Veckans diagnos: KOL

Kronisk obstruktiv lungsjukdom eller mera känd som KOL är nog en sjukdom som de flesta förknippar med gamla rökare, om man nu ens har hört talas om den. Så vad är egentligen KOL? Du blir nog strax lite klokare då jag idag tänkte bjussa på 5 fakta om denna folksjukdom:
 
1. Den absolut dominerande orsaken till KOL är rökning eller passiv rökning. Sjukdomen kan dock även orsakas av exponering för luftvägsretande ämnen under lång tid och det finns även en liten procentandel som beror på en genmutation.
 
2. Vid KOL blir lungfunktionen sämre och lungan blir svårventilerad vilket innebär att patienterna har svårt att andas ut koldioxiden i lungorna till förmån för ny luft. Detta kallas "air trapping".
 
3. Symtom vid KOL är en smygande debut av andningssvårigheter, trånghetskänsla och pip i luftvägarna och slemhosta som varierar med sjukdomens svårighetsgrad från lättare andfåddhet vid ansträngning till svår andnöd i vila.
 
4. Sjukdomen är kronisk och kan således inte botas. Läkemedel kan dock lindra symtomen och förbättra den drabbades livskvalité.
 
5. Det är aldrig försent för rökare att sluta röka, inte ens vid KOL. Rökstopp är den enda åtgärd som kan hejda den snabba sjukdomsprogressen.
 
Källa: Internetmedicin och KOL.se


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: