Potatissoppa
Har försökt att vända dagen till det bättre ett bra tag nu och nu när jag är mätt och belåten känns det väl rätt ok. När man är hemma så kan man ju faktiskt laga lunch och slipper lunchlåda eller slösa pengar på cafeterians mat. Sagt och gjort så ställde jag mig vid kylskåpet och såg att vi hade... potatis. Jahaa, vad gör man med det? Jo, en god potatissoppa! Visserligen inte bara potatis i den men enkel och mycket mumsig.
Receptet hittade jag här men gjorde lite ändringar utifrån det jag hade hemma.
500 gram potatis
5 dl grönsaksbuljong
2 ½ dl vispgrädde/matlagningsgrädde (går ju även att spä ut med mjölk för ett slankare alt.)
2 msk smör
1 gul lök
Rosmarin
vitpeppar
salt
Gör så här:
1. Skala och tärna potatis.
2. Skala och hacka lök fint.
3. Smält smör på medelvärme i en kastrull.
4. Tillsätt potatis och lök och stek i 2 minuter.
5. Häll i grädde och sänk värmen ett steg.
6. Låt sjuda i 15 minuter.
7. Tillsätt grönsaksbuljong och rosmarin.
8. Salta och peppra och låt koka upp.
9. Red av efter tycke och smak.
(10. Mixa soppan slät och servera med köpta eller hemmagjorda krutonger) Detta gjorde jag men det är som sagt valfritt. Krutongerna gjorde jag av 2 skivor vitt rostbröd vända i grillkrydda och stekta i lite olivolja.
5 dl grönsaksbuljong
2 ½ dl vispgrädde/matlagningsgrädde (går ju även att spä ut med mjölk för ett slankare alt.)
2 msk smör
1 gul lök
Rosmarin
vitpeppar
salt
Gör så här:
1. Skala och tärna potatis.
2. Skala och hacka lök fint.
3. Smält smör på medelvärme i en kastrull.
4. Tillsätt potatis och lök och stek i 2 minuter.
5. Häll i grädde och sänk värmen ett steg.
6. Låt sjuda i 15 minuter.
7. Tillsätt grönsaksbuljong och rosmarin.
8. Salta och peppra och låt koka upp.
9. Red av efter tycke och smak.
(10. Mixa soppan slät och servera med köpta eller hemmagjorda krutonger) Detta gjorde jag men det är som sagt valfritt. Krutongerna gjorde jag av 2 skivor vitt rostbröd vända i grillkrydda och stekta i lite olivolja.
Mätt blir man och jag och Tom fick en stor portion över!