Veckans diagnos: Bältros

Många har säkert hört talas om bältros men har inte helt koll på vad det egentligen är. Misströsta inte, här kommer 5 fakta om bältros som förhoppningsvis kan upplysa er om vad det är för slags sjukdom:
 
1. Bältros får man av samma virus som vattkoppor. Det är till och med så att vattkoppsviruset aldrig helt lämnar kroppen utan lägger sig vilande i nerver och kan sedan reaktiveras och ge upphov till bältros.
 
2. Sjukdomen karakteriseras av blåsbildning i huden som ofta går som ett bälte runt halva kroppen (oftast bröstkorgen). Dagar innan blåsorna uppträder känner många en smärta i detta område som kan vara mycket svår.
 
3. De som drabbas är oftast över 50 år och dessa kan i sin tur smitta barn så dessa får vattkoppor (kom ihåg, samma virus!). Bältros är dock inte alls så smittsamt som den luftburna vattkoppssmittan utan då är det direktkontakt med blåssekret som gäller.
 
4. Om den drabbade är över 50 år behandlas infektionen med antivirala läkemedel. Denna behandling måste sättas in inom 3 dygn från symtomdebut för att ha någon effekt.
 
5. En fruktad version är bältros är den som drabbar nerven som leder till ögats yta. Dessa personer måste snabbt få behandling för att försöka förhindra ärrbildning på ögat och nedsatt syn som följd.
 
Källa: Internetmedicin

Postat av: Joe

Och jag kan gå i god för att man också kan få denna härliga sjukdom som elvaåring. Och det är ingen rolig sjukdom alls.

Svar: Nej usch det kan inte vara roligt att ha! Kan få rätt hemska kvarvarande smärtor i området om man har otur dessutom :/
Alvert

2016-09-22 @ 15:34:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: