"Hur är det att plugga på läkarprogrammet?"

Fick en läsarfråga från "Beatrix" som jag tänkte att jag skulle svara på såhär i ett (väldigt långt) inlägg:
 
"Hej! Jag är en blivande läkarstudent och undrar lite hur schemat ser ut. Hur länge går man varje dag? Är alla föreläsningar obligatoriska? Hur är det på dagarna? Kan man plugga efter skolan? Hur är det? :)
 
Tack på förhand! (Lycka till m. graviditet & förlossning!! :D)" 

 

Måste börja med att säga stort grattis till antagningen till en sjukt spännande utbildning! Kommer ihåg känslan när jag fick mitt antagningsbesked och ryser typ fortfarande i kroppen.


Min uppfattning är att alla lärosäten fungerar väldigt olika. Alla gör på "sitt eget sätt" och det är därför det kan vara lite trixigt att t.ex. byta från ett lärosäte till ett annat i mitten på utbildningen, trots att det ju handlar om samma program. Därför kan jag ju bara svara för hur det är i Göteborg där jag har pluggat/pluggar. Jag har dessutom "bara" läst fyra terminer av elva så mina erfarenheter får ju stå för den tiden ;)

Hur länge man går varje dag varierar från kurs till kurs. Läkarprogrammet är ju uppdelat i olika kurser som läses en i taget och varje kursledning har sin egen lilla filosofi över hur just deras scheman skall se ut. Vissa kurser tycker förmiddagsföreläsningar mellan 9-12 och sedan självstudier eller seminarier på eftermiddagen är idealiskt medans andra kör på 8-16 en period för att under någon vecka köra seminarier och labbar i ett.

Är du intresserad av hur ett schema för de olika kurserna kan se ut så rekommenderar jag att kolla in GUL som är vår läroplattform där du kan klicka dig in på respektive termin och kolla in kurserna. Där ligger nya och gamla scheman/studiehandledningar och annat smått och gått uppe.

Rent generellt så brukar föreläsningarna bestå av 45 min föreläsning och sen 15 minuter rast (alla kurser gör dock inte så) och de flesta föreläsningar är 2-3 timmar. Många delar ut powerpointen de har på föreläsningen som man kan anteckna på och annars finns de oftast på GUL för att skriva ut.

 

 
Inga föreläsningar är iprincip obligatoriska. Man skall alltså kunna klara sig på den rekommenderade kurslitteraturen och de obligatoriska momenten så som labbar, seminarier och gruppundervisning. Att använda sig av äldrekursares anteckningar (anteckningsgruppen.se eller kandidaterna.se) är även ett mycket populärt sätt att ta in missade förläsningar då de flesta föreläsares föreläsningar inte förändras så mycket från termin till termin.

Jag själv skulle dock verkligen rekommendera att gå på de flesta föreläsningarna. Föreläsarna tar upp det som är viktigast att veta och man har möjlighet att ställa frågor och annat. Dessutom är det i alla fall lättare och går snabbare för mig att få med allt viktigt på en tre timmars föreläsning än att försöka att utifrån målbeskrivningen plugga in allt på egen hand.
 
 
Det är väldigt många som sitter kvar i skolan i grupprum och biblioteket för att plugga tillsammans och även fast jag inte lyckats göra det så mycket (jag vill heeem efter skolan!!) så är det en sjukt bra grej eftersom man då kan vara "färdig" med skolan när man kommer hem. Sammanhållningen (i iaf vår klass) har varit superhärlig och de flesta delar med sig av anteckningar osv i vår gemensamma facebookgrupp.
 
   
Jag pluggar i biblioteket! En ovanlig syn men gud så mysigt och skönt det är :)
 
Föreläsarna varierar i kvalitée och du kommer att ha både favoriter och syndabockar men som sagt så är det guld värt att plugga med andra klasskamrater och läsa andras anteckningar, särskilt om det är något du inte riktigt förstår. Många föreläsare kan man även mejla om man har frågor vilket ju är toppen! 

På rasterna och under lunchen så hänger man med sina klasskompisar (om man nu känner för det haha). De flesta går och köper sig lite kaffe eller annan fika och på lunchen delas klassen upp i lunchlådeätare och caféätare (finns massa goda luncher att köpa för studentvänlig penning). Många brukar även passa på att ställa frågor till föreläsarna nere vid tavlan på rasterna.
 
Praktiken är något av de helt klart roligaste inslagen som inträffar ungefär en gång i månaden de fyra första terminerna (okej inte termin tre då då). Vi har varit placerade på två olika vårdcentraler och en sjukhusavdelning och fått "skugga" läkare och pröva på enklare saker som lyssna på hjärta/lungor, ta blodtryck, ta lättare anamnes osv. Annars är man ganska nedgrävd i teori under de första åren innan man kommer in på de kliniska kurserna.
 
   
 
Mycket mer spännande än så är det väl kanske inte en vanlig vecka haha. Jag hoppas att det inte var alltför mycket babbel och att du fick någon vettig info. Tveka inte att ställa fler frågor om du/ni undrar något!
 
Nu skall jag laga lunch till mig och min kula!! 

Postat av: Beatrix

Tusen tack för det fina och givande svaret! Åhhhh längtar såååhääääär mkt! :)

Svar: Du kommer säkert trivas jättebra :) Lycka till!
Alvert

2014-07-02 @ 20:49:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: