Att hålla studiefokus

Denna vecka tänkte jag spinna vidare på förra veckans tema om studieteknik men istället fokusera på hur du kan hålla dig skärpt och fokusera så bra som möjligt när du väl sitter ner och pluggar. Ofta kan jag känna att man har höga ambitioner inför pluggtillfället men när man väl sätter sig ner blir det liksom inte effektivt och man hamnar lätt i facebookfällan eller börjar googla efter goda middagsrecept istället för att plugga. Det kan även bli åt andra hållet att man kör på stenhårt och tillslut måste avbryta pluggsessionen när man senaste timmen fått läsa om samma mening 10 gånger innan den fastnat för att hjärnan är helt överhettad av all information. Känner du igen dig möjligtvis? Om du gör det så kan jag trösta dig med att jag idag kommer bjussa på lite tips som får dig att plugga tidseffektivt utan att för den sakens skull överhetta hjärnan.
 
1. Gör pluggstunden härlig. Som jag pratat om tidigare är det superviktigt att skapa en positiv stämning kring pluggandet. Det kommer göra att du kan hålla dig motiverad och det får saker att fastna lättare. Koka därför en stor kanna kaffe/te (eller varför inte mixa ihop en smoothie?), fixa till något härligt att snaska på, dra på dig sköna kläder och se till så att du sitter bekvämt. Försök att inte ha det för stökigt där du sitter eftersom det kan distrahera. Jag personligen kan ha lite svårt att koncentrera mig när jag lyssnar på musik men är du en sån som tycker det kan underlätta att stänga andra distraherande ljud ute kan du absolut sätta på lite musik. Det jag läst är att det gärna skall vara musik utan text eftersom texten då inte tar fokuset från det du läser men du får testa dig fram för att se vad din hjärna klarar av.
 
 Saknar verkligen all god frukt såhär på vintern. Superhärligt pluggsnacks ju!
 
2. Undvik distraktionerna. Detta säger sig självt men är ändå väldigt svårt när man väl sitter där och pluggar. Allt annat än att plugga känns ju så lockande just där och då och du kan t.o.m. få för dig att du måste putsa fönster nununu fast de stått skitiga i flera veckor. Sätta mobilen på ljudlöst eller stänga av internet på mobilen samt logga ut från alla sociala medier på datorn kan hjälpa dig att hålla dig borta från slösurfandet eftersom du inte blir avbruten av nya aviseringar du bara MÅSTE kika på. För att undvika distraktioner i hemmet kan du alltid åka iväg och sätta dig på ett fik eller på bibblan. Om du ändå vill sitta hemma så är mitt tips att du istället för att falla för impulserna att plocka i ordning i köket eller leta upp den där boken du kom på att du skulle vilja läsa tar och skriver ner alla de sakerna du vill göra på en bit papper medan du pluggar. Du kan då, när du tar paus i ditt pluggande, kika ner på listan och bocka av några av punkterna. Kanske inser du nu att det inte var så bråttom eller så viktigt som du trott tidigare?
 
3. Ta tiden. Forskning har visat att vår koncentrationsförmåga kraftigt försämras redan efter 20-30 minuter. Efter det går den kraftigt neråt och inlärningen blir således inte alls lika effektiv. Mitt tips är alltså (och detta tycker jag verkligen fungerar bra) att ställa ett alarm på din mobil/en äggklocka på 30 eller 45 minuter. När det ringer släpper du det du håller på med och tar en kort paus på 5-15 minuter (bestäm dig i förväg vilka intervall du skall köra med). Här är det INTE läge att ta upp mobilen och börja twittra utan du skall ställa dig upp och röra lite på kroppen, öppna ett fönster, ta ett glas vatten och möjligtvis gå ett varv runt bordet/gå på toa för att sedan sätta dig ner och påbörja ytterligare ett pluggpass. På så sätt får hjärnan ladda om. Att twittra känns möjligtvis som vila för dig eftersom du inte pluggar men det är det inte för din hjärna. Undvik alltså skärmar och text under dina pauser och kör hellre några korta avslappningsövningar eller lite jogg på stället.
 
Efter två-tre timmars pluggande så passar det att ta en lite längre paus på kanske 15-30 minuter eller en lunchpaus på 45-60 min om det är dags för det. Samma sak gäller här att försöka ställa dig upp och röra på dig, fylla på vätskeförrådet och låta hjärnan vila en stund. Det är superviktigt att du verkligen följer de här tiderna. Sätt en timer och gör varken mer eller mindre. På så sätt klarar du av att hålla disciplin och fokus mycket lättare eftersom du skiljer på ledig tid och pluggtid på ett väldigt tydligt sätt.
 
Skall du plugga en hel dag på detta sätt är mina rekommendationer att köra lite längre intervall (45 min) med 15 minuters rast. Då undviker du känslan av att du bara pluggar hela dagen och kan passa på att göra något du tycker är kul och avslappnande en liten stund varje timme. Det gör det lättare att hålla fokus och motivation uppe.
 
4. Planera planera planera. Använd din almanacka och planera in det du skall läsa. Det är viktigt att hålla koll på vad som skall göras redan innan du sätter dig för att plugga för att undvika den överväldigande känslan av att inte veta i vilken ände man skall börja. Genom att ha struktur i ditt pluggande får du en större känsla av kontroll och det känns dessutom bättre att ha mindre delmål som du kan bocka av en ett enda stort som man aldrig ens tycks närma sig. Du skiljer dessutom på pluggtid och fritid vilket både ger dig effektivare instudering men även effektivare återhämtning. En winwin-situation helt enkelt!
 
Min gamla, fina almanacka från 2014-2015 från personligalmanacka.se
 
Det var allt för idag! Som vanligt är jag jättenyfiken på om ni har några tips?! De tar jag nämligen gärna emot då man aldrig kan få nog av pluggtips. Har ni några frågor så får ni mer än gärna ställa dem här. Lovade er att berätta mer om retreivalteknik i förra veckans inlägg men kände nu att jag nog fick med det mesta förra inlägget. Är det någon som inte förstår vad det handlar om får ni gärna be mig att förklara så kanske jag istället skiver ett eget inlägg om det. Ha en fin vecka!
 
Detta inlägg ingår i min serie om pluggtips. Alla samlade inlägg hittar ni i huvudmenyn under Kategorier -> Pluggtips


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: