Veckans diagnos: Endometrios

Höll nästan på att glömma att det är torsdag idag och dags för veckans diagnos. Idag skall det i alla fall handla om endometrios, den gömda kvinnosjukdomen som leder till mycket besvär för väldigt många kvinnor. Här kommer 5 fakta om endometrios: 
 
1. Är en mycket vanlig sjukdom och drabbar var 10:e kvinna i fertil ålder.
 
2. Orsaken till endometrios är inte helt klarlagd ännu men defineras som livmodersväggsliknande vävnadsväxt utanför själva livmodern (exv. på äggstockar, tarm eller urinblåsa). Detta leder till inflammation och är oftast väldigt smärtsamt.
 
3. Ungefär häften av alla kvinnor har symtom från sin sjukdom. Detta kan innefatta smärtor (vid exv. mens, ägglossning, tarmtömning och/eller samlag), menustrationsrubbningar, fertilitetsproblem, IBS-liknande symtom, trötthet m.m.
 
4. Diagnosen är lätt att missa och avfärdas olyckligtvis ofta eftersom det ofta drabbar unga kvinnor som då går odiagnosticerade i många år. Diagnosen ställs med hjälp av att man beskriver sina symtom och genomför en gynekologisk undersökning. Därefter testar man en behandling. Man kan även få ställa diagnos med titthålsoperation eller ultraljud.
 
5. Behandling av endometrios är väldigt individuell och består i första hand av värktabletter och hormonpreparat. I vissa fall kan operation övervägas och dessa utförs av mycket erfarna operatörer.
 
Källa: Internetmedicin


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: