Tips inför placering på avdelning

Det allra bästa på utbildningen är att få komma ut på praktik. Då får man äntligen ett litet provsmak på livet som färdig läkare och ett hum om vad sjuttsingen en sjukhusläkare gör om dagarna. Här nedanför har jag listat mina 5 bästa tips på saker att tänka på när man går ut på avdelningspraktik för första gången. För min del var det medicinkursens 6 veckor som jag hade allra störst nytta av de här.
 
1. Kom i tid. Och då pratar jag inte om att komma i tid så att jag hinner byta om lagom till att ronden skall börja utan jag kom i god tid, tog mig en kopp te och satte mig vid datorn för att läsa på patienterna i lugn och ro. På så sätt kunde jag hänga med på ett helt annat sätt när vi rondade och visste vad som hänt under natten med patienterna. Det låter kanske fruktansvärt onödigt men detta är på riktigt mitt allra största tips. Att vara väl förberedd är A och O inför alla inlärningsmoment och jag kunde känna att jag verkligen bidrog till arbetet på avdelningen och hänga med i diskussionerna på ronderna. (Detta var på den tiden då Tom kunde lämna på förskolan på morgonen dock. Nu för tiden börjar han tidigare och då är det såklart svårt att få till men jag håller ändå på att förberedelser vid ffa längre avdelningsplaceringar är superviktigt)
 
Här satt  jag många mornar uppe på medicinadministrationen med en macka och en kopp te
 
2. Hälsa på alla. Sköterskor och undersköterskor kan visserligen vara stressade på avdelningarna men de är allt som oftast helt ofarliga och bits väldigt sällan ;) Vi är generationen som skall slå hål på vi och dom-tänket inom vårdens olika yrkeskategorier och jag lovar att din placering blir så himla mycket trevligare om folk hälsar glatt på dig när du kommer istället för att du smyger fram i korridoren stirrandes ner i golvet för att undvika ögonkontakt. Sitt gärna någon gång med sköterskorna i fikarummet med och bonda lite, det brukar vara både uppskattat och trevligt.
 
3. Våga! Åh så jobbigt det är att kliva ut ur bekvämlighetszonen men vågar man inte så lär man sig heller aldrig något nytt. Är det någon som behövs tas en blodgas på så skall du inte tveka. Det kanske är enda gången du får möjligheten att få träna på det? Så länge du har handledning så är det inte mycket som kan gå fel.
 
Känslan när man sätter sitt livs första PVK eller dikterar sitt allra första diktat!!
 
4. Ta för dig på ronden! Det är jobbigt att känna att man är till besvär för patienten men du är på avdelningen för att lära dig och då måste du få chansen att se, höra och känna så mycket som möjligt. Har patienten ett blåsljud på hjärtat så skall du lyssna på det, trots att överläkaren, ST-läkaren och underläkaren redan gjort det. Kanske kan du vara snabb och lägga på stetoskopet samtidigt som någon annan? Kläm på underben, lyssna på lungor, känn på magar.. det är på detta sätt du bygger din referensram om vad som är normalt och onormalt vilket du kommer att behöva när du står där själv på akuten som AT-läkare. Finns det inte tid på ronden kan du alltid gå tillbaks senare under dagen när du har en lucka och inget att göra. De flesta patienter har det väldigt långtråkigt när de ligger inne och har inget emot att du undersöker dem igen och pratar lite med dem.
 
 
5. Ställ frågor! Passa på att ställa frågor om det är något du inte förstår till läkarna du går med (eller annan personal för den delen). De sitter inne på så fantastiskt mycket kunskap och äntligen kanske du kan få grepp om det där luddiga som föreläsaren sa med ett konkret patientfall att relatera till. Inga frågor är för dumma och faktum är att det är ganska sannolikt att du någon gång får en fråga tillbaks som du kan svara på. Vi läkarstudenter som precis läst kursen sitter oftast inne på mycket färska teoretiska kunskaper. 
 
Har ni några bra tips inför sjukhuspraktik eller praktik i största allmänhet? Fler yrkesgrupper än läkare får mer än gärna svara!






Postat av: Anja

Mitt bästa tips är: läs på området innan placeringen!
Efter att ha varit på båda sidorna relativt nyligen (både som student och sen som läkare med egna studenter) så är det nog mitt klokaste råd :) Typ om man ska vara på kirurgen kan man behöva repetera bukstatus innan, och lite teori om typ ileus och kolecystit! Då sitter det så mkt bättre sen när man får se det IRL.

Svar: Ja det är ju givet! Känns om inte väldigt mycket bättre att komma till placeringen och känna sig lite säker på det vanligaste man väntas stöta på. Kul även som sagt när man kan bidra med sina egna kunskaper till läkarna som inte har utbildningen lika färsk ;) Vad roligt att du redan haft egna studenter! Vilken termin gick dem?
Alice Nerén

2018-10-22 @ 09:00:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: