Studieuppehåll/Mammaledighet på Läkarprogrammet

Fick en fråga från en av er läsare igår som jag tänkte att fler av er kanske är nyfikna på. Den löd såhär:
 
Hej, undrar lite hur du gjorde med mammaledighet med din son och skolan? Kunde du välja precis när du ville 'hoppa' in i plugget igen eller måste man börja där man avslutade? 
 
Det korta svaret på den frågan är nej, du kan inte riktigt komma och gå som du vill. Låt mig förklara varför. Eftersom kurserna är i princip identiska från termin till termin skall det egentligen inte vara något som hindrar dig från att sluta mitt i och sedan återuppta studierna igen där man slutade. Man får trixa lite så man blir omregistrerad på kursen och så men annars skall det bara vara att köra på.
 
Vad det i praktiken betyder är att du måste vänta på att kursen du läste går igen så du kan haka på. På läkarprogrammet går kurserna varje termin eftersom vi har intag både på hösten och på våren men jag vet att det finns många högskole- och universitetsutbildningar som bara har intagning en gång om året. Superbra om man vill vara hemma exakt ett år. Mindre bra om man bara vill vara hemma ett halvår eller säg 14 månader.
 
 
Som student är man alltså lite mer bunden till terminstiderna. Du kan dock läsa om oavslutade kurser men får då heller inget CSN för de poäng du redan tagit. Det var detta jag gjorde.
 
Jag läste anatomi (termin fyra, den börjar dock redan i slutet på termin tre) när jag blev sjukskriven på grund av enorm utmattning och trötthet under min graviditet. Jag hade tagit mig igenom ungefär halva kursen då. Jag gick hemma hela restrerande del av termin fyra och födde sen Vincent den 1 Augusti (om någon av er mot förmodan har missat det ^^).
 
Throwback till när mina bänkpolare köpte en semla till preggot för att jag såg så trött ut *infoga tjugo smileys med hjärtögon här*
 
Sen var jag hemma två terminer men när anatomin drog igång där i maj fick jag haka på och vara mammaledig på 100% och sedan läsa på distans så gott det gick. Jag läste alltså om hela anatomikursen vilket jag tyckte passade mig bäst. Jag jobbade sedan i sommras de sista två månaderna innan Vincent fyllde ett och sedan började han förskolan i samma veva som min skola drog igång på riktigt.
 
Resultatet av det hela är att jag var sjukskriven 4-5 månader (juni-juli inräknat) och mammaledig 10 månader. Totalt studieuppehåll (eftersom jag valde att gå om) blev därför 3 terminer. Mina gamla kursare läser just nu termin 7 vilket gör mig både imponerad och lite avundsjuk. Samtidigt har jag fått uppleva något de flesta i min gamla klass inte gjort än och jag skulle inte byta bort det mot något i hela världen. Att vara mamma är fantastiskt.
 
"The glamourous life of a mother"
 
Jag fick mycket hjälp av studievägledaren på läkarprogrammet här i Göteborg. Hon hjälpte mig i princip med allt praktiskt som hade med sjukskrivning, mammaledighet och återupptag av studier att göra. Mitt tips är alltså att gå dit om man blir gravid som student. Alla utbildningar är olika och förutsättningarna varierar även med tanke på beräknat förlossningsdatum. Hade jag bara inte blivit sjukskriven hade det varit en piece of cake för mig att komma tillbaka till studierna eftersom Vincent föddes på sommarlovet.
 
Detta blev ett lååångt svar på en kort fråga men hoppas du fick svar på det du undrade. Jag pratar även om mammaledigheten i den ack så tråkiga videon jag lagt upp på min youtubekanal (ni hittar den HÄR). Måste få tummen ur och ersätta den med något lite mer spännande. Undrar du eller någon annan något annat som berör läkarstudier eller kombinationen läkarstudier-mammaliv är det bara att posta en kommentar eller skicka ett mail på alice@alvert.se. Puss på er!
 
Om ni vill läsa mer om hur det är att plugga på läkarprogrammet kan ni bland annat kika HÄR eller ta en titt under kategorien "Studier och Jobb" som ni finner i menyn längst upp på sidan


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: