Det ni! Ett år känns som väldigt lång tid när man står här och trampar slask i januari men vi alla vet ju hur snabbt tiden kan rassla iväg.Termin 10 innebär ju som ni antagligen märkt examensarbete i Göteborg i alla fall och veckan har börjat med statistikföreläsningar och allmän information om terminen. I nästa vecka skall jag äntligen till perinatallaboratoriet på Östra sjukhuset där jag kommer hålla till den största delen av terminen arbetandes med mitt projekt.
 
 
Samtidigt så börjar tankarna mer och mer snurra kring vad som händer sen. Vart kommer jag att hamna och hur kommer livet bli med kombinationen karriär och små barn? Jag är en grubblare och gillar att tänka igenom saker noga både en och två gånger och här finns det ju en hel del att fundera på om man säger så. För er som inte riktigt har koll på hur vägen till specialistläkare ser ut så är det så att efter man tagit examen så skall man göra AT på 18-21 månader för att sedan skriva en AT-tenta och då få sin legitimation. Efter det skall man söka en ST-tjänst som efter 5 år leder till att man blir specialist inom valt område.
 
Tyvärr är det så att det inte hör till det vanliga att man lyckas få en AT-tjänst direkt då det är brist på platser och därför är det nu mer regel än undantag att man måste vikariera som underläkare i väntan på AT. Det är här mitt största grubbleri ligger just nu. Skall jag välja ett vick som ger bäst meriter för AT? Skall jag välja ett vick med bra tider och placering nära hemma så att det blir optimalt för familjen och barnen? Skall jag satsa på en specialitet som jag är lite extra nyfiken eller skall jag välja en bredare specialitet för att få mer kött på benen inför framtiden? Har jag ens möjlighet att välja eller kommer jag bara få ta det som erbjuds? SÅ. MÅNGA. FRÅGOR.
 
Nu är det tack och lov några månader kvar innan jag måste ta tag i detta på riktigt och oavsett kommer det säkert bli br0. Det här med en oviss framtid är inte riktigt min grej känner jag men visst känns det också väldigt spännande!
 
Någon annan läkarstudent/läkare där ute som har tips på vad man skall tänka på inför sitt första underläkarvick?

Postat av: Läkarstudent & mamma

Inget tips men vill bara säga tack för att du bloggar! Har själv ganska nyss börjat plugga läkarprogrammet och har dessutom bebis och lite jobb parallellt med det. Utan förebilder som dig och liknande superkvinnor hade jag nog aldrig vågat ta steget!

Svar: Alltså fy sjutton vad glad jag blev av att läsa din fina kommentar! Blir på riktigt varm i hela kroppen. Tusen tack tillbaka för att du tittar in och läser <3 Heja dig också som fixar kombon bebis och studier vilket ju inte alla dagar är en dans på rosor. Stor kram!
Alice Nerén

2019-01-24 @ 13:18:56
Postat av: Lisa

Hej! Tog examen för 1,5 år sen. Det är förstås kul om man hittar något som man är extra intresserad av, men mitt tips blir ändå att hitta ett ställe som verkar ta hand om sina underläkare och förstår att de är nya :) Jag tyckte iallafall att det var läskigt med första jobbet och man funderar mycket på om man gör rätt eller inte, så fråga lite på intervjuer hur det ser ut med handledning/stöttning. Viktigt förstås att trivas, så inte tiden fram till AT blir en pina. :)

Svar: Ja men det känner jag också är väldigt viktigt! Var på AT-mässan i Göteborg igår faktiskt och bad om kontaktuppgifter till underläkare/AT-läkare för att kunna ställa lite såna frågor och hoppas få en bättre bild av de sjukhusen som jag är intresserad av. Tack för tips!! Kram
Alice Nerén

2019-01-29 @ 13:45:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: