Pluggmotivation

Okej, det var ju en hel hög som tyckte det skulle vara kul om jag skrev lite om studieteknik så då drar jag det ett steg längre och kör en hel serie med pluggbaserade inlägg fulla med tips om allt ifrån hur man håller motivationen uppe till spartips för den skrala studentplånboken. Förhoppningsvis så kommer något till använding för någon. Håll utkik måndagar framöver alltså!
 
Del 1 kommer att handla om pluggmotivation. Alla har vi ju stunder när vi varken vill eller orkar sätta oss ner och ta tag i de där föreläsningsanteckningarna som behöver renskrivas eller läsa ett nytt kapitel i de tunga och snordyra läroböckerna. Jag tänkte ge er 7 tips som funkar bra för att motivera mig när jag inte riktigt är på topp.
 
1. Hitta en förebild. Att ha någon äldrekursare eller färdig läkare/lärare/ekonom/ingengör att se upp till gör att du både kan inspireras och förhoppningsvis även få handfasta råd. Hur hanterade hen motivationssvackor och tentaångest och vilka utmaningar ställs hen för idag? Om du inte har en rent fysisk person så är mitt tips att googla efter bloggar och youtubekanaler. En ny favorit hos mig är Andrea Tooleys kanal på Youtube. En tjej i USA som vloggar om livet som student och praktiserande läkare med videos om studietips osv. Har fått mycket inspiration och tips där ifrån. Rekommenderar varmt, inte bara för oss läkarstudenter.
 
2. Intala dig att det är roligt. Sitter du med något som både känns tråkigt, svårt och orelevant är det lätt att tappa motivationen. Det här knepet känns löjligt till en början men fungerar faktiskt väldigt bra. Intala dig själv att det du läser är intressant och spännande och du kommer märka att det både blir lättare och fastnar bättre i skallen. Fake it 'til you make it!
 
3. Fokusera på målet. Livet som färdig läkare kan kännas långt bort för mig ibland och det är lätt att man börjar fundera på varför man överhuvudtaget sitter och trycker in komplementsystemets olika vägar i huvudet. Måste jag verkligen göra detta? Om du istället fokuserar på målet och ritar upp en målbild med dig själv som nyutexaminerad (gärna så visuellt som möjligt, var kreativ) så inser du snabbt att du faktiskt måste göra vissa saker för att komma närmare målet. Det finns inte så mycket att välja på om du skall uppnå ditt mål och det vill du ju göra.
 
 
4. Praktisk anknytning. Detta går kanske inte att applicera på alla utbildningarn men jag tycker att det är jätteviktigt med något praktiskt mitt i allt plugg. På läkarprogrammet har vi väldigt mycket praktik i den senare delen av utbildningen så i början är det lätt att man tappar suget eftersom studierna inte reflekterar det framtida yrkeslivet något vidare. Vi har praktik en dag i månaden fram till termin 4 och jag (och många kursare med mig) har tyckt att det varit så skönt att få en blick in i framtiden och en påfyllning av motivation att fortsätta traggla anatomi efter en heldag ute på praktik. Har du möjligheten så ta den! 
 
5. Inse hur mycket du redan kan. Det finns alltid mer att lära hur mycket du än läser. Därför kan det vara lätt att glömma bort hur mycket man faktiskt kan och istället känna sig dålig och omotiverad. Jag brukar ibland sitta och förklara kroppsliga mekanismer för någon i familjen som inte läser medicin och man inser snabbt hur mycket man själv kan och hur lite "normalt folk" kan vilket är väldigt skoj. Då blir jag peppad att fortsätta lära mig, både för framtiden men också för chansen att briljera på släktmiddagen ;)
 
6. Använd lockbete eller belöningar. Om inget annat funkar så sätt upp ett mål för dagen, veckan eller för all del den närmsta timmen och belöna dig själv när du kommer i mål. Ett långt bad, en bit kladdkaka eller kanske ett avsnitt av en serie på Netflix. Var försiktig med detta tips dock. Det är mycket bättre att bygga upp en positiv upplevelse kring pluggsituationen (vilket också kommer hålla motivationen uppe mycket längre) än att belöna att du pinat dig igenom en dags plugg vilket egentligen inte hjälper dig med grundproblemet; motivationsbrist. Jag hoppas ni förstår vad jag menar?! Är det något som verkligen är urtråkigt eller sitter du mitt i tentaplugget så kan dock detta tips hjälpa till på traven att få det undanstökat.
 
7. Ha andra intressen. Slutligen så är det jätteviktigt att du gör annat än att studera om dagarn också. Det finns inget som är så omotiverande som att sitta fast i plugget och känna att man inte har ett annat liv. Här är jag inte så duktig själv eftersom marginalen för Alice-tid är väldigt liten när man kombinerar familjeliv och läkarstudier men jag försöker så gott jag kan. Du är inte bara student utan måste göra annat som gör dig glad som inte är direkt förknippat med studierna. Att få fokusera på annat gör att du blir mindre stressad vilket har en positiv inverkan både på inlärning och motivation så ut och jogga, spela en omgång monopol med vännerna eller sticka en sovsäck!
 
Okej, det var alla tips för idag. Hope you like 'em! Nu vill jag gärna höra era bästa tips för att få fart på motivationen när ni pluggar! Jag tänkte även göra ett litet frågeinlägg längre fram om plugg i största allmänhet så har ni några frågor (läkarstudier eller inte) får ni gärna ställa dem här!

Postat av: snyggafilippa.blogg.se

Bra tips! :)

Svar: Men tack så mycket! :)
Alvert

2016-01-27 @ 19:21:02
URL: http://snyggafilippa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: