Hur man pluggar ensam

Fick en kommentar från en läsare som undrade om jag hade några tips på hur man strukturerat lägger upp sitt pluggande när man sitter och pluggar själv. Jag kände igen mig mycket i hennes beskrivning av att inte riktigt veta hur man skall lägga upp plugget då det finns enormt mycket olika metoder att välja mellan. Jag hade jättesvårt att hitta en studieteknik som passade mig i början och därför har även jag tyvärr kuggat en och annan tenta (säger bara MCB, USCH!).
 
Jag tycker att det är guld att plugga tillsammans med någon. Lyckas man att inte sväva iväg i annat småprat kan det vara extremt värdefullt då man både får en chans att få saker förklarade som man inte förstår och få förklara saker som någon annan inte förstår. På så sätt fastnar informationen mycket bättre. 99% av tiden pluggar jag dock ensam och nu, såhär halvvägs igenom utbildningen, har jag nog testat de flesta studietekniker som finns. Jag har gjort mind maps, skrivit sammanfattningar, läst böcker, läst äldrekursares anteckningar, gjort flash cards.. YOU NAME IT! 
 
De första kurserna på programmet körde jag med att skriva sammanfattningar utifrån kursmålen och studiehandledningen. Allt som stod att man skulle kunna kom med i mina sammanfattningar. Detta var både tidsödande och ineffektivt. Givetvis lärde jag mig mycket på att verkligen grotta ner mig i varje ämne och metodiskt tugga mig igenom kursplanen men motivationen dalade till slut (såklart!) och sammanfattningarna blev inte färdiga. Dessutom tog det såååå lång tid att skriva vilket gjorde att jag läst all information noga men inte så många gånger. MCB var en sådan kurs och den skrev jag som bekant 4 gånger...
 
Kan bli lite rörigt ibland med alla miljoner papper :'D
 
Efter jag fick Vincent insåg jag att jag verkligen var tvungen att hitta en annan strategi. När man har barn så har man inte all tid i världen att plugga och det måste vara effektivt men ändå bra. Jag ville hitta sätt att plugga som gjorde att jag fick med allt viktigt utan att behöva skriva en hel roman. Jag testade mind mapping under en kort kurs men insåg snabbt att det inte riktigt var för mig.
 
Tillslut snubblade jag över några youtubevideos som en läkarstudent i USA gjort om studieteknik och genast fick jag en massa nytt att testa. Hon betonade vikten av att repetera repetera repetera och det kunde inte vara mer sant. För att lära sig något ordentligt räcker det inte med att ha läst det en gång. Jag fick upp ögonen för flash cards och question sheets men satte min egen prägel på det hela. Jag gick igenom ett kapitel i boken eller mina föreläsningsanteckningar och föreläsarens powerpoint och fångade upp nyckelbegreppen. Dessa formulerade jag som korta frågor som jag sedan kunde förhöra mig själv med om och om igen. På så sätt missade jag inget viktigt men behövde heller inte lägga mer än nödvändigt med energi på allt "onödigt".
 
Flashcards i sängen på iPaden under kardiologiveckorna!
 
Dessutom insåg jag vikten av att faktiskt gå på alla föreläsningar. I princip inga föreläsningar på Läkarprogrammet i Göteborg är obligatoriska. Det är dock en fantastisk möjlighet att få sitta på första parkett och ta del av det senaste inom olika ämnen presenterade av forskare och kliniker som verkligen är experter på just det de pratar om. Man får hjälp att sålla bort all onödig information som man stöter på om man försöker sig på att läsa in en föreläsning på egen hand. Nu för tiden missar jag väldigt sällan föreläsningar eftersom jag VET att jag inte kommer att ha tid eller ork till att sitta och läsa in det på egen hand.
 
 
Sen har jag fått anpassa min studieteknik efter hur kurserna ser ut. Under anatomin var det mycket visuell inlärning och jag spenderade många timmar med anatomiska modeller och repeterade. Under infektionskursen spenderade jag mååånga timmar framför whiteboarden i studierummet och svarade på mina egna frågor på tavlan, suddade ut och upprepade proceduren tills jag kunde alla frågor (Note to self: Måste verkligen skaffa en whiteboard som jag kan ha hemma!). Under kursen vi läser nu har jag upptäckt AnkiApp, en app med flashcards som man kan synka med telefon och dator för att även kunna sitta och plugga under en 15 min rast eller på bussen till skolan, allt för att frigöra tid till att vara med min lilla familj. Passar mig perfekt!
 
Mina tips är alltså ganska enkla. Fokusera på att repetera många gånger och försök att involvera flera sinnen. Då sätter sig informationen enligt mig som bäst. Utnyttja föreläsningar och föreläsningsanteckningar då föreläsarna givetvis oftast lägger krut på det som är mest relevant. Försök att inte haka upp dig på allt för många detaljer utan fokusera på det som verkligen känns viktigt och relevant (annars blir det väääldigt många flash cards kan jag lova). Böcker kan vara aaalldeles för omfattande men överlag rekommenderar jag att ha en bok att kunna slå upp i och som sagt skumma igenom, stryka under och göra frågor av något viktigt stycke. Läs gärna inlägget "Att hålla studiefokus" för att få tips om hur man gör pluggstunden så effektiv som möjligt.
 
Slutligen, studieteknik är väldigt individuellt och det finns inga rätt eller fel. Det är värt att påpeka att jag nu läst snart 3 år på läkarprogrammet och fortfarande slipar på vad som funkar bäst just för mig. Det jag vet är att sedan jag fick Vincent och la om min studieteknik har jag inte kuggat en enda tenta. Om det är motivationen som ett barn faktiskt ger en att lyckas eller om det är min studieteknik är svårt att säga.. troligen en kombination. Stort lycka till med studierna och känns det jobbigt just nu med all teori så kan jag trösta er med att det bara blir roligare och roligare för varje kurs som går.
 
Världens bästa utbildning helt klart!

Postat av: Pluggisen

Hej! Tack för en bra blogg!
Har du möjligen en länk till youtube-videorna? Lät intressant!

Svar: Men absolut, dumt att jag inte länkade direkt i inlägget! Här är länken till hennes youtubekanal https://www.youtube.com/user/adoctorinthehouse.Hon har en massa bra videor med studietips men också en hel del annat som t.ex. intervjuer med läkare inom olika specialiteter. Hoppas det kan hjälpa dig ;) KRAM
Alvert

2016-12-17 @ 09:59:03
Postat av: T1:a på gbg universitet

Hej!
Jag undrar bara hur du rekommenderar att man pluggar för just MCB, vilket jag läser just nu och känns som att jag använder helt fel teknik då jag inte lär mig så mycket:(

Svar: Hej och grattis till antagningen till världens roligaste utbildning! MCBn är det många som tycker är väldigt lurig och när jag läste den hade vi bara en enda stor tenta vilket inte var särskilt roligt. Just MCBn var min svaga kurs och jag skrev den faktiskt 3 gånger innan jag klarade den, vilket kanske inte är särskilt peppande för dig i och för sig. Förutom de pluggtipsen du kan hitta under kategorin "Pluggtips" så skulle jag nog säga att MCBn handlar om mycket nötande. Hade jag läst den idag så hade jag fokuserat en hel del på gamla tentafrågor då det både finns frågor som kommer igen eller är snarlika men också för att få ett hum om vad det är för sorts detaljer de vill ha. Jag skulle sedan göra en lista på allt som ingår i deltentamen 1 (som jag gissar är den du skall skriva) med små delmål och sakta beta av innehållet. Mycket bra info finns på wikipedia och youtube t.ex. och google är verkligen din bästa vän om du inte köpt kursboken. MCB har en VÄLDIGT utförlig målbeskrivning av vad du skall kunna (hittas i studiehandledningen) och den är givetvis guld värd att ha. Dock vill jag åter betona att du behöver kika på gamla tentafrågor för att få en känsla av vad som är viktigt annars tappar du bort dig fullständigt bland alla aminosyror (vem behöver egentligen kunna 20 stycken utantill?!).
Olika studietekniker passar olika individer och det är nog bara du som kan avgöra vad som kommer funka för dig. För mig tog det kanske 3-4 terminer innan jag började få kläm på det där så var inte orolig. Kanske är du en sån där flashcards funkar, eller så behöver du skriva ner informationen om och om igen på en white board för att det skall fastna.

Inser att detta blev väldigt rörigt men skall försöka sammanfatta mina tips i några punkter:

1. Titta på många gamla tentafrågor och öva på dessa
2. Dela upp och strukturera ditt pluggande så att du kan checka av små delmål, på så sätt missar du ingenting och varje delmål är en liten seger i sig. Detta försäkrar också att du blir klar i tid lagom till tentan.
3. Använd dig av youtube eller wiki om det är något du inte fattar. Finns många otroligt pedagogiska människor på youtube som kan göra de mest komplicerade cellmekanismer begripliga.
4. Studieteknik är något som kan ta ett tag att hitta. Var inte orolig, du blir en alldeles utmärkt läkare även om du kuggar några tentor. Du behöver dessutom inte ha alla rätt för att duga, 2/3 räcker och det kan vara skönt att veta det.
5. MCBn är en tuff kurs men GE INTE UPP! Du kommer greja det och jag lovar att kurserna bara blir roligare och roligare ju längre upp i terminerna man kommer.

Är det något mer du undrar så tveka inte att höra av dig, antingen här eller på mejl! Stor kram och lycka till så ses vi där ute på sjukhusen snart!

/Alice
Alvert

2017-03-12 @ 16:08:01
Postat av: T1:a på gbg universitet

Tack så jättemycket för ditt svar! Känns skönt att man har någon att fråga om detta, och att få det klargjort att utbildningen faktiskt blir roligare med tiden! Ska definitivt använda mig av dina tips, och hoppas på det bästa!
Tänkte också bara att om man inte klarar en tenta och måste göra omtenta osv. kan det hända att utbildningen blir längre än 5,5 år?:)

Svar: Rent teoretiskt så ja, missar man en tenta tillräckligt många gånger kan man bli spärrad och behöva ta en termins ledigt för att plugga och tenta av de kurser man behöver för att gå vidare i utbildningen. Jag tror dock inte du skall oroa dig för mycket över det. För det första så kommer oron göra att du inte orkar plugga lika bra som du kanske skulle ha gjort och för det andra så kan man inte göra annat än sitt bästa. Det är MÅNGA som tar uppehåll någon gång under utbildningen eftersom den är så lång. Så blir det så illa att du bli spärrad kommer du definitivt inte vara ensam om att inte ta examen med din "originalklass". Mina tidigare kursare läser till exempel termin 10 nu medan jag är på termin 7 eftersom jag varit mammaledig och varje ny kurs så brukar det hoppa in en handfull nya i vår klass samtidigt som andra väljer att pausa.


Lycka till nu med deltentan (imorgon?!) och hör gärna av dig om hur det gick när du får resultatet. En omtenta är verkligen inte hela världen i det långa loppet. Du blir en alldeles utmärkt läkare ändå! Kram!
Alvert

2017-03-23 @ 19:21:50
Postat av: T1:a på gbg universitet

Hej igen!
Kan gladeligen meddela att jag klarade första deltentan, med precis antal poäng som krävdes! :) :) :)

Svar: Nej men gud så kul!! Stort grattis 😆 heja dig! Stor kram
Alice Nerén

2017-04-19 @ 17:27:36
Postat av: Gravid student

Tack för peppen och dina tips!
Just nu kämpar jag för fullt med omtenta på omtenta för att studietekniken inte sitter - känns så frustrerande då jag alltid varit högpresterande!
Iom pandemin är det mesta på distans, så självstudier gäller.
Vi väntar även barn, å jag bara sitter å undrar hur detta ska gå ihop med läkarstudier och en baby!?
Skönt att höra att du blev effektivare som mamma...

2020-10-28 @ 10:21:59
Postat av: Gravid student

Tack för peppen och dina tips!
Just nu kämpar jag för fullt med omtenta på omtenta för att studietekniken inte sitter - känns så frustrerande då jag alltid varit högpresterande!
Iom pandemin är det mesta på distans, så självstudier gäller.
Vi väntar även barn, å jag bara sitter å undrar hur detta ska gå ihop med läkarstudier och en baby!?
Skönt att höra att du blev effektivare som mamma...

Svar: Ursäkta för sent svar, har missat din kommentar tyvärr.
Det kommer att lösa sig, jag lovar! Jag skrev molekylär cellbiologi-tentan 4 gånger innan jag klarade den så förstår precis din frustration. Det är inte roligt att vara van vid att vara en av de "bästa i klassen" och sedan titta sig omkring och inse att man bara är en i mängden av över hundra högpresterande läkarstudenter. Du kommer att få kläm på det så småningom och jag hoppas verkligen att du får må så bra det bara går under din graviditet. Skickar massa pepp till dig och stort lycka till!
Alice Nerén

2020-10-28 @ 10:24:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: