Tips inför tentan

Ok, nu rejsar vi mot mållinjen folks! Bara en dag kvar nu och sen får det bära eller brista. Lovade ju lite tips till er fellow tentapluggare där ute inför den stora tentadagen igår så jag tänkte att jag delar med mig av dem här.
 
Dagen innan tenta:
Detta är dagen då du får chansen att repetera det sista. Gå gärna igenom lite tentafrågor och snappa upp det du inte känner dig hundra på så att du kan kolla upp det i boken. Tappa inte modet om det känns som om du inte kan någonting. Det kan du, det lovar jag! Igår hjälpte Tom mig att plugga genom att ställa slumpmässiga frågor från mina question sheets jag gjort för de olika föreläsningarna och jag fick en sån enorm egoboost. Både av att jag kunde svara på de flesta av frågorna, men också av att Tom inte kunde de frågor som jag på förhand tänkt är så enkla att vem som helst skulle kunna svara på dem. Man blir väldigt lätt blind för den kunskap man har så påminn dig gärna om det.
 
Sätt dig inte och läs ett helt nytt kapitel i boken dagen innan tentan. Det är ingen idé och det kommer mest troligen inte att fastna. Ägna din dyrbara tid åt att repetera saker så att de sitter istället. Det kommer du att tjäna på.
 
När kvällen kommer är det dags att packa ihop allt vad tentaplugg heter. Ta en långkväll att ta hand om dig själv. Ta ett bad, måla naglarna, kika på en film eller varför inte ge dig ut på en promenad. En stressad kropp försvårar inlärning men också att återhämta kunskap ur minnet, dessutom förtjänar du att ta det lite lugnt efter allt slit. Slutligen skall du lägga dig i GOD tid så att du är utvilad på den stora dagen.
 
Jag, ute på en av mina kvällsturer i solnedgången. Magiskt!
 
Tentadagen:
Om du har en morgontenta bör du gå upp i god tid så att du i lugn och ro kan äta en bra och stabil frukost. Detta gäller förstås tentor oavsett tid, då hunger avsevärt kommer minska din prestation. Packa ner pennor (några stycken ifall bläcket mot förmodan skulle ta slut), något gott att knapra på som inte kommer att störa dina kursare allt för mycket och en flaska med vatten. Glöm för allt i världen inte giltig legitimation! Var på plats i alldeles lagom tid. Jag brukar sätta på mig lurarna och peppa mig själv med riktigt go musik och inte prata med så mycket folk. Jag kan även behöva slänga ett öga på någon detajkunskap jag skrivit upp på en lapp som är svår att komma ihåg för att ha den i färskt minne när jag kliver in i tentasalen.
 
Se till att du har gått på toa innan då i alla fall vi inte får gå på toa under den första timmen av skrivningen. När dörrarna väl öppnas väljer du ut en plats som känns bra och sen är det bara att köra så det ryker! Om du har en positiv inställning trots att du är dåligt påläst optimerar du dina chanser (it's all about that mindset you know) så peppa dig själv och intala dig att du kommer klara tentan galant.
 
Illustrering av "köra så det ryker" med fina Jagoda från vår praktik när jag och hon var ute på sparkcykeljakt
 
Under tentan:
Gå lugnt och metodiskt igenom tentan. Bläddra först igenom och kika på frågorna för att få en överblick. Vissa gillar att plocka de "lätta" frågorna först som uppvärmning medan andra gillar att göra frågorna i den ordning de presenteras. Fastna inte för länge på svårare frågor utan lämna dem och kom tillbaks senare. På så sätt förstör inte ditt humör för resten av frågorna ;) Kom ihåg att dubbelkolla alla frågor innan du lämnar in för att upptäcka slarvfel. Jag gillar dessutom att räkna lite löst på poängen för varje fråga för att få en uppskattning om hur bra det gått men det gör du som du vill.
 
Skriv upp din tentakod också! Kan vara bra att ha när du skall kolla ditt resultat ;)
 
Efter tentan:
Du klarade dig igenom och det skall firas! Sommarlovet är äntligen här!
 
Det var lite tankar om vad som kan vara bra att tänka på inför tentan. Jag önskar er alla lycka till så ses vi på andra sidan. Nu dyker jag ner bland mina böcker igen. Hejsvej!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: