Mina bästa CV-tips

Ja nu har ju alla sommarjobb antagligen redan dragit igång och det är väl inte riktigt läge att börja tänka på AT-ansökningarna än, men kan man egentligen vara ute i för god tid? Jag fick ju som sagt AT relativt fort (i alla fall om man tittar på medel här i VGR) och en stor del av det hänger ju på en bra ansökan som gjorde att jag faktiskt fick möjligheten av flera hundra sökande att bli en av 40 som blev kallade för intervju. Jag tänkte därför lista några av mina bästa tips som jag läst mig till och som de även tipsat om på AT-mässan de år jag gått på den. Alla tips kanske inte passar just dig men detta är i alla fall det som jag hade i huvudet när jag filade på mitt CV. Givetvis går dessa att anpassa även till andra CVn än för en läkartjänst. Då drar vi väl igång!
 
1. Lägg lite tid på din layout. Ett CV som direkt sticker ut och fångar uppmärksamhet gör rekryteraren intresserad. CV-mallarna som ligger som default i word är ju helt ärligt inte särskilt roliga. Nu gick inte jag så långt att jag skickade CVt med snigelpost med en massa glitterkonfetti i kuvertet men jag la en hel del tid på att kika på CVn på google bildsök som jag tyckte om och sedan gjorde jag en enkel design själv i word. Jag har ersatt texten i bilden nedanför men så här såg mitt CV ut det här året.
 
 
2. Ha med en bild och skriv ditt namn klart och tydligt så att rekryteraren snabbt får en bild av dig i sitt huvud. Här är ju smaken lite olika och det beror helt klart vilken tjänst man söker men jag personligen föredrar en bild som inte är allt för stel eftersom jag ju inte är sån som person. Välj en bild som du verkligen tycker speglar DIG och som du känner dig bekväm med. Undvik om möjligt selfies eller bilder med väldigt stökig bakgrund.
 
3. Ta med RELEVANT information och gå inte för långt bak i tiden om det inte är så att det tillför något. Du behöver inte rada upp alla dina sommarjobb du haft utan det räcker gott och väl med dem som faktiskt gett dig bra erfarenhet inför tjänsten du söker. Jag har uteslutit både mitt sommarjobb som jordgubbssäljare (irrelevant) och mitt sommarjobb inom hemtjänsten (sjukt länge sedan) från mitt CV.
 
4. Fundera ut vad du har för andra erfarenheter utöver jobb och utbildning som skulle vara relevanta för tjänsten. Har du något som ger dig ledarerfarenhet, samarbetsförmåga, planering, stresstålighet osv så kan SKA du använda det till din fördel. Jag plockade t.ex. fram mitt engagemang i ett doktorandprojekt som jag är med och stöttar samt mitt engagemang inom scouterna och ungdomsrådet i kyrkan.
 
5. Låt CVt vara så luftigt som möjligt och håll det till en sida. Det blir skönare och enklare att läsa och skulle det vara för mycket text finns det en risk att rekryteraren tappar intresset. Hen läser mååånga ansökningar per dag så det är ditt jobb att göra ditt CV så lättläst som möjligt och ge en så attraktiv bild av dig som arbetstagare och din kompetens som du kan. Lämna långa beskrivningar om vad du fått ut av ditt givande jobb inom äldrevården till ditt personliga brev. Du ska lämna rekryteraren nyfiken att läsa mer om dig.
 
Och bonustipset, som ni ju kan se att jag nappade på ovan men som verkligen är en smaksak, är att skriva en halvsmörig sammanfattande text precis i början av CVt för att snabbt fånga intresset av rekryteraren och belysa nyckelpunkterna i din kompetens. Återigen, rekryteraren blir nyfiken och vill läsa mer och alla vet ju att upprepning är en av de viktigaste faktorerna för att komma ihåg nya saker.
 
Nästa inlägg i denna serie kommer bli tips för ditt personliga brev! Vill du läsa om hur jag fick AT så pass snabbt kan ni läsa föregående inlägg HÄR.



Midsommar 2020

Vilken otroligt fin midsommarhelg vi haft! Sol och regn om vartannat precis som det skall vara och dessutom helt friska hela familjen för en gångs skull. Jag och Vincent har nämligen precis hämtat oss från en riktigt hemsk sommarförkylning. Totalt var jag hemma ca 1,5 vecka och höll på att bli fullständigt galen mot slutet när snuvan bara inte ville ge med sig. Tillslut fick jag äntligen testat mig och tack och lov var provet negativt så att jag kunde vara på jobbet i alla fall två dagar innan midsommar.
 
Vi firade midsommar i liten skala i år tillsammans med Toms familj. Hade en underbar dag ute på deras altan där vi kunde prata och skratta medan barnen sprang runt och busade. Charlie slocknade fram emot sju medan Vincent höll sig vaken en bra stund in på kvällen innan även han ville gåå och lägga sig. Vi sov sedan över hemma hos svärföräldrarna och hade en mysig frukost tillsammans innan vi gav oss hemåt igen.
 
 
Igår gjorde vi verkligen minsta möjliga. Städade en del och lekte med barnen. På kvällen kröp jag och Tom upp i soffan och tittade på film tillsammans. Idag har också varit en lugn dag men Vincent har haft en lekkompis över och så kom Josefin på eftermiddagen och vi fikade hemmagjord jordgubb- och rabarberpaj (mums!!) och sen gick vi en långpromenad genom Lindome och pratade ikapp. Sen Coronan kom, jag började jobba i Borås och hon flyttade in hos sin sambo (vilket innebär längre avstånd mellan oss) har vi inte kunnat ses lika ofta som vi brukat göra och det är verkligen tråkigt. Saknar henne så det gör ont ibland men så finns hon ju alltid bara ett telefonsamtal bort. Fint att få ha en sådan människa i sitt liv som bara alltid finns där tycker jag.
 
Hoppas ni alla haft en trevlig coronamidsommar och att ni njuter lika mycket som jag gör av att sommaren äntligen är här. En vecka kvar till semstern nu för min del. Det ska bli underbart!
 

Coronarenoverar

Sommarvärmen har äntligen flyttat hit och förhoppningsvis är den här för att stanna. Jag gick med Emelie och hennes kollegor på rehabkliniken ner till grillen på sjukhusområdet vid lunch idag och kunde sitta ute och äta i skuggan av ett stort träd och det var bara så otroligt härligt. Innanför sjukhusets tjocka tegelväggar är det dock fortfarande kallt så västen som jag lämnade i skåpet imorse fick jag snabbt springa tillbaks och hämta när jag kom på mig själv med att sitta och huttra inne på läkarexpeditionen när jag satt och dikterade epikriser (sammanfattande slutanteckingar från ett vårdtillfälle).
 
 
Vi har som de flesta andra nu i coronatider varit i full gång med renovering hemma. När man inte kan åka iväg och hitta på en massa blir det ju en hel del tid hemma och man får verkligen en spark i baken att ta tag i saker som vi länge gått och pratat om att göra. Planen för sommaren är att måla om vår fisgula (och ganska så skitiga) husfasad och vi insåg ganska så snabbt att vi inte skulle kunna tvätta och skrapa bort färgresterna från förrådsfasaden utan att få med oss hälften av plankorna på köpet, så det fick helt enkelt bli ett "riva ner och sätta nytt"-projekt som sparkades igång för några veckor sedan.
 
 
Vi har verkligen haft roligt jag och Tom medan vi jobbat och vi har fått hjälp lite då och då med barnvakt för att få kunna jobba lite längre ostörda perioder vilket givetvis underlättat massor. Jag som aldrig någonsin isolerat, reglat eller hanterat en spikpistol är många erfarenheter rikare efter detta projekt vill jag lova. Vi är ju inte riktigt klara än men verkligen på god väg. Det är verkligen så härligt att komma hem varje dag och mötas av vårt nya snygga förråd som ju är det första man ser av radhuset från gångvägen. Härnäst väntar målning av förrådet samt tvätt och målning av resten av huset vilket nog kommer att ta sitt lilla tag om vi inte lyckas skaka fram en snäll liten barnvakt igen, så vi håller verkligen tummarna för en riktigt fin och solig sommar.