Byebye julen

Hoppas ni alla haft en fin jul! Det har jag i alla fall haft om än dock lite intensiv. Vi har ju varit både i Stenungsund och i Bosared så det har blivit en hel del bilåkande. Dessutom är det rätt trist att leva med en resväska där man måste ha packat med allt nödvändigt för flera dagar framåt, särskilt när man har barn. En mysig högtid där man får träffa hela tjocka släkten men nu är det faktiskt rätt skönt att den är över för i år ;)
 
 
Jag kanske kan berätta lite mer om vår jul om någon dag eller så men jag vågar inte lova någonting eftersom jag nu gått in i tentapluggs-mode. Hela internmedicinkursen skall nu pluggas in på 2 veckor och jag är fast besluten om att klara detta trots att tankarna gärna vandrar iväg mot nyårsdukning och annat fix inför lördagens nyårsfirande med våra vänner. Till hjälp använder jag mig av alla mina studieknep (som ni hittar samlade under kategorin Pluggtips) och försöker hitta en bra balans mellan plugg och att vara med Tom och Vincent som ju har jullov.
 
Givetvis är tentatoffsen på huvudet och myskläderna på och på bordet står en rykande kopp te som håller mig vaken och alert. Inför den här tentan känner jag mig verkligen taggad och trots stress har inte någon tentaångest infunnit sig, ännu. Jag tröstar mig med att jag vet att jag inte är ensam om att sitta i mellandagarna och plugga i alla fall. Lycka till med tentaplugget hörni. Vi grejar detta!
 
 



God Jul

Skulle bara kika in och önska er en god jul! Nu har jag äntligen klarat av och fått sista specialveckan godkänd och nu är det bara slutspurten fram till tentan kvar, men först tar jag några dagars välförtjänt ledighet och firar jul.


Önskar er alla en härlig julhelg!!



Fjärde advent

 
"När fjärde ljuset brinner, vi hämtar julegran och alla barnen räknar dan för dan före doppparedan"
 
Hur är det möjligt att det redan är fjärde advent och mindre än en vecka kvar till jul? Igår löste jag (tillsammans med halva göteborgs befolkning tydligen) de sista julklapparna på frölunda torg och tack vare värdens bästa mamma lyckades jag även kirra juloutfiten. Är det något som jag verkligen hatar mer än något annat så är det att shoppa kläder. För det första är kläder så ruskigt dyrt och för det andra är allt gjort för smala kvinnor utan varken höfter eller byst vilket gör att det som ser bra ut på skyltdockorna ser hemskt ut på mig. Med lite hjälp från min kära mamma lyckades vi dock snoka rätt på en superfin blus som jag verkligen kände mig fin i. Känns otroligt skönt att ha all shopping färdig nu när det bara är en vecka kvar.
 
Idag skall dagen ägnas åt att förbereda mig inför sista specialveckan för den här kursen (!!), nämligen gastro-veckan. Ni vet, tarmar, lever och annat smått och gott som hittas i bukhålan. Gissningsvis blir det mycket prat om kolorektalcancer (en av de absolut vanligaste cancerformerna) och alkoholinducerad leverskada men vi får se. Jag känner att jag har allmänt dålig koll på gastroenterologi så det skall bli spännande. Dessutom skall jag göra julgodis idag som vi skall ta med oss hem till svärisarna på fredag. Gjorde lite förra året som verkligen blev populärt så det får bli en favorit i repris.
 
Men nu, gastro!


På pendelbussen

Klockan är strax efter sju och jag sitter på en buss som susar fram på riksväg 40 mot Borås. Denna veckan läser vi reumatologi och eftersom vårt eget universitetssjukhus tydligen inte har tid för oss har vi i två dagar blivit utlokaliserade till andra sjukhus i regionen. 

Skall väl egentligen inte klaga då jag har klasskamrater som pendlar såhär varje VFU-period och ärligt talat så är det faktiskt rätt mysigt att åka pendelbuss. Hade det inte varit för att dagarna blir så otroligt långa och dagishämtningar inte går ihop sig så hade jag nog kunnat pendla lite oftare. Under nästan hela min skoltid pendlade ju jag ca 1 h enkel väg och nu tar det 1 h och 15 min.
 
Bussen är i alla fall nedsläckt och de flesta stolar bakåtlutade. Om man sneglar bakåt ser man halvöppna munnar och nerdragna mössor i nästan varje stolsrad. Själv sitter jag med en kopp te och försöker vakna samtidigt som jag från bussfönstret kan se solen gå upp över horisonten. Ett helt ok sätt att starta dagen på om man bortser från att jag kände mig helt död när klockan ringde 5.30 imorse.
 
Nu ska jag njuta av lugnet den sista biten innan det är dags att lämna bussens värme för att förhoppningsvis hitta till reumatologmottagningen på SÄS. Med mitt lokalsinne är det lite av en utmaning ;)
 
 

Lilljulaftonsmorgon

God morgon och god jul! Idag skall hela familjen Valfridsson fira julafton här i Bosared eftersom vi inte kommer vara tillsammans den 24e. Min lillebror åker till Australien om bara några dagar med sina kompisar och stannar där över helgerna och min lilla familj skall fira jul med svärisarna i år igen.
 
Startade lilljulafton på bästa sätt med en urkass natt då stackars Vincent legat och hostat konstant. Kanske inte riktigt den natt jag behövde efter en hel arbetsvecka på sjukhuset men så är det ju när man har barn på förskola som släpar hem diverse virusar och bakterier om vartannat. Meeeen nu kan det bara bli bättre! Nu är Vincent i alla fall nere och förbereder frukost tillsammans med mina föräldrar så då passar jag på att ligga en liten stund till och vila innan dagen drar igång på riktigt.
 
På agendan idag står en massa familjemys. Vi ska baka julgodis och pepparkakor, dricka glögg, lyssna på julmusik, spela spel och mot kvällen blir det nog dessutom lite julklappsutdelning. Tom blev plötsligt sjuk igår han också så vi fick tyvärr lämna honom hemma vilket givetvis är jättetråkigt. Nu får han dock vila upp sig i lugn och ro och det är ju inte fy skam det heller. Får ta med lite smaskigt julbak hem till honom imorgon.
 
Nu ska jag fortsätta njuta av min prefrukostvila och så får jag önska er alla en god jul.. eller trevlig lördag i alla fall!
 
 



Lite trött och lite cool

Sista dagen på min VFU-placering för i år. Sista dagen jag cyklar i bitande kyla (vart sjutton har jag lagt mina vantar jag köpta för bara några veckor sedan?) klockan halv 7 på morgonen för att komma i god tid och kunna gå igenom alla patienter som ligger på vår avdelning. Gå igenom vad som har hänt under natten och vilka nya som lagts in. Nu har jag bara två specialveckor innan jul och sen väntar skriftlig tenta den 9onde januari. Efter det skall vi på vår sista VFU-period och sen är det muntlig tenta som gäller. Det känns som det är otroligt mycket att banka in i huvudet tills dess just nu och själv är jag rätt sliten vid det här laget, som man ju ofta är i slutet av en termin.
 
Men nu skall jag inte tänka på allt jag har kvar utan det jag faktiskt har klarat av. Jag har skrivit min livs första remiss signerad i mitt namn, jag börjar bli liiiite mindre obekväm med att diktera, jag har skrivit både daganteckningar och dikterat slutanteckningar på patienter som nu för alltid kommer vara arkiverade i deras journaler och sakta men säkert känner jag mig mer och mer delaktig i arbetet på avdelningen. Jag skulle ljuga om jag säger att jag inte känner mig lite cool. Jag skulle i och för sig också ljuga om jag säger att jag inte är trött, men det är ju inte så konstigt såhär 2 veckor innan jullovet.
 
 
Idag är planen att åtminstone få dikterat en inskrivningsanteckning och sen ha en sit-in med avdelningens överläkare. Är skapligt nervös trots att jag under mycket mer seriösa former examinerats på samma sätt under konsultationskunskapen, men det tror jag man är oavsett hur duktig och erfaren man är. Jag menar, vem skulle inte bli nervös av att ha en tyst överläkare sittandes bredvid när man pratar och undersöker en patient, ivrigt klottrandes i sitt lilla anteckningsblock? Nåja, om jag förstått mina kamrater rätt så var denna sit-in betydligt mindre blodig än den vi hade i våras och jag tror nog det kommer gå alldeles utmärkt. Ikväll åker vi till Bosared och skall ha familjehäng vilket skall bli sååååå mysigt! Hoppas ni får en trevlig fredag!

Liseberg, blommor och ansiktsmasker

Hade en helt fantastisk helg verkligen, förbered er på en bildbomb! Inledde på fredagen med det årliga besöket på jul på Liseberg tillsammans med våra vänner. Jag hade varit rätt orolig för att det inte skulle bli en lugn stund för oss som hade Vincent med oss men han var verkligen en liten ängel och han tycker dessutom det är superkul att busa med våra vänner vilket givetvis underlättar saker och ting. Trots att han inte ville somna i vagnen som han gjorde i fjol när vi tillslut satte oss inne på Trebello så satt han snällt på sin egen stol eller i någons knä och pratade, lekte med sin polisbil och drack varm choklad. En riktigt mysig kväll fick vi. 
 
 
På lördagen fick jag den fantastiska förmånen att vara med på en födelsedagsöverraskning för min kusin. Vi åkte nämligen till Lindomefloristerna i Lindome centrum och fick lära oss dekorera våra egna adventsljusstakar. En så kul idé verkligen och jag som verkligen är dålig på allt vad växter heter blev trots allt mycket nöjd med min kreation. 
 
 
Direkt efter kursen gick (eller snarare sprang så svetten sprutade då jag möjligtvis var lite för tidsoptimistisk) jag ner till tågstationen och tog tåget och bussen till Kungälv där jag blev upphämtad av Josefin för att spendera ett dygn med henne på Marstrand i deras sommarhus. Vi lagade god mat, drack bubbel, gjorde ansiktsmasker, målade naglarna och pratadepratadepratade om allt mellan himmel och jord verkligen, allt i lugnet på idylliska marstrandsön. Magiskt! Kände mig verkligen så avslappnad och glad när vi slutligen på söndagseftermiddagen tog färjan över till fastlandet igen för att åka hem. Vi har pratat om att ta ett sånt här tjejdygn så länge nu och äntligen blev det av. Nu hoppas jag bara att det inte tar lika långt tid innan vi gör det igen.
 
Kväll med matlagning, bubbel och brasmys
 
Söndagsfrukost med nybakat bröd från det lokala bageriet
 
Snygga ansiktsmaskselfies!!
 
Två nöjda tjejer på färjan hem