Hjärtstopp och hur du kan rädda ett liv!

Vet du vad du skall göra om du ser en person eller hittar någon som fått ett hjärtstopp?
 
Hjärtats funktion i kroppen är att pumpa runt vårt blod som transporterar syre och näring till våra organ och vävnader. Dessutom transporteras restprodukter bort för att sedan t.ex. utsöndras via njurar och tarm. Om hjärtat stannar pumpas inte längre blodet runt i kroppen och detta leder till att syre- och näringstillförseln uteblir samt att restprodukter ansamlas ute i vävnaderna. Tillslut dör cellerna och irreversibla skador uppstår i våra organ.
 
Kroppens absolut viktigaste organ är hjärnan. Fungerar inte hjärnan så fungerar inte heller kroppen. Kroppen vet detta och kan genom att reglera blodflödet i blodkärlen prioritera blodflöde till just hjärnan. Genom att så fort som möjligt starta HLR vid ett hjärtstopp kan man bibehålla blodflöde till hjärnan och på så sätt undvika eller i alla fall förlänga tiden till stora irreversibla hjärnskador. Är du första man på plats vid en person som fått hjärtstopp skall du alltså inte tveka. Din insats kan rädda liv.
 
Viktigt att tänka på vid HLR:
 
- Larma 112 (om ni är flera så be någon annan göra det)
- Hjärtkompressioner skall startas så fort som möjligt och pågå med så få avbrott som möjligt tills ambulans är på plats
- HLR skall utföras på hårt underlag (alltså ej i t.ex. en säng)
- Bröstkorgen skall släppas upp mellan varje tryck, annars får inte hjärtat chans att fyllas med nytt blod
- Börja med 30 kompressioner (räkna gärna högt), gör sedan 2 inblåsningar och titta så att bröstkorgen lyfter sig
- Om ni är flera på plats, byts av (under inblåsningstiden företrädesvis för att minimera avbrott). Det är mycket jobbigare att göra hjärtkompressioner än vad man kan tro och ju tröttare man blir dessto mindre effektiva blir komressionerna 
- Använd hjärtstartare om detta finns i närheten, maskinen säger precis vad du skall göra så alla kan använda den även om du aldrig sett en förut.
 
Här kommer en film för er som vill fräscha upp minnet en smula:
 
 


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: