Infektionsläkare kanske?

Infektionsmedicin är väldigt spännande. Nu har vi inte testat så många andra specialiteter så jag vet ju inte vad jag kommer tycka om ett år men jag kan absolut överväga en framtida karriär inom infektionsmedicin i nuläget.
 
Det som är så speciellt med just infektioner är ju att det är sjukdomar orsakade av andra organismer. Vissa koloniserar oss och lever på oss naturligt och det samspelet är viktigt för både oss och mikroorganismen. Andra gör inte det och ger upphov till en infektion om rätt förutsättningar finns. Sen finns det även mikroorganismer som i vanliga fall lever på oss och inte orsakar någon skada men som vid ett nedsatt immunförsvar kan ge uppov till en infektion.
 
Ett exempel på detta är svampinfektion i munnen eller underlivet efter en antibiotikabehandling då man slår ut många av kroppens normalt koloniserande bakterier som ger svampen (som också normalt koloniserar många av oss men hålls i schack av de andra bakterierna) chans att växa till sig. Detta är en mycket vanlig komplikation vid behandling med antibiotika.
 
 
Inom de andra specialiteterna behöver man bara tänka på människokroppen medan man som infektionsläkare också måste ta hänsyn till bakterier, virus, svampar osv. vid val av behandling och provtagning. Det är inte "bara att sätta in antibiotika". Dessutom gäller det att snabbt sätta in rätt behandling vilket då kan ha avgörande betydelse för patientens tillfrisknande. En patient kan vara svårt sjuk när den kommer in på kliniken och sedan, dagar senare, lämna kliniken som en helt annan människa. DET är häftigt på riktigt. Vi får se vad jag tycker i slutet av kursen!
 


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: