Vecka 33

Igår som sagt gick jag in i vecka 33 men beslutade mig för att vänta med magbilden tills vi var hemma och jag kunde ta den "som vanligt". Bilden kommer här:
 
 
Vid första anblick ser det ut som magen sjunkt. Vilket skulle betyda att V lagt sig till rätta med huvudet ner (håller tummarna) men tror tyvärr det kan ha att göra med att kameran idag fick stå på strykbrädan (lägre än i vanliga fall) och jag sträckte på mig lite extra, men vad vet jag!? Apparna säger att runt den här veckan lägger sig bebis oftast tillrätta hos förstföderskor.
 
Veckan som gått har nog inte bjudit på så hemskt mycket nytt. Fötterna blir mer svullna för varje vecka och tröttheten ökar fortfarande. Detta gör att jag blir mer sötsugen vilket inte alltid är så bra. Om man någon gång skall äta en extra glass i värmen så är det väl i och för sig när man är höggravid ;) jag vill inte vikthetsa och må dåligt över min stora kropp nu. Det är vackert att vara gravid och så länge jag och lillen mår bra får det vara!
 
 



Fredagsfräscht i bloggen

 
Kände att det bara var tvunget att sommaruppdatera bloggen en aning. Det blev en ny header på mysmagen bland blommorna på ängen vid vår sommarstuga.
 
Ja nu är vi hemma från lantidyllen eftersom vi skall åka till stenungsund imorgon och hälsa på Toms farfar och titta på Carro och Johannes nya lägenhet. Har hunnit med och plocka lite här hemma och slängt in den sista tvätten bebiskläder i maskinen :D
 
Det har tyvärr resulterat i att jag har sjukt svullna och ömmande ben och fötter så nyss bestämde jag mig för soffläge för resten av kvällen faktiskt. Vet inte om ni tycker att de ser så svullna ut men tro mig, det är dem. Jag kan knappt se fotknölen på utsidorna av fötterna haha.
 
 
Nu är bara frågan.. Mission Impossible 3 på fyran eller 2012 på trean?! Go fredagskväll på er där ute!
 
ps. magbild och veckans update kommer imorgon så håll ut.. Vecka 33 är ju här, wihoo!
 

Livet på paus för ett ögonblick

Haft en helt underbar dag här ute på landet. Har mest legat och tagit det lugnt men även varit ute med båten tillsammans med pappa och Tom och såklart fikat både en och två gånger ;)
 
 


    
 
Nu är det snart dags för lite middag och sen tvmys med Tom. Ibland är det skönt att bara få komma bort från allt stök hemma och bara få vara. Ladda batterierna och bara vila!


Blöjorna kirrade

Ligger framför netflix och kollar på film men inte hemma i lägenheten inte. Strax efter lunch tog nämligen jag och Tom vårt pick och pack och åkte till underbara bosared.
 
Vi har varit nere vid sjön och fiskat lite och lagat hamburgare tillsammans och nu ligger jag som sagt och vilar mig lite grann. Hur mysigt som helst!
 
Vi var ju och hälsade på Josefin på hennes jobb idag också för att köpa blöjor. Det känns som vi har blöjor för ett årtionde framöver men faktum är att de där små rackarna måste bytas på upp till 10 ggr per dag i början och då försvinner ju ett 28-pack med blöjor rätt snabbt.
 
Såå skönt att ha det fixat i alla fall och är så tacksam för "langningen" så tusen tack Joey! Lite billigare än i affären blev det ju allt även fast plånboken ändå skriker haha.
 
 
   
 
 

Fyndat på MAXI

Efter ett läkarbesök idag åkte jag och handlade lite nödvändigheter på ICA MAXI. Vi handlar nästan aldrig på ICA då vi har hemköp precis bredvid oss och Tom jobbar extra på Coop men det låg på vägen hem så jag kunde lika gärna svänga förbi.
 
 
Väl där inne lyckades jag äntligen fynda byxor i storlek 50 att ha med till BB. För ynka 129 kr fick jag dessa söta brallorna i ekologisk bomull. Nu ligger de i tvättmaskinen för att så småningom joina de andra små kläderna i garderoben.
 
 
 
Det är inte mycket kvar att fixa nu inför bebis. Det mesta är tvättat och struket (förutom täcke och kudde) och sen skall vaggan hämtas hem från småland och fixas madrass till.
 
Känns så skönt att slippa stressa med det och jag är verkligen glad över att jag/vi började "boa" i så god tid då spring i en massa affärer inte riktigt är min grej just nu.
 
Imorgon skall vi dessutom på blöjshopping! Spännande ;)



Konfirmation och morsdag

Har av någon anledning haft problem med att blogga från datorn i över en vecka nu så det är därför vissa dagar gapat tomma. Jag hoppas att det löser sig snart då det är rätt omständigt att blogga från mobilen och iPaden ibland, men nog tjatat om det.

Igår hade vi tillslut konfirmationsgudstjänst med våra fina konfirmander. De var så duktiga och satte i princip allt vi hade övat in och jag kan inte vara annat än stolt.



Själv var jag dock helt färdig efteråt och idag skriker fortfarande hela kroppen av värk. Vi åkte hem till mamsen och papsen efteråt i alla fall och firade mamma med supergo mat och tårta. Tänk att nästa år så är jag också mamma :')


Jag kom nog inramlandes i lägenheten vid fem och gick direkt och la mig. Sov sedan till nio för att sitta uppe en stund och mysa med Tom innan det var dags för sängen igen. Vilken dag alltså! Idag blir det Vila med stort V, det är ett som är säkert ;)

Vecka 32

Ännu en vecka har gått och tack vare att jag var upptagen med konfirmationsplanering, övning och konfamiddag hela dagen igår så hann jag inte få upp veckans update men här kommer den ;) Veckans mage:
 
 
Magen fortsätter att ohämmat växa sig större. Helst hade jag väl velat att den inte skulle växa mer men jag gissar att jag inte har så mycket att säga till om där. Tråkigt nog börjar nu bristningarna synas även på magen men jag försöker så gott jag kan att inte gruva mig så mycket över det. Det är faktiskt en bebis, ett mirakel, som min kropp tillverkar. Hade varit galet om det inte märktes alls.
 
 
Iprincip dagligt intag av omeprazol har tagit bort den förfärliga halsbrännan men i och med värmen som är nu svullnar jag upp mer och mer och det ger värk i framförallt fötter och händer.
 
Har fått en spark rakt upp i magsäcken och var sekunder från att spy och tröttheten blir värre och värre för varje vecka men jag är ändå så lycklig över min lilla sprattlande pojke därinne. Det är just tanken på honom i min famn som gör ALLT värt det. Älskar dig så mycket redan lillskrutten <3
 
 


Tjuvstartar helgen


Goder morgon på er alla!

Somnade riktigt sent igår, alvertpreggomått mätt, eftersom jag hade en liten som absolut inte kunde ligga still i magen. Fick byta sida hela tiden då det bokstavligt talat kändes som jag låg PÅ honom och han hoppade runt där inne likt en duracellkanin. 

Ingen tvekan om att Tom kunde känna honom hålla på då hela magen blev deformerad av hans akrobatkonster heller ;) galna onge <3

Nu kan jag dock inte ligga och slöa mer utan får ta och göra mig i ordning för dagens äventyr. Först ett litet besök hos min kära vän som efter ett halvår i Asien nu äntligen kommit hem och sedan lite konfaavslutningsplanering i kyrkan. Jag rivstartar därmed konfahelgen med buller och bång.

Hoppas jag kommer levande ut på andra sidan bara :S

Recept: Silviakaka

Har precis, tro det eller ej, stått och bakat i köket. Blev så galet sötsugen och vad passar då bättre än att baka en av mina absoluta favvisar när det kommer till kakor; Silviakaka.

Skall inte sitta här och läska er med smaskiga bilder utan skall givetvis dela med mig av receptet. Du behöver:

Till kakan:
3 ägg
3 dl socker
1,5 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Till garnering:
150 g smält margarin
1,5 dl socker
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker
Kokos


Sätt ugnen på 175 grader (eller gör som jag och glöm bort det och gör det när smeten är klar -.-)

Vispa socker och ägg poröst



Blanda ner vatten, mjöl och bakpulver


Smöra formen och häll i smeten


Ställ in formen mitt i ugnen, slicka bunken och vänta!



Medan kakan svalnar, smält smöret på låg värme i en kastrull



Blanda ihop ägg, vaniljsocker och socker och tillsätt till det smälta smöret


Låt puttra på svag värme under ständig omrörning i några minuter


Häll på garneringen gå kakan (samtidigt som du fotograferar det, inte helt lätt) och smeta ut så att det täcker hela kakan



Strö över kokos (också samtidigt som du tar kort och inse att du inte är en så bra multitaskare trots allt)



Skär upp i bitar, ät och dö lycklig!! Bon apetit ;)







Föräldrakurs del 3

Befinner mig på Sahlgrenska på sista delen av den förlossningsförberedande kursen som vårt mvc erbjuder oss blivande, vilsna föräldrar.
 
Tycker det har varit väldigt bra hittills och både jag och Tom har fått mycket matnyttig information. Just nu har vi kaffepaus och Tom har sprungit iväg till pressbyrån för lite fika till oss.
 
Så mycket stora magar överallt och det känns så galet att det ligger en eller flera bebisar i alla dessa. Livets mirakel helt klart!
 
Det är bara lite tråkigt att vi verkar vara de yngsta här och att några blivande pappor skulle kunna vara min egen pappa men både jag och Tom kommer att vara stolta "unga" föräldrar. Bättre än att vara i andra änden av skalan tycker jag!
 

Bortskämda lillfis

När Josefin var här förra veckan hade hon med sig två presenter till lillsmurfen med sig. Presenterna var dessutom inte från henne själv utan från hennes mamma, hur gulligt är inte det?!
 
Hon hade visst inte kunnat motstå att köpa dessa när hon besökte en vän som sålde begagnade barnkläder. Hormonstinn som jag är så börjar man ju nästan gråta av tacksamhet. Tänk vilka underbara människor det finns i min omgivning. Tusen tack Nina!
 
 
 
En ursöt jacka i st 74. V kommer nog dessvärre inte kunna ha den förrän till våren (om han inte blir en bjässe, det vet man ju aldrig) men visst är den fin? Älskar att jackan helt omedvetet citerar Game of Thrones också hehe.
 
 
 
Ett par superfina 6 månaders-skor. Min pappa är väldigt svag för just små barnskor så detta tror jag definitivt även får honom på fall.


Wakey wakey!

God morgon måndag!
 
Har som vanligt inte sovit någe vidare och vaknar upp och känner mig både trött och mörbultad. Börjar få svårt att sova på rygg då bebis ligger och trycker på vena cava som gör att jag blir alldeles yr. Ligger jag däremot på sidan så får jag extremt ont i höfterna och det riktigt strålar ut i hela benen så resultatet blir någon slags gymnastiksömn när jag hela tiden vaknar och måste byta ställning.
 
Börjar därför dagen sakta men säkert med lite fil och rårörda hallon (muuuuuums) och hoppas att smärtan i min kropp skall släppa en aning. Gissar att V kommer att börja böka runt om ett tag också. Brukar bli så efter maten ;) mys!!
 
 

Lördagslugnt

Lugn och skön lördag har jag idag. Jag orkar helt enkelt inte med något annat om jag skall vara ärlig. Röjde rejält här hemma igår eftersom Angelica skulle låna lägenheten för sin 18årsfest och som vanligt tar det ut sin rätt idag. Det enda jag gjort har varit att sätta igång en tvätt bebiskläder och ätit lite tacos som blev över från festen. Hade ju kanske velat komma ut lite i det fina vädret också men vi får se.
 
 
 
Nu ligger jag här i soffan med te och vampire diaries och ikväll har jag lovat Tom filmkväll. Inte så pjåkigt alls! 



Vecka 31

Hej och hopp vecka 31 är här!

Tajmat lagom till i fredags installerade Tom om vår dator och än har jag inte lyckats installera photoshop, så veckans magbild är dessvärre både nyvaken och oredigerad ;) Hoppas att ni står ut.


Min kropp fylls på med mer och mer vätska för varje dag som går känns det som och nu för tiden vaknar jag allt som oftast upp med ränder från lakan, täcke och kudde över i princip hela kroppen. Supersnyggt eller hur?!


 
Glömde även nämna i torsdags att Josefin äntligen fick känna lillen sparka. Gissa om hon blev överlycklig? Hanär ju inte värst generös med det där nämligen. Han härjar runt så att magen hoppar men när andra människor lägger sina händer på magen blir han knäpptyst. En riktig liten retsticka där inne haha.
 
Nu märks det att man är höggravid i alla fall då tyngden från magen ger mig besvär både från fogarna och ryggen. Tröttheten har ökat det senaste dessutom men det är slängar man får ta ;) svullnaden i kroppen har även lett till att jag börjar få känningar av karpaltunnelsyndrom i fingrarna vilket kort och gott innebär att jag har ont i händerna varje morgon. Myspys haha! 
 
Nu vaknade lillen där inne och bara att känna honom röja runt gör varenda krämpa värt det! 
 

Köpstopp på bebiskläder

 
Jag har lovat mig själv att inte köpa mer kläder till lillskrutten innan han kommer. Delvis pågrund av att ekonomin inte tillåter, delvis så vet jag att jag har både familj och vänner som mer än gärna vill köpa små söta bebiskläder men även för att jag inte vet hur stor han kommer vara när han kommer ut och att det är bättre och roligare att köpa kläder när vi vet vem vår lille prins i magen är.
 
Jag kan dock inte hålla mig ifrån att bläddra igenom sommarkollektionerna i de olika affärerna och speciellt hos next. De har så fantastiskt fina barnkläder så jag blir galen!
 
Det enda som jag faktiskt skall köpa är något mer i storlek 50 då vi bara har en body i den storleken men annars så får det helt enkelt bli till att sitta på rumpan och drömma ett tag till ;)
 


Ugnspannkaka och B&J (y)

 
Det blev en supermumsig ugnspannkaka till middag och jag tror nog att den uppskattades av samtliga. Jag är inte riktigt den som gillar fläskpannkaka men ugnspannkaka går ner både en och två bitar ;) Mysigt att ha Toms lillasyster på besök ett tag också. Jag har ju ingen egen så får väl ta och sno Toms lite ibland.
 
 
 
 
Efter middagen satt jag och Josefin och mös i soffan, pratade, kollade på Vänner och åt Ben&Jerry's. Typiskt tjejigt och extremt klyschigt måste jag säga men med all rätt då jag är höggravid och hon har problem med ryggen. När skall man annars tycka synd om sig själva liksom? ;D
 
Nu skall jag och mina svullna fötter ta och lägga oss i sängen med en kopp te och surfa. Inte helt fel avslut på en helt vanlig torsdag!

75 %

 
Idag har vi 70 dagar kvar till beräknad förlossning och exakt 75 % av graviditeten har passerat. Av någon anledning så känns det just nu som om det är superlångt kvar. Det kan ha att göra med att jag varit extra trött och kass de senaste dagarna men jag hoppas ju såklart att tiden går fort.
 
 
Klockan 5 blir huset fullt med folk här i alla fall då både Toms lillasyster Angelica kommer förbi en sväng men även Josefin och Tom såklart. Skall därför ta och laga lite mat om någon timme och fram tills dess så får jag nog breda ut mig i soffan ett tag till. 



Dagens preggo

 
Dagens outfit och jackan på för en liten promenix. Haha nejdå jag ser inte alls gravid ut med jacka på ^^ Visst den går snart inte att knäppa längre men man blir väldigt "magblind" när man ser sin kula varje dag

10 saker om graviditeten jag inte visste innan jag blev gravid

1. Oron för ditt barn börjar dag 1 - De tolv första veckorna kunde jag bara ha ljusa trosor för att jag var så rädd för att få missfall

2. Illamående är man inte bara på morgonen - Jag mådde dessutom bara illa och spydde aldrig vilket var minst sagt jobbigt att gå runt med HELA dagen

3. Du är ensam - Oavsett fantastiskt stöttande familj och partner går du igenom detta själv och ibland känner man sig väldigt ensam

4. Alla älskar inte att vara gravida - Något som inte ens får yttras i dagens samhälle men som jag gissar många med mig i alla fall känner då och då. Det är påfrestande för kropp och själ att vara gravid! Du kommer bli en lika bra mamma för det och du älskar ditt barn precis lika mycket som alla andra
 
5. Man kan få gaser - Ja en av de mindre glamorösa hormonpåverkningarna i kroppen. Både rapar och pruttar ;)
 
6. Man kan kissa på sig - Jajjemen! När bebis trycker på och blåsan är full får man knipa igen när man hostar eller nyser

7. Allt är "normalt" - Konstiga smärtor i magen? Kliande hud? Svettningar? Svullnad? Trötthet? Halsbränna som får dig att tro att du kommer börja spruta eld? Ja det mesta är enligt barnmorskan helt normalt. Bara att stå ut alltså *pust*
 
8. Ditt psyke påverkas också - Nog har jag berättat om mitt förfärliga minne och humörsvängningarna kan både leda till gråt och gapflabb
 
9. Finnarna invaderar - Vissa får strålande hud medan jag dessvärre fått utstå puberteten åter igen med finnar på både bröst och i ansikte. USCH!!
 
10. Sparkar är det häftigaste som finns - Inte kunde jag ana att sparkar från sin alldeles egna bebis skulle vara så otroligt häftigt att uppleva. Oavsett om sparkarna ibland ger mig både halsbränna och akut kissenödighet så vet jag att min lillkille har det bra där inne
 
 
Tänk att du ligger där inne. Min lilla skatt <3
 


Bola

Den 18 April firade jag och Tom 5 år tillsammans. Just den 18 inföll oturligt nog mitt i påsken (långfredagen om man skall vara petig) och förutom lite extra pussar så firade vi inte den speciellt mycket. Vi är bara så glada över att ha varandra och att vi snart skall bli en alldeles egen familj och behöver inte så mycket annat.
 
Härom dagen överraskade dock Tom mig med ett litet paket såhär drygt tre veckor i efterskott. I en liten presentask låg nämligen en gravidbola hängandes i en silverkedja. Kan ni förstå att jag blev glad eller?
 
 
 
För den oinvigde är en gravidbola ett smycke som, förutom att vara en väldigt vacker accessoar (klurigt ord att stava), innehåller en liten bjällra som ger ifrån sig att svagt plingande ljud när mamman rör sig. Från ungefär den 20e graviditetsveckan kan bebisen höra detta ljud och många hävdar att bebisen även kan minnas det efter födseln.
 
Det är verkligen jättevackert när det hänger över magen och till bolan fick jag även en söt liten berlock (mother) samt ett barnvagnshänge för att senare kunna fästa bolan i barnvagnen för att få bebis att känna sig trygg.
 
 
 
Oavsett om V kommer att känna igen ljudet eller inte tycker jag att det är en väldigt mysig grej trots att jag ibland känner mig lite som en plingande katt som går omkring. Ljudet är väldigt mysig och om inte bebis blir lugnad av det så blir i alla fall jag det. Den silvriga kulan har dessutom två händer tryckta på den. Min man har god smak han!
 

Vecka 30

PANIIIIK!! Så beskriver min älskade sambo vecka 30. Givetvis med glimten i ögat men nu börjar vi på riktigt närma oss.
 
Om 8-12 veckor sitter vi här med en liten bebis i famnen så det är ändå inte alldeles osant det där med 30veckorspaniken. Skall vi bli föräldrar? Skall vi få uppfostra en alldeles unik individ som är hälften mig, hälften Tom? Det känns helt magiskt samtidigt som man ju självklart undrar hur det nu skall gå. Antar att detta är en helt vanlig tankesnurr som finns i alla förstagångsföräldrars huvuden oavsett om man är 16 eller 46.
 
Veckan har bjudit på något så härligt som otrooooolig halsbränna, sparkar mot min stackars urinblåsa och sammandragningar lite här och där. Graviditeten är någon slags hatkärlek för mig och samtidigt som jag inte kan vänta innan han ligger på mitt bröst och jag kan gå normalt igen så bara älskar jag att få ligga i sängen och känna honom böka runt. Något jag verkligen kommer att sakna! Här har vi veckans mage:
 
 
Ursäkta alla fina streck jag har från täcket hehe! Såg mig i spegeln när vi var på stan härom dagen och utbrast "men oooj vad stor jag är" haha, fick ett gott skratt från mamma som svar. Man inser verkligen inte hur otroligt gravid man faktiskt ser ut. Jag trodde till exempel att det inte syntes att jag var gravid om jag hade jacka på mig då den är så stor men oj vad fel jag hade!
 
Även kvinnan som jobbade på dressman sa att "gravida kvinnor får sitta" när jag undrade om jag satt i vägen för henne. Då satt jag ner och kände mig allmänt tjock men det var nog ingen tvekan om att det inte var kakor jag hade i magen ändå. Höggravid var det ja!



#tbt

Throw back Thursday!! Detta är mobildbilder från förra sommaren.
 
 
   
 
 
   
 
 
Hade en otroligt härlig sommar med vänner och familj och jag har så smått börjat inse hur otroligt annorlunda denna sommaren kommer att bli. Vi har INGET inplanerat förutom ett bröllop vi skall på eftersom vi ska ha våran skrutt där i mitten någonstans. Sommaren kommer nog ändå bli härlig men lite mer som en öppen bok med spontana utflykter och såklart mycket vila och mys! Sen där framåt månadsskiftet juli-augusti kommer våra liv förändras för alltid :S Vad jag längtar :)

Överkörd

God morgon, lunch eller vad man nu skall kalla det. Jag känner mig fullkomligt överkörd idag och försökte sä'tta mig ner och sortera och redigera lite konfabilder men det bara gick inte. Vi hade ett helt fantastiskt läger och världens finaste konfirmander som både gick och la sig och gick upp helt själva. Vad vi ledare gjorde där egentligen kan man ju undra haha?!
 
 
Hur som helst så har jag fortfarande inte riktigt hämtat mig efter detta och det märks så rackarns tydligt i kroppen när man bara kör på och inte alls lyssnar på varningssignalerna. Jag är van vid att göra såhär men tydligen fungerar det inte riktigt när man är gravid.
 
  
 
Igår till exempel var jag med mamma, Gabriel och Tom på stan för att inhandla studentkostym till lillbrorsan. Mysig eftermiddag på stan? Ja! Men jag kom knappt upp för de två trapporna vi har upp till lägenheten sen. Hur lyckas jag? Tur att jag har Tom som brukar säga åt mig att sätta mig i soffan eller vila i sängen och kommer med te till mig med jämna mellanrum. Han är bra han!


Mobil från sängen

Det har blivit mycket mobilbloggandes på sistone men har inte riktigt fått tid att sitta vid datorn än sen jag kom hem så jag hoppas ni har överseende ;)
 
Sitter/ligger just nu och livestreamar eurovision i sängen på min iPad och tar det allmänt jättelugnt. Idag var jag nämligen iväg på sista praktikdagen för terminen. Som vanligt väldigt intressant men min kropp har tydligt sagt ifrån att den inte varit så nöjd med detta. Svullna, onda ben och sammandragningar som faktiskt gjort ont så imorgon får det allt bli vila.
 
Skall inte ljuga för er, jag längtar ganska gott efter att få sova, men nu är det dags för Sanna!! Hejaheja!
 


 

Förlossningskurs på g

Dags för förlossningskurs del 1/3 på sahlgrenska! Jag och Tom samt ett helt gäng andra blivande föräldrar sitter spänt bänkade inför 2,5 h av föreläsning som säkert kommer göra att de flesta av oss ligger sömnlösa inatt haha. Det börjar verkligen att närma sig :S



 
 



Lägerlördag

God morgon vänner! Jag skall inte låtsas att jag är mitt piggaste jag precis men vi har det ändå väldigt bra här. Har just käkat lite frukost och nu övar konfirmanderna och vi tillsammans på dramat vi skall ha på konfirmationen. De är riktigt duktiga så man blir väldigt stolt!
 
 
 
Snart dags för andra koppen te och lite lördagsgodis!

Våningssäng

 
Ojojoj, vad jag hade glömt bort hur otroligt hårda och knöliga våningssängar kan vara. Hemma så kan liksom studsen i madrassen hjälpa till när jag vaknar och skall byta sida att sova på men här blir det ett väldans projekt.
 
Jo det är så att jag just nu befinner mig på Sjöviksgården tillsammans med massa andra ledare och härliga konfirmander på konfirmationsläger. Ska bli ett jättekul läger men jag undrar lite om jag tagit mig vatten över huvudet.
 
Givetvis så var jag dödstrött igår klockan tio och har nu vaknat alldeles för tidigt. Kan bara tänka mig hur trött jag kommer att vara på söndag :S
 
Skall försöka och få sova en timme till men  just nu har bebis hicka i magen så då är det lite svårt. Det är inte några få hickningar heller utan stackarn håller nog på i minst en kvart varje gång ;)