Besvikelse

Är frustrerad. Frustretad, arg och ledsen. Intervjun som jag skulle på idag blev inställd i sista minuten med orden "vi söker någon som kan jobba den senare delen av sommaren" (de veckor jag inte kan underförstått). Intervjun som jag gått och hoppats på och jobbet jag verkligen ville ha försvann mitt framför näsan på mig och nu känner jag mig bara tom. Än har jag några små chanser kvar men egentligen vet jag själv vad som gäller. Det blir inget medicinsk sekreterarjobb för mig i sommar.

Nu återstår iprincip bara att ringa till mitt förra jobb och se om de fortfarande vill ha mig. Ett jobb som jag var duktig på men som inte riktigt passade mig. Hade sett fram emot en sommar full med nya kunskaper och upplevelser och massvis med nyttigt inför höstterminens medicinkurs men istället får det bli långa och stressiga pass inom äldrevården. Jag önskar så att det satsats mer pengar på de äldre. Då hade jag sluppit känna detta vemod inför ännu en sommar springandes i korridoren mellan alla olika rum.


Eftersom jag ändå skaffat barnvakt inför intervjun passade jag på att skingra tankarna med lite plugg. Har ett seminarie på fredag som jag inte är supertaggad på men när jag pluggat klart inför det fortsatte jag med att försöka plugga in en massa antibiotika. Så roligt ju! Älskar när det flyter på, jag förstår det jag läser och jag känner att det verkligen är relevant för mitt framtida jobb.

Nu är jag på väg hem och ledsamheten jag kände förut har nu blivit mer ilska. Vem hör av sig 2 timmar innan och ställer in en intervju som har varit inbokad i nästan två veckors tid? Det kunde de väl tänkt på tidigare eller? Argh! Nu ska jag hem och krama om min prins och min mamma för lite positiv energi och sen få i mig en bit mat. Det kan behövas!



Att gå på äggjakt

Förbered er på en liten bildexplosion från vårt påskfirande i helgen. Givetvis är de allra flesta bilderna på Vincent men jag har försökt sålla trots att jag ju har världens sötaste barn *absolut helt opartiskt ställningstagande*. Firade som sagt i sommarstugan tillsammans med min familj, mina föräldrar och mina kusiners familj och Vincent föll pladask för min yngsta kusin Lisa som han skulle leka med hela tiden. Som tur är är hon rätt så förtjust i Vincent också så de blev en bra duo.
 
Lilla farbror Vincent dricker "faffe" i gungstolen :'D
 
Lisa och Vincent är ute och lirar fotboll
 
Även minstingen fick sig ett dopp i badtunnan när den svalnat en aning
 
Härlig påskfrukost såklart med nybakta scones
 
Så var det ju självklart dags för påskens stora händelse, äggjakten. Vi andra nöjde oss faktiskt med att plocka direkt ur godisskålen inomhus i år men Vincent fick såklart leta reda på sitt, ganska så rejäla, påskägg. Vi tittade bakom stenar, i soptunnan och tillslut hittade han det (såklart helt på egen hand) i bersån i trädgården.
 
 
I ägget hade vi påskharen lagt 2 dinosaurier (nya favoriten, med traktorer fortfarande på första plats) och 2 bilar, ett paket russin, en "godisstång" och en klämmis. Alltihop verkade gå hem hos den lille gossen som nöjt spatserade iväg med sitt enorma ägg för att visa alla andra.
 
Jaa, ehm.. jag bjuder på den!
 
På söndag eftermiddag var det dags för påskmiddag med tårta som jag och Lisa bakat till efterrätt. Var riktigt smarrigt faktiskt trots att det bara var 3 månader sen sist vi åt köttbullar och jansson *haha*. På kvällen packade vi sen ihop oss och åkte hem för att få landa en dag hemma innan skola/jobb/föris.
 
 
Ja det var några bilder det. Ledsen om du har fått träningsvärk i ditt finger av allt scrollande! Hade du en bra påsk?
 

Annandagsmys

Tillbaks på hemmaplan igen med en mycket mysig påskhelg i backspegeln. Avslutade påskfirandet genom att åka hem till Elin, Kristoffer, Isabella och lilla bebis Olivia igår och grilla korv och busa. Det är så härligt att se att de verkligen börjar kunna leka med varandra nu och att de, efter att blygheten släppt, har så roligt tillsammans. Barnen är glada och föräldrarna är glada, kan det bli bättre?
 
Hur mysigt är inte det här? Längesedan man satt såhär med Vincent. Har han någonsin varit så liten?
 
Lyxfika som dock slutade med att jag spillde en kopp rykande färskt te över hela mig. Kom undan med lite röda märken på benen och armen som svider lite grann men ¤//&%= vad ont det gjorde!! Är tacksam att jag klarade mig så bra som jag gjorde och att inget av barnen fick något på sig.
 
Förhoppningen var ju att Vincent skulle busa loss så mycket att han sedan skulle somna gott i bilen på vägen hem då han haft lite problem med tidsomställningen men icke. Stackarn var ordentligt trött imorse när vi fick väcka honom för att klä på oss och traska iväg till föris. Hoppas att han snabbt kommer in i det nu när vardagen återgår till det normala. Skall skriva lite mer om vår påskhelg och bjussa på fler bilder i dagarna här så håll utkik. Nu skall det netflixas!


För att hjälpa minnet på traven

Som ni säkert märkt har mina pluggtipsidéer sinat lite grann. Vill ni ha fler av den typen av inlägg så får ni gärna önska ämnen som ni vill att jag fördjupar mig i. Det är bara att fråga på, don't be shy!
 
Idag tänkte jag istället tipsa alla fellow läkarstudenter (eller andra människor som gillar febrilt antecknande i vardagen) om att det finns superfräsiga och enkla små block att köpa på TGR för 20 kronor. 5 block med ränder får man då försedda med en spiral på kortsidan vilket jag tycker är väldans smidigt. De är tillräckligt små för att lätt glida ner i fickan på läkarpyjamasen och de har ett elastiskt band som håller ihop sidorna när blocket kastas omkring i fickan tillsammans med reflexhammare, pennor och nycklar. Spring och köp helt enkelt!
 

VIP-bio

Vi hade givetvis en väldigt mysig date night i torsdags. Började med en bit mat på Danilo (favorit i repris för min del) och sedan fick vi gå in och sätta oss i VIP-rummet där det bjöds på gratis godis. 15 min innan bion drog igång fick vi gå in i salongen med valfri dricka och en liten popcorn och sedan var det bara att sjunka ner i de enorma biofåtöljerna och njuta av filmen.
 
 
 
Själva filmen var helt ok tycker jag. Det är liksom inte riktigt min genre och jag tycker, utan att spoila för mycket, att det var lite väl snabba vändningar i filmen som kanske inte var helt övertygande. Både jag och Tom var dock överens om att VIP-bio inte riktigt var något för oss. Det är inte värt att betala dubbla priset för och vi tyckte dessutom båda två att vi hamnade alldeles för nära bioduken så att vi ibland såg dubbelt eftersom vi såg filmen i 3D. Nästa gång blir det vanlig bio med stor popcorn!



Värsta besöket jag varit med om

God morgon och GLAD PÅSK! Vår långfredag spenderades i ett stort hus med massa folk, och då menar jag inte sommarstugan. Nä igår åkte jag, Tom och mina kusiner Lisa och Lukas till Gekås, Ullared.
 
 
Jag kan ju säga så mycket som så att jag ALDRIG tänker åka till Ullared på en långfredag igen. Aldrig! Det var SÅ mycket folk och vi fick parkera minst en 15 min promenad bort men trots det så fick vi tag i det mesta vi skrivit upp på vår lista. En bra grej för övrigt, en sån där lista, när man skall in i Sveriges största varuhus. Bland annat köpte jag en ny vårjacka som jag är toknöjd med. Bra att kunna komplettera min skinjacka från högstadiet med kanske. Får ta och visa er bilder på den lite senare.
 
Efter att ha köat i cirkus en halvtimma till kassan kunde vi äntligen lämna varuhuset, helt tömda på energi och några tusenlappar fattigare. Jag som ändå brukar tycka att det i alla fall till en början är rätt roligt att gå runt på GeKås fick samla alla mina krafter för att stånga mig in i affären så nästa gång får vi åka en vardag så vi slipper denna oerhörda trängsel. Har aldrig varit med om liknande och då har jag ändå varit i Ullared ganska många gånger.
 
 
Nu hör jag att kaffekokarn puttrar på nedervåningen så nu vankas det nog snart frukost här i vår stuga. Vincent är redan uppe med Tom så att jag skulle få ligga kvar i sängen en liten stund då jag tagit en natt med en lite snorig och oroligt sovande kille. Idag håller vi tummarna för bättre väder än igår så vi kan gå ut på en promenad!

Lyxig date night

Så var det dags för föräldrarna att gå på dejt igen. Vi har lämnat av Vincent hemma hos sin mormor och morfar som tar med sig honom till Bosared ikväll medan vi föräldrar först skall gå och äta en bit mat och sedan gå på VIP-bio. Har aldrig varit på det förut så det skall bli spännande att se vad det innebär. Tom fick ett presentkort när han fyllde år så då fick han också välja vilken film vi skulle se och valet föll på Batman vs Superman: Dawn of Justice. Får återkomma med en recension efteråt. Nu skall vi bara njuta av varandras sällskap och sedan, efter bion, åker vi hem till lägenheten snabbt och packar ihop det sista innan vi också beger oss mot Bosared.
 
Ha en trevlig kväll alla fina! Det skall vi ha ;)
 


Packa till en 1,5åring

PÅSKLOV!! Har spenderat dagen hemma pluggandes, städandes och dansandes till go musik och nu är det alldeles strax dags för mig att springa iväg och hämta hem min lilla påskkyckling på föris. Skall bli så megahärligt att få spendera helgen i stugan tillsammans med hela familjen och äta god mat, spela spel och mysa. Vi hoppas givetvis på fint väder också så vi kan gå och hälsa på hästarna igen och så hoppas jag att jag kan hitta en liten lugn vrå någonstans i huset för att sitta och plugga lite Varicella Zoster, betalaktamantibiotika och CVID.
 
Har så smått påbörjat packningen till lilleman. Det blir ju en del eftersom han.. ja jag vet inte riktigt varför men det blir alltid en massa som man måste ta med till ett litet barn av någon anledning *haha*. De sista av kläderna hänger fortfarande på tork och lite färdgodis i form av äppelklyftor och morotsstavar skall fixas men annars har jag nog fått med det mesta. Jag och Tom brukar alltid dubbelchecka med varandra när vi packar till Vincent för att se så att vi inte har glömt något så får invänta hans hemkomst. Nappen, snutten och traktorn är i alla fall med så där klarar man sig ändå ganska långt.
 
Lite av allt som ska ner i Vincents väska
 
Nu skall jag se till att få på mig lite smink och leta fram något annat än träningsbrallor och t-shirt att ha på mig. Blir inte så mycket tid över till det när jag väl hämtat Vincent och ikväll är det ju date night så då vill man vara lite extra fin. Vi hörs sen! 

Småbarnsföräldrar som dejtar

När man har en sambo som kommer hem efter 6 måndag-torsdag och vi båda dessutom är trötta efter heldagar med jobb/skola samt ett matlagnings-, städnings- och läggningsrace mellan 6 och 8 har det inte funnits så mycket tid över till oss två. Efter att Vincent har somnat har vi alldeles för ofta bara hamnat i soffan, jag framför datorn och Tom framför xboxen, minding our own buisness. Skittråkigt I know och för några veckor sen satt jag och Tom och pratade om just detta, att vi har så lite tid för varandra nu för tiden. 
 
Ganska så snabbt bestämde vi oss för att vi inte ville fortsätta som vi gör och kom på idén att lägga in en obligatorisk date night varje vecka. Ett helt fantastiskt bra beslut om du frågar mig! En dag i veckan (onsdagar har det varit hittills) har vi planerat in lite mys med något gott att äta och någon form av aktivitet. Första onsdagen spelade vi Yatzy och satt och pratade och förra onsdagen körde vi filmkväll.
 
 
Det låter kanske lite löjligt att man måste planera in umgängestid med sin partner men känner ni som vi gjorde att kvällarna allt som oftast bara rinner mellan fingrarna kan jag varmt rekommendera er att testa. Då slipper man dessutom ha dåligt samvete de andra vardagskvällarna om man bara känner för att få lite egentid framför ett avsnitt Bones på Netflix. Nu ser jag verkligen fram emot våra kvällar tillsammans. Lite som helg mitt i veckan då vi kan lyxa till det lite extra och göra saker tillsammans som vi båda tycker om.
 
Veckans date night infaller imorgon och kommer bli lite extra speciell, men mer om det imorgon! Nu skall jag, utan dåligt samvete, titta på netflix och dricka en stor kopp te. 



Labbvecka

Var lite extra svårt att lämna V på förskolan idag efter gårdagens händelser. Vill gärna ha honom nära hela tiden och skydda honom mot allt ont. Det är dock inte lönt att gå runt och vara rädd, det är precis vad de vill. Jag skulle i och för sig ljuga om jag sa att det inte ska bli lite extra skönt att få åka iväg ut till sommarstugan över påsk, bort från allt vad storstäder heter.
 
Denna vecka har varit kort och bra. Har en del att göra nu över påsk i och för sig men så är det ju alltid som student. Efter två veckors introduktionsföreläsningar har vi nu börjat med den mer praktiska biten av kursen.  Det innebär, ganska förenklat, att vi varannan vecka nu kommer att ha diverse laborationer och varannan vecka gruppundervisning och avdelningsplacering på Östra sjukhuset eller på en infektionsklinik på ett regionssjukhus, i mitt fall Borås.
 
Vår grupp startade med en laborationsvecka. Ganska skönt om du frågar mig då jag fortfarande inte riktigt känner att jag kan så mycket och gärna vill slippa att bli inkastad i något jag inte riktigt är förberedd på. Känns rätt bra med ett "påsklov" här nu också så att man får lite chans att smälta allt man lärt sig och repetera inför sjukhusveckan. Förbannelsen med att vara student är ju att man aldrig är helt ledig men den balansen löser sig nog med en liten 1,5 åring som ständigt vill ha min uppmärksamhet. Skall ni göra något speciellt i påsk?
 
 

Bryssel

Explosionerna i Bryssel har nog inte gått någon obemärkt förbi. Så fort jag läste om det fick jag en stor klump i magen. Samma klump som infann sig veckorna efter attentaten i Paris. Tankarna snurrar och man håller om sina nära och kära lite extra hårt. För tänk om det varit jag? Jag som bara råkade befinna mig på en flygplats eller en buss. Jag som på ett ögonblick träffats av bomben som kanske lämnat mitt barn utan sin mamma. Ryser av bara tanken.. 
 
Skänker en extra tanke till alla drabbade av denna katastrof och alla drabbade vid andra bombningar runt om i världen, som kanske inte riktigt fått samma inverkan på oss som nu när det händer nära, men som givetvis är lika fruktansvärda.
 
Jag är på riktigt livrädd för att Vincent skall få växa upp i en värld fylld av allt detta hat. Extremister, terrorister och främlingsfientliga har fått alldeles för stor makt och jag är rädd för att det skall ha gått för långt innan vi inser vårt misstag. Världen behöver fyllas med mer kärlek och inte utanförskap.
 
Stor kram till er alla! Tillsammans sprider vi gemenskap, glädje och värme!
 
"Att älska någon är att alltid ha sitt hjärta utanför kroppen"


Den sista snön

Igår var jag, Tom och lillen ute på en liten roadtrip. Det blev en tur till Stenungsund där vi först besökte Toms familj och sedan även Toms faster. Hemma hos Vincents farmor och farfar låg det fortfarande kvar snö på backen, till Vincents stora förtjusning. Farbror Kevin passade på att lära honom att kasta snöbollar på alla i familjen som satt ute och lapade sol. Tur att det dröjer lite till nästa snöfall, hehe.
 
En liten bilselfie såklart!
 
 
Det är så roligt att se Vincent och Kevin busa med varandra. Det skiljer 8 år mellan dem men det går inte att säga vem ut av dem som gillar den andre mest. Skönt för oss vuxna också att vi kan sitta på rumpan i soffan en liten stund i vetskapen om att Vincent har roligt med favoritfarbrorn.
 
Av Toms faster (eller egentligen hans kusiner dådå) fick Vincent ärva ett leksakskök. Vi som ändå tänkt skaffa ett blev väldigt glada och det blev snabbt populärt hos lilleman också. Direkt när han kom upp imorse sprang han in i vardagsrummet och började stega ägg och koka kaffe. Nu måste vi bara få tummarna ur att göra i ordning Vincents rum en gång för alla så att det blir helt klart. Alla idéer finns där så det saknas egentligen bara pengar (eller prioritering på "att köpa"-listan) och en liten spark i baken. Kommer bli så bra när det är klart!

Hur skaffar man sig egentligen ett sommarjobb?

Okej let's face it.. jag har varit en urdålig bloggare på senaste. Dålig på att uppdatera och inläggen har varit ganska så oinspirerande. Dock inte utan anledning och jag skall försöka förklara mig. De senaste veckorna har varit FULLA. Kanske inte fulla med aktiviteter konstant men det har varit fullt i mitt huvud. Mitt huvud har fullständigt bombaderats med ny information i och med starten på infektionskursen, men det tror jag ni alla har relativt bra koll på. Däremot så har jag medvetet valt att lämna ute andra saker från bloggen som tar upp mycket av min tid och min tankeverksamhet. Bland annat så är det det oerhörda stressmomentet som heter sommarjobbssökande.
 
Jag tyckte jag var ute i god tid. Min första ansökan skickade jag iväg i mitten av januari. Jag var inte alls stressad över det här med sommarjobb då eftersom jag antog att om det sket sig så skulle jag alltid kunna jobba där jag jobbade förra sommaren (som vårdbiträde på ett äldreboende i närheten för er som inte minns). Veckorna gick och trots att jag skickat in en hel drös ansökningar och mejlat diverse vårdcentraler och avdelningar fick jag inte så mycket som ett "tack men nej tack" tillbaks.
 
Nu har jag fått en del nej och faktiskt varit på en gruppintervju i förra veckan som enligt mig gick strålande men det finns ett stort problem. Jag måste vara ledig vecka 29-31. Tre ynka veckor av hela långa sommaren men mitt i "högsäsongen" eftersom det inte bara är jag som har barn med stängd förskola de veckorna. De som höll i gruppintervjun sa att de skulle vidarebefodra mina uppgifter och försöka matcha mig med en avdelning men att det som sagt inte var säkert att de skulle vilja anställa någon som inte kunde jobba hela sommaren.
 
Idag blev jag trots det ändå kontaktad av en kvinna på Drottning Silvias barn- och ungdomsjukhus som undrade om jag ville komma på intervju. Något måste jag alltså ha gjort rätt på den där gruppintervjun?! Nu håller jag alla tummar, tår, fingrar och örsnibbar för att det skall gå vägen. Det hade verkligen varit så sjukt roligt att få chansen att testa på sekreterarjobbet och jag tror att jag skulle lära mig så sjukt mycket som jag faktiskt kommer att ha nytta utav senare.
 
 
Ja, ni hör ju. Veckorna har gått och jag har varje dag haft en växande ångestklump i magen över att detta inte skulle lösa sig. Det är ju ändå snart april liksom. När man går runt och oroa sig hela tiden och samtidigt har skola, barn och hem att ta hand om landar man oftast i soffan på kvällen helt färdig och då är det svårt att få till det där inspirerande blogginlägget (eller ett blogginlägg alls). Nu vet ju jag att ni brukar stå ut med mina svackor rätt bra men där har ni en liten update av läget. Förhoppningsvis älskar de mig på intervjun nästa vecka och jag har sommarjobbet löst. Ni kan väl hålla tummarna för mig?



Vem fick ärva gammelfarfar?

Hallå vänner! Hade en grym kväll igår tillsammans med mina klasskamrater. Temat på klassfesten var cluedoinspirerat och själv tillhörde jag prästfamiljen. Under kvällen bjöds vi på trerätters och givetvis både lekar och spex. Vem som faktiskt fick ärva efter gammelfarfars tragiska bortgång i början på kvällen har vi dock inte fått svar på än..
 
Suddiga bilder från en härlig kväll
 
Idag har vi istället haft en betydligt lugnare lördag. Har varit iväg och lämnat in bilen för tvätt och vi passade då på att under tiden hänga ute i mina föräldrars trädgård. Vädret har ju varit helt fantastiskt idag så middagen, som bestod av pizza, intogs i deras nya växthus. Synd bara att de själva inte var hemma, haha.
 
 
 Nu väntar Tom med fjärrkontrollen i högsta hugg så jag får stänga ner här. Hoppas att ni också haft en trevlig lördag ute i solen. Vi hörs imorgon ;)
 

Mycket i huvudet

Dagens lunchsällskap!!
 
Blir att trilla i säng tidigt idag efter en ganska så intensiv dag. Visst tycker jag att det vi läser nu är väldigt roligt men det är också väldigt mycket. Skall bli skönt med helg för att kunna smälta allt sammans och om en vecka är det ju påskledigt dessutom. 
 
Nu skall jag krypa ner i sängen tätt intill min sovande bebis och bara mysa en liten stund. Helt okej avslutning på dagen ändå. Ni får säga vad ni vill men inget är så underbart som att titta på sitt sovande barn. God natt allihopa!


Antibiotikapyssel

Idag (och även imorgon) har föreläsningarna handlat om antibiotika. Ett mycket viktigt läkemedel som minskat dödlighet i t.ex. lunginflammation från 10 till 90%. Helt otroligt egentligen! Nu är det ju tyvärr inte så lätt att antibiotika är ETT läkemedel. Det finns en hel uppsjö utav dem och vi som läkarstudenter skall ju givetvis lära oss alla verkningsmekanismer, ev biverkningar och vilka sjukdomar och bakterier som kan behandlas med respektive läkemedel. Både så att patienten skall bli frisk men även för att på bästa möjliga sätt undvika utveckling av resistens. Antibiotika hotas ju, som ni kanske vet, av att bli verkningslöst då bakteriestammar utvecklar sätt att undvika att bli avdödade av läkemedlet om vi använder det alldeles för vårdslöst.
 
Nu skulle dock inte detta inlägg handla om antibiotikaresistens utan jag tänkte visa lite hur vår kursledning jobbar för att få oss att förstå hur allt hänger ihop och fungerar. Idag har vi nämligen fått pyssla ihop ribosomer och cellväggar med flörtkulor och piprensare (påskpyssel!!) och sedan fått med hjälp av en antibiotikakortlek para ihop rätt sjukdom med rätt patient, rätt bakteriestam och rätt antibiotika. Dessutom bjöds det på fika vilket gjorde att det var rätt fullsatt i mikrobiologens lunchrum, haha. Det blir alltid bra när det bjuds på fika.
 
En ribosom med A-site med peptid och P-site med peptidkedja
 
En bakteriecellvägg med penicillin (ring med pärla), penicillinbindande protein (flörtkula med anknäbb), vankomycin (grön boll) och penicillinas (sax)
 
Jättekul idé tyckte jag och jag känner verkligen att jag lärde mig mycket trots att vi bara gått igenom en typ av antibiotika (den viktigaste) än så länge. Imorgon väntar fler föreläsningar och jag bara hoppas att det går att pränta in allt i huvudet och ändå ha plats för allt annat som skall läras denna kursen. Kul hur som helst och jag diggar fortfarande den här kursen. Den lever helt klart upp till sitt rykte hittills och än möter jag nya kunskaper med gott mod. Det är så roligt att få läsa till läkare.

Vårlek

Ofta när man skriver saker i bloggen har det en tendens att förändras så fort man klickat på Publicera, och inte till det bättre. MEN jag skrev ju om att jag sååå önskade att våren skulle komma i måndags och vad hände?? VÅR! Nu har jag visserligen läst om regn och rusk redan imorgon men jag passar på att njuta så länge det varar. Igår var hela familjen ute och lekte en stund på innergården och kunde lämna både jackor, overaller och mössor inomhus. Helt fantastiskt underbart! Jag har verkligen, verkligen längtat efter våren den här vintern.
 
Vincent klättrar nu för tiden upp och åker ner alldeles själv.. gärna 10 ggr på raken :'D
 
Skall strax åka och hämta lillkillen på föris och så länge vädret håller i sig så blir det nog en trip till lekplatsen idag igen för att busa innan vi går in och lagar dagens middag. Helt enkelt tanka lite energi inför det utlovade rusket imorgon. Innerst inne så hoppas jag ju givetvis att vi får behålla detta kanonväder. Sol gör så gott för själen!



En sån där måndag

Måndag morgon. Ståplats på bussen. Det river i halsen och värker i bihålorna. Köper mig en kopp te och bänkar mig framför en föreläsning om herpesvirus. Föreläsaren är 21 minuter försenad. Föreläsningssalen är iskall. Längtar hem till sängen och väntar fortfarande på den där våren som tidningarna pratat om i en vecka.
 
 

Dags för mellofinal

Skall inte ödsla mer tid framför datorn nu eftersom klockan är åtta och det är dags för MELLO! Har bunkrat upp med världens gottetallrik som jag alldeles strax skall hugga in på. Tom är ute på annat äventyr och Vincent ligger och sover så sitter hemma ensam här men det gör mig ingenting. Det är skönt att få sitta och njuta av lugnet och nörda lite. Tom gillar ju ändå inte melodifestivalen. Själv hejjar jag på Ace wilder, Robin och Frans men det är ju väldigt många bra låtar med i år. Skall bli spänannde att se vem som röstas fram tillslut. Nu skall jag släcka ner här.. Ha en mysig kväll, mellonörd eller inte!
 


Bebis, men sen då?

När man väntar barn är det så svårt att föreställa sig tiden efter bebistiden. Under graviditeten gick jag och drömde om bebisgosande och smakportioner men kom liksom inte längre än till att bebisen kanske skulle börja ta sina första steg. Resten var för abstrakt och långt bort för mig. När Vincent väl kom ut var jag så rädd för att tiden verkade gå så rackarns fort och jag beskyllde mig själv för att inte ha njutit ordentligt eftersom både sömn och amning krånglade en del. På något sätt inbillade jag mig att bebistiden var den mest fantastiska tiden och att det senare mest skulle vara jobbigt och stökigt att vara mamma.
 
Jag kunde inte haft mer fel! Det blir faktiskt bara roligare och roligare för varje dag. Det är först nu som man börjar kunna kommunicera på riktigt med Vincent och han blir en egen liten person. Vid 1,5 började han på riktigt komma igång med tvåordsmeningarna och helt plötsligt inser man hur mycket han faktiskt förstår. Varje dag klämmer han ur sig något roligt som bara får en att förälska sig i honom på nytt. I torsdags t.ex. gick vi förbi en liten liten snöhög som fortfarande låg kvar sen snöskottningen och Vincent utbrister "NÖÖ, MYKKE NÖÖÖ!". Sen alla spontana kramar, att han ropar efter en och ber en sitta på mattan och leka (mamma sitta/sitta matta/mamma leka), att han delar med sig av sina kex eller tar ens händer och vill dansa... allt detta är UNDERBART!
 
 
Jämför man hur jag mår nu jämfört med då är det också en solklar förbättring. Nu är det ju svårt att jämföra eftersom vi då levde i en ganska oviss situation ekonomiskt som tog mycket på krafterna men jag trivs helt enkelt så bra med att få vara mamma till denna påhittiga, busiga och mysiga kille. Visst testas det tålamod här hemma också men faktum är att jag tycker inte det är så stor skillnad från när han var mindre, snarare tvärtom. Nu vet man (oftast) varför det gnälls och har lättare att ignorera ett "jag vill ha mer banan"-gnäll och kanske uppmärksamma ett "jag är trött och behöver kramas"-gnäll.
 
Min oro för att han blir äldre har därför minskat ganska markant de senaste månaderna. Jag inser att det finns en möjlighet att jag tycker att det är ännu roligare att vara mamma när han är 4 och då är det ju dumt att gå och ta ut något i förskott. Det har gjort det lättare för mig att njuta av nuet och bli mer harmonisk. Jag njuter av att få ligga och hålla min lilla prins i händerna när han skall somna, trots att det kan ta en bra stund, eftersom jag vet att om bara några månader så vill han kanske helst somna själv.
 
Så till alla er bebismammor där ute, tycker ni att ni har det bra nu så vänta bara.. det blir bara bättre med tiden!

Fredagsmysigt hela dagen lång

Bänkad framför premiären av Let's Dance med morotsstavar, fetaostdipp (recept hittar ni HÄR) och lite choklad. Blev inga jordgubbar för mig eftersom jag lyckats äta upp de jag köpte tidigare i veckan (oups). Har som sagt varit hemma med V idag och efter en riktigt kass natt (snacka om jag varit trött idag liksom) så förväntade jag mig en riktigt dålig kille men icke, han har nästan varit sitt vanliga jag och busat runt som vanligt. 
 
Begav oss i alla fall ut med vagnen efter lunchen så att han kunde få i sig lite frisk luft och sova en stund. Dessutom så fick ju jag röra lite på fläsket ute i det fantastiska (vågar man säga vår?) vädret. Jättehärligt verkligen!
 
Den osminkade sanningen med en nyvaken liten prins
 
 
En mysig dag helt enkelt trots sjukdom. Har lite att ta igen nu av det jag missat i skolan men det skall nog finnas tid till det också i helgen. Än så länge är jag ju fortfarande i fas och tycker att det känns roligt att plugga. Av erfarenhet vet jag ju att denna känsla sakta men säkert glider mellan fingrarna ju längre kursen går. Får njuta så länge det varar. And speaking of njutning.. nu skall jag smaska i mig mitt fredagsmys! Ha en mysig fredagskväll alla fina!
 



Att vara beroende

Jag har haft en sjuk jordgubbscraving sen en tid tillbaks, som ni kanske märkt hehe. Visserligen kanske inte det bästa ur miljösynpunkt men däremot har jag insett att det är mycket bättre att lägga lite extra pengar på härliga frukter och grönsaker än att fylla kundvagnen med skräp. Det jämnar liksom ut sig ändå. Det är mycket bättre för hälsan och dessutom slipper men bli alldeles kass i magen som jag lätt blir av skräpmat.
 
Jag passar alltså på att köpa hem lite bär t.ex. när det är på extrapris och lyxar till vardagen. På senaste har jag sett att jordgubbarna varit extra billiga i flera olika butiker och dom är vekligen goda just nu så ett hett tips till fredagsmyset. Köpte bara för några dagar sedan 2 paket för 30 kronor vilket ju är väldigt billigt!
 
Världens bästa pluggsnacks att skölja av och slänga ned i burk i väskan

Vårtecken?

Så var det dags för VAB igen. Länge sen sista ordentliga sjukdomen nu vilket känns bra. Hoppas bara inte det är en engångsföreteelse utan faktiskt ett litet vårtecken. Livet är så mycket roligare när vi slipper vara sjuka hela tiden! Idag skall vi bara mysa i väntan på att Tom kommer hem och sen skall vi kurera oss hela helgen lång.
 
På tal om vårtecken.. vågar man sig på att säga att våren nu äntligen har kommit? Hade så fint väder här i Göteborg igår och jag kunde t.o.m. knäppa upp jackan lite när jag inte stod i skuggan i väntan på bussen. Sist det kändes såhär kom snön som ett brev på posten några dagar senare men nu är det ju ändå i mitten av mars.. 
 
 


Frukost på sängen

Idag för ovanlighetens skull fick jag Tom att lämna på föris. I vanliga fall sköter jag de allra flesta lämningar och hämtningar eftersom han jobbar så långa dagar men ibland kan det vara skönt att inte behöva stressa iväg till föris med overaller som både ska på och av släpandes på laptop, föreläsningskompendier och matlåda i ryggan samtidigt.
 
Idag kan jag istället få sitta en liten stund här i sängen med en go frukost och värma upp kroppen med en kopp te. Är det jag som lämnar på föris så är det oftast bara att trycka in en macka i ena mungipan och sedan springa iväg eller skippa frukost helt, vilket är mycket dumt såklart med föreläsningar hela dagen man behöver vara skärpt på.
 
Hur goda är inte jordgubbarna nu??! Kunde inte låta bli när de kostade 15 kronor/litern
 
 

Bus med Josefin

Har precis vinkat av Josefin efter att vi haft en eftermiddag tillsammans som avslutades med ett besök på en liten second hand butik i Frölunda där jag fyndade massor av fina kläder till Vincent. Det är så härligt att umgås med den kvinnan alltså, man fylls verkligen av energi och jag mår alltid så bra efter att vi hängt en liten stund. Jag får chansen att vara Alice lite grann vilket ju är så otroligt viktigt. Hon är ju dessutom helt fantastisk med Vincent och han gillar henne.
 
 "Efin komma" ropade han idag innan vi åkte iväg till secondhandbutiken. Då har man verkligen gjort ett gott intryck på den lille killen!
 
Nu skall jag sätta mig och gå igenom dagens föreläsningsanteckningar innan läggdags. Än så länge är jag fortfarande peppad att plugga men så brukar det ju vara vid kursstart. Föreläsningssalarna är den första veckan fyllda för att, när veckorna går, sakta men säkert fyllas av färre och färre människor. Man lyckas också oftast i början hålla sig något sånär i fas med plugget för att mot slutet helt ha tappat allt vad struktur heter. Det är tur att man får en ny chans för varje ny kurs man påbörjar ;) Någon som känner igen sig?
 



Förberedelser inför läkarprogrammet

Idag tänkte jag dela med mig av lite tankar, erfarenheter och tips till er som blivit antagna och skall börja läkarprogrammet. Kanske inte lika universellt som de tidigare tipsinläggen jag lagt upp men jag vet ju att det finns både läkarstudenter och blivande läkarstudenter som läser bloggen så alltid kan man kanske hjälpa någon.
 
När jag blev antagen till läkarprogrammet (och egentligen långt innan dess också) googlade jag en hel del på olika läkarstudentsbloggar. Jag ville veta ALLT om hur det var att läsa till läkare och vad man fick göra. Jag hade verkligen tusen frågor och det handlade helt enkelt om att jag ville vara så väl förbered, både praktiskt och mentalt, som möjligt. Fanns det någonting jag själv kunde göra för att förbereda mig?
 
Just den frågan har jag faktiskt själv fått här på bloggen för ett tag sen. Finns det något man skall läsa på för att vara bra förbered inför läkarprogrammet?
 
Det enkla svaret är faktiskt nej, det finns det faktiskt inte. Väldigt många av dina kurskamrater kommer att komma direkt från gymnasiet och ha precis samma förutsättningar som du. Visserligen finns det både kursare som har bakgrund inom forskning och andra sjukvårdsyrken men kommer du direkt från gymnasiet eller en annan utbildning/annat yrke så kommer du som en blank canvas när du äntrar programnmet och den canvasen kommer att bli smockfull ganska så snart vill jag lova.
 
 
Om du nu verkligen vill läsa lite inför programmet om du känner att allt vad gymnasiet heter känns långt bort skulle du möjligtvis kunna kika lite på gymnasiekemin. Jag själv kände mig lite dum när jag satt som ett frågetecken på en av labbarna första året och skulle räkna ut hur många gram vi skulle mäta upp m.h.a. molmassa och substansmängd. Riktigt basic alltså men det hade helt raderats ur mitt huvud. Detta var alltså EN labb (eller var det två??) vi behövde göra detta och jag har inte behövt tänka på det så mycket mer sen dess. Du lär dig i princip allt du behöver veta på programmet och är det något du känner dig osäker på så kan du 1. Fråga en kurskamrat, 2. Fråga amanuenser/föreläsare eller 3. Googla (min bästa vän för all framtid).
 
Är du ändå lite nyfiken och bara måste få tjuvstarta lite så kan du alltid inhandla boken inför den första kursen i översiktlig anatomi (Göteborg då). Bläddra lite grann och försök att memorera organens namn på latin t.ex. Gå inte in på för mycket detaljer för, tro det eller ej, så lär man sig inte all anatomi som finns på läkarprogrammet utan en utvald, klinisk relevant del. Tur är väl det för det är ändå rätt mycket anatomi som faktiskt måste bankas in i huvudet under termin 4.
 
 
Summa summarum alltså: Du behöver inte oroa dig för att du skall kunna någonting innan du börjar. Det är det ingen som förväntar sig. Förbered dig istället genom att inhandla färgpennor och fina ritblock eller passa på att slöa lite i soffan. Du kan även läsa mina tips på studieteknik HÄR och studiefokus HÄR, och när det hela väl dragit igång mina tips om studiemotivation HÄR. Det är tufft att plugga på läkarprogrammet, det tycker i alla fall jag. Det är däremot inte omöjligt och ger du dig bara sjutton på det tvivlar jag inte det allra minsta på att du kommer klara det galant. Och du.. välkommen till världens roligaste utbildning!
 
Har ni några fler frågor som rör läkarprogrammet eller bara studentlivet i allmänheten så vill jag gärna svara på dem så kommentera gärna här under inlägget! Vad vill ni t.ex. att jag skall skriva om i kommande pluggtipsinlägg?
 
Detta inlägg ingår i min serie om pluggtips. Alla samlade inlägg hittar ni i huvudmenyn under Kategorier -> Pluggtips

En kompromiss

Det blev en kompromiss tillslut. Vi strosade runt hemma och städade lite grann och sedan vid 4 någon gång packade vi in oss i bilen alla tre och åkte till Onsala igen för en play date. Det tog en liten stund för blygheten att lossna för de små 1,5-åringarna men sen busades det loss och de sprang runtrunt köksön högljutt tjoandes.
 
  
Fika och bebisgos hann vi såklart med igen men så vid halv sju fick vi bege oss hemmåt när båda barnen började gnugga sig i ögonen. Kan säga att Vincent somnade som en sten när vi kom hem efter allt bus och lek. Kanske man skulle göra fler gånger, haha.
 
 
Nu ska jag faktiskt sätta mig med en stor kopp te och gå igenom morgondagens PPs. Det är som sagt inte ofta jag hinner förbereda mig inför föreläsningar men det ger verkligen så mycket så har man tiden tycker jag verkligen det är värt att lägga den på det. Sen blir det tidig sänggång för mamman så jag orkar med kommande vecka. Skall bli rätt skönt efter den här zombiedagen. 


Det stora sömnbehovet

Är verkligen som en zombie idag. Var uppe lite för länge igår och la mig strax innan tolv vilket för de flesta inte alls är särskilt länge en lördagskväll. Vincent vaknade dock pigg som en lärka klockan halv sju och efter en natt med ett litet uppvak med svårt att somna om för lilleman så är jag helt färdig. Varför kan inte jag få vara en sån person som klarar sig bra på 6 timmars sömn? Det är ju inte så lätt att få till 9 timmar som student och småbarnsförälder om man dessutom vill ha någon slags fritid.
 
"Åka mamma" Fick fiska fram lite extra energi och köra några vändor i köket med en skrattande V sittandes i gåvagnen 
 
Vi har ändå haft en ganska så mysig förmiddag, jag och Vincent. Har inte varit den roligaste mamman kanske men man måste få ha såna dar också. Nu har Tom vaknat och lilleman ligger och sover middag så då är det väl egentligen dags för mig att bli produktiv. Skall sätta igång en tvätt och plocka lite här hemma. Hade verkligen velat få till lite träning med men ärligt talat vet jag inte om jag orkar. Får hälla i mig lite te först kanske. Nu får gärna våren komma så att det blir lite ljust och min kropp inser att den inte kan ligga och sova hela tiden.
 
Sen kan jag ju tycka att det kan vara helt okej att bara ta det lugnt också. Har däremot en rastlös sambo som absolut vill hitta på grejer och inte strosa runt hemma. Vi får se vems vilja som är starkast. Måste njuta nu av sista dagens totala ledighet innan infektionskursen drar igång imorgon. Har hört så mycket bra om den så jag är väldigt förväntansfull! Får se vad jag säger om en månad eller två ;)

Bus i bassängen

Hade en sååå mysig dag igår. Började med sovmorgon (kan det bli bättre liksom??) då Tom lämnade V på föris och sedan röjde jag en del här hemma. Vid två kom Tom hem och vi åkte tillsammans och hämtade V på förskolan för att sen direkt åka iväg till Åbybadet. Busade tillsammans i varmvattenbassängen och Vincent som ÄLSKAR att bada var helt överlycklig. Kiknade av skratt när vi blåste bubblor tillsammans under vattnet och han fick "simma" och jaga runt oss i vattnet. Har ju badat några gånger där men det får absolut bli mer bad framöver.
 
 
Efter badet åkte vi och åt lite mat innan vi fortsatte in på Frölunda Torg i jakt på lite kläder till lilleman som, liksom de flesta barn, hela tiden tycks växa ur sina kläder. 3 brallor för 200 kronor (!!) och lite annat smått och gott hittade vi så nu klarar vi oss ett litet tag till i alla fall. Efter handlingen så åkte vi trötta och nöjda hem igen och V somnade ganska snabbt i sängen bara han fick hålla i båda mina händer. Hur gulligt är inte det då? På tal om nyfödda bebisar så kan jag på riktigt fortfarande inte fatta att han liksom är min. Denna goa, viljestarka unge som är så smart och otroligt gosig har legat i min mage och jag kommer för alltid att få vara hans trygghet och mamma. Det gör mig så fantastiskt lycklig. Finns inget bättre än att få ligga där, hand i hand med sitt barn och sakta höra hur han somnar. Min lilla prins!
 
Mumsar morot och busar med kameran som vanligt. Enda anledningen till att bilderna inte är suddiga (som de annars ALLTID är nu för tiden) är att han sitter i vagnen :'D



En liten liten tjej

Förbered er nu på en liten fotobomb från mitt bebisgos- och fikabesök hemma hos Elin i onsdags. Var bara där någon timme men hann både med lite bus med storasyster, fika en massa gott jag köpt med och såklart gosa med lilla bebisen. Vilken fantastiskt fin liten tjej som kommit till världen och hon är ruskigt lik storasyster när hon var nyfödd måste jag säga. Hjärtat bara svämmar över när man får titta på en sån liten. Skall bli så spännande att se vem hon kommer växa upp att bli i framtiden och självklart är man ju nyfiken på vad hon ska heta. Än så länge är det ju bara lillasyster men det kommer nog så småningom.
 
 
Lilla älskade barn. Jag är så tacksam för att jag fått lära känna din mamma och jag nu fått träffa dig. Välkommen till världen!

Fredagskänsla

Firar att den praktiska examinationen är över och konsultationskunskapskursen därmed är avslutad med myskväll i soffan. Var så nervös att jag hade ont i magen när jag vaknade imorse men tror allt det gick bra ändå. Fanns väl några småsaker som jag hade velat göra annorlunda men det är ju så lätt att säga i efterhand. Imorgon får jag reda på om jag blir godkänd eller inte :S
 
Nu skall jag lägga ifrån mig mobilen och njuta av detta smarriga framför Guardians of The Galaxy med mitt stora hjärta. Har världens fredagskänsla fast det bara är torsdag men jag klagar inte. Trevlig kväll på er!
 
 


Alldeles ny

Skall alldeles strax springa iväg (i snöregnet??!!! vad hände med mitt vårväder nu då?) och hämta Vincent på föris. Har suttit en stund och gått igenom examinationsdelarna inför imorgon men tankarna har lite flytit iväg. I förmiddags var jag nämligen och besökte den lilla nya familjemedlemmen, Isabellas lillasyster.
 
 
En sån underbar liten godbit och så otroligt lik sin storasyster. Var ju nästan så man snodde med henne hem. Hjärtat bara värkte av att titta på henne. Kommer fler bilder lite senare från dagen (klart jag fotade liksom!) men det hinns inte med nu. Josefin kommer dessutom alldeles strax och myser en stund så då skall jag passa på att knacka lite reflexer. Man får inte vara dum!

Det vankas tårta

God kväll på er! Den lilla vildingen har precis somnat och här vankas det alldeles strax tårta för föräldrarna. Idag fyller nämligen Tom 23 år och det skall såklart firas. Det han önskade sig mest var en slapparhelg för sig själv vilket han ju fick nu i helgen då jag och Vincent var iväg men Vincent hade i alla fall ritat en teckning till pappa och så hade vi köpt en ask choklad. Känns lite futtigt på något sätt så kanske köper något extra senare i veckan men har inte riktigt haft tid att gå i affärer det senaste #hektisktstudentochfamiljeliv. Bjussar på lite bilder från dagen och kvällen innan jag tar mig själv och mina gigantiska påsar under ögonen och lägger mig i sängen. Imorgon skall jag ut på äventyr, men mer om det imorgon!
 
Vi gick förbi BB-avdelningen jag låg på med Vincent på lunchrasten idag och provkörde en sparkcykel vi hittade i en övergiven korridor. Läkarstudenter i sitt esse!
Sista fikan innan avslutningen idag. Tack för fem fantastiska dagar!
 
 
Pippi och popcorn innan sängdags. Det är ju ändå tisdag?! :'D
 
 



En känsla

Genomgående i den här kursen är att vi har jobbat med olika feedbackmallar där man bland annat skall beskriva känslan före sitt patientmöte och känslan efter vi pratat igenom det/tittat på inspelningen av samtalet. Om jag skulle beskriva känslan nu såhär sista dagen på praktiken för den här kursen skiljer den sig något enormt från den jag hade när jag först äntrade sjukhuset i onsdags.
 
Jag är absolut nervös inför den stundande examinationen på torsdag, det är jag verkligen, men jämför man nervositeten inför första praktikdagen på sjukhus jag hade då med hur jag utan minsta nervositet går in till patienterna nu, slinker in i personalrummet för en av dagens alla tekoppar eller skämtar med mina kurskamrater i min grupp som jag fram tills för fem dagar sen aldrig hade hälsat på är det som natt och dag. Det är galet hur man under så kort tid kan utvecklas så mycket utan att själv egentligen märka av det. Det handlar bara om att våga utmana sig själv!
 
 
Så, det är med lite vemod ändå som jag tar min 20 minuters promenad ner till sjukhuset för sista dagen på avdelning 235.. för den här gången i alla fall. Jag trivs ju så rackarns bra här nu i mina urtvättade blå kläder och då känns det lite trist att det nu väntar några veckor tillbaka i skolbänken igen innan det är praktikdags på infektionskursen.
 
Men nu skakar vi av oss detta och kör hårt sista dagen! Skall njuta så mycket jag kan.