7 tips inför T1 på Läkarprogrammet

Nu har nästan hela första skolveckan passerat för mig och resterande läkarstudenter på T2-T11 i Göteborg men än har inte de allra färskaste läkarstudenterna, T1orna, anslutit sig. Kommer ihåg som om det var igår hur nervös jag var inför att börja på läkarprogrammet. Den bubblande, förväntningsfulla känslan i magen hos en nybliven 19åring som inte hade någon aning om vad som väntade.
 
Trots att det ändå var ett bra tag sen jag var på väg till mitt allra första upprop så skulle jag ändå vilja ger er som eventuellt hittat hit och skall börja läsa (i alla fall här i Göteborg) i höst några tips inför starten:
 
1. Gå och lägg dig i tid dagen innan skolstart. Under ett par veckors tid kommer dina dagar fyllas av en massa nya intryck så passa på att vila ut ordentligt så att du är fylld av energi.
 
2. Kom i tid till uppropet! Ta gärna en buss tidigare så att du verkligen kommer i tid och inte behöver stressa. Gissningsvis är du redan nervös som det är. Det kan vara lite knöligt att hitta till rätt sal i början innan du lärt dig hitta men precis ovanför stentrappan upp till medicinarelängan finns en karta som beskriver var de olika salarna finns, kika på den!
 
3. Överlag är de flesta på läkarprogrammet otroligt härliga så även fast det kanske känns överväldigande rekommenderar jag att prata med så många som möjligt och vara med på nollningen för att komma in i gemenskapen. Många som hamnar i samma faddergrupp under nollningen håller ihop under hela läkarprogrammet (givetvis långt ifrån alla men det tror jag ni förstår, det är liksom inte kört om man inte är med under nollningen).
 
4. Den första veckan fylls av föreläsningar som kanske är spännande som nybliven student men inte så viktiga ur utbildningssyfte och kommer definitivt inte på tentan. Var inte orolig om du missar någon alltså och fokusera kanske mer på att försöka aklimatisera dig i din nya roll som läkarstudent tillsammans med de klasskamrater du kommer spendera de närmsta 5,5 åren med. 
 
5. Jämför dig INTE med någon annan. Alla är bra på olika saker. Själv kom jag från en klass där jag tillhörde en av de med absolut bäst betyg. När jag väl blev antagen till läkarprogrammet omgavs jag av nästan enbart sådana personer och var helt enkelt inte "bäst i klassen" längre. Läkarprogrammet handlar dock inte om att vara bäst (eftersom vi bara har godkänt och icke godkänt) utan istället om att hjälpa varandra och tillsammans lära oss så mycket som bara är möjligt av den enorma faktahög vi matas med. Passa alltså på att plugga tillsammans med någon och utnyttja att alla är bra på olika saker. Då blir det både roligare och lättare!
 
6. Alla böcker är inte värda att köpa men den första boken som de rekommenderar för anatomin kommer ni ha användning av i flera kurser lite senare under programmet så den kan jag verkligen rekommendera att ni köper. Gjorde själv inte det och har många gånger ångrat det bittert!
 
7. Läkarprogrammet ÄR tufft. Det är okej att kugga en tenta. Jag har gjort det flera gånger och kommer inte att bli en sämre läkare för det. Kom ihåg att ha kul och GRATTIS och väkommen till en fantastiskt rolig utbildning.
 
  
Här kan ni läsa om min första vecka på läkarprogrammet back in 2012

Postat av: Hanna

Kul att läsa dina tips!

Svar: Åh vad roligt att du tyckte om dem!
Alvert

2016-08-26 @ 21:54:33
URL: http://hannafialotta.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: