"Hur är det att läsa till läkare i Göteborg?"

Jag tycker det är väldigt kul att läsa bloggar av andra läkarstudenter och en stor anledning till att jag vill blogga om min väg till läkare (förutom att det är lite utav en terapi) är att jag själv vill lämna efter mig tankar, information och erfarenheter från utbildningen som jag själv frenetiskt eftersökt när jag varit nyfiken på någon kommande kurs på programmet t.ex. Slående när man läser andra läkarstudentbloggar är dock hur extremt olika utbildningarna ser ut beroende på var man läser. Jag tänkte därför i en supersnabb och något förenklad form (hallåå ni skall ju orka ta er igenom inlägget också) berätta för er hur det är att läsa till läkare just här och hur programmet är uppbyggt.
 
På GU (alltså Göteborgs Universitet för er som inte listade ut det själva) är undervisningen till största delen katedral. Detta betyder att man går på föreläsningar (om man vill) och sedan pluggar inför en stor tenta och ibland även munta. Utbildningen är alltså inte casebaserad på samma sätt som på vissa andra lärosäten även fast det givetvis hela tiden körs patientfall under föreläsningarna.
 
KAOS!
 
Termin 1-5 räknas som de prekliniska terminerna. Här har vi väldigt lite praktik och väldigt mycket föreläsningar men detta varvas även med labbar, grupparbeten, självstudier osv. Praktiken under de 4 första terminerna kallas TYK (=tidig yrkeskontakt) och är ett mycket välbehövt avbrott i de väldigt teoretiska studierna i början ungefär en dag i månaden. Under termin 5 läser vi en hel kurs som heter konsultationskunskap vilket består av ett tre dagars internat samt praktikpraktikpraktik för att öva på att ta anamnes (sjukhistoria) och status (undersökning).
 
I Göteborg läser vi alla ämnesområden för sig. Anatomi är alltså en egen kurs och under kursens gång lär vi oss HELA kroppens anatomi. Under fysiologikursen så läser vi HELA kroppens fysiologi (ja eller inte samtidigt, kursen är ju ändå 40,5 hp :O) etc. På vissa lärosäten vet jag att man delar upp det hela efter organsystem istället och läser t.ex. cirkulationssystemets anatomi, fysiologi, patologi osv, men så gör alltså inte vi.
 
Termin 6-11 är de kliniska terminerna och här varvas praktik med föreläsningar där den största delen dock är praktik ute på sjukhusen.Det är ju liksom så man lär sig allra bäst och det är dessutom mycket lättare att banka in all kunskap man får på föreläsningarna om man faktiskt är ute och träffar livs levande exemplar av de olika sjukdomstillstånden. Det är nu den roliga delen av utbildningen börjar och det är också nu kursledningen börjar avråda folk från att boka någon form av resa under terminernas gång (det stoppar dock inte många). Under termin 10 skriver vi vårt examensarbete och avslutar sedan med barn och gyn under termin 11.
 
 
Jag måste säga att jag är väldigt nöjd med upplägget som finns på GU. Kanske är det för att jag inte testat något annat men jag gillar att gå på föreläsningar och få lite saker serverat för att sen kunna gå hem och grotta ner mig i böcker och min kära vän google. Jag hade troligen även trivts med mer casebaserat upplägg också men med tanke på att jag inte hade så jättestor lust att flytta från mitt kära Göteborg direkt efter studenten så är jag väldigt glad att jag kom in på mitt förstahandsval. Oavsett vilket lärosäte vi läser på så kommer vi alla säkerligen bli grymma doktorer!
 
Vill ni dela med er av hur det ser ut där ni pluggar så får ni hemskt gärna göra det i kommentarerna nedan! Länka gärna er blogg om ni har någon också så jag kan gå in och kika. Kram på er :D

Postat av: Ninni

Hej Alice! Har läst din blogg ett tag nu och den är riktigt bra! Har en specifik fråga som kanske inte är sådär jätte lätt att svara på, men har nämligen sökt in till GU T5 på läkar programmets senare del och står som reserv. Vet du om det är vanligt att det tillkommer några nya i T5? Förstår att det kan skilja sig från år till år.. men sitter och spänner varje dag. Svarsbeskedet har inget specifikt datum heller, utan kan bli idag, imorgon, nästa vecka osv.

Tack!

Svar: Men du vad glad jag blir att du gillar det jag skriver!! :D Faktum är att det brukar vara ganska många som tillkommer varje termin då många tar uppehåll. Oftast är det folk som kommer tillbaks från uppehåll och jag vet inte riktigt hur de prioriterar jämfört med folk som bytt studieort men det är nog fullt möjligt att du skulle kunna få en plats. Jag håller tummarna för att jag får se dig på GU framöver! Skriv gärna och berätta hur det gick. Kram!
Alice Nerén

2017-08-09 @ 12:09:41
Postat av: Sara

Hej!
Jag har precis hittat din fina blogg och tycker det ska bli väldigt intressant att få följa dig. Jag är själv också läkarstudent med barn. Jag tillhör Lunds universitet och börjar termin 4 i Malmö om ett par veckor.
Mvh Sara

Svar: Men tack för dina fina ord och vad kul att du hittat hit! Hur gammalt är ditt barn? Kram
Alice Nerén

2017-08-10 @ 16:09:28
URL: http://https://apotekares.wordpress.com/
Postat av: Louise

Hej!

Tänkte fråga hur det ser ut med de klinaika placeringarna, hur mycket får ni åka runt till olika sjukhus utanför Göteborg? Hur långt bort kan man få åka? Hur långa är placeringarna? Tack för en fin blogg! :)

Svar: Tack så mycket Louise!! Det varierar jättemycket från kurs till kurs. Vissa kurser körs enbart på SU (Mölndal, Sahlgrenska och Östra) medan andra har utlokaliseringar för några få utvalda så långt som till Halmstad och Linköping. Jag har haft turen att ha prioritet på placering i Göteborg då jag har barn men jag vet att vissa medvetet önskat att hamna långt bort tillsammans med ett gäng kompisar och göra det till en grej. Oftast handlar det dock inte om så många dagar man måste vara så fruktansvärt långt bort (och som sagt det är inte så många av oss som blir placerade där). På invärtesmedicin har några fått pendla till Borås i 2 veckor vet jag och ibland till NÄL (man har dock bara en utlokalisering och behöver alltså inte hoppa mellan t.ex. borås, varberg och kungälv). På kirurgikursen finns det dock ett litet undantag där man i 8 veckor kan bli placerad i Skövde och då får man bo där på ett boende som skolan fixat. Känner att det blev et litet rörigt svar men det är som sagt väldigt olika beroende på vilken kurs man läser. Har inte upplevt detta med att behöva åka bland mina klasskamrater som ett så jättestort problem dock. Många är hjälpsamma och man kan byta med varandra om det absolut inte funkar och sen är ju majoriteten av praktiken trots allt på SU. Hoppas mitt svar hjälpte något i alla fall! KRAM
Alice Nerén

2017-09-24 @ 09:49:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: