Psykplacering

Första dagen på min psykiatriska placering är nu avklarad! En väldigt lugn dag för personalen skulle jag gissa men en väldigt händelserik dag för mig som grön läkarstudent. Innan vi gick ut på vår VFU under invärtesmedicin var jag ändå någorlunda lugn, medicinpatiener har man ju stött på och de flesta känner eller känner till människor som har kärlkramp, astma eller diabetes. De flesta känner visserligen säkert ett flertal med psykiatriska sjukdomar också av något slag såklart men för det första är det av någon underlig anledning väldigt tabu att prata om det och för det andra träffar man inte de riktigt riktigt sjuka patienterna som t.ex. personer med paranoida vanföreställningar, rösthallucinationer eller med drogutlösta psykoser.
 
Därför var det med viss nervositet som jag begav mig mot sjukhuset imorse. När vi fått en liten introduktion i ett av klinikens konferensrum blev vi försedda med personlarm och nycklar och gick sedan upp till avdelningen som vi blivit tilldelade. Jag och en annan kandidat som skall vara på samma avdelning blev presenterade för personalen och sedan spenderades dagen med att ronda och hålla långa personliga samtal med några av patienterna. Väldigt nytt och främmande men framförallt lärorikt. Har verkligen kunnat checka av många "första gångare" idag vilket känns kul. Ser fram emot resten av praktiken med skräckblandad förtjusning helt klart!
 

Postat av: Sjuksköterskestudenten

Ser att du använder ditt fullständiga namn på namnbrickan. Jag tänker att det är många inom vården (bland annat jag) som bara använder förnamnet. Speciellt på psykiatriplaceringarna verkar många vara restriktiva med hur mycket information de förmedlar. Hur tänker du kring detta?

Svar: Intressant tanke verkligen! Rent generellt är det ju så att läkare har hela sitt namn på sin namnbricka medan övrig personal bara har förnamnet. Varför det är så kan man ju spekulera vilt om och där finns säkert en tidigare mycket tydligare hierarki som är av betydelse. Jag själv har inte träffat en enda läkarstudent med bara sitt förnamn på skylten och detta är väl egentligen utan att någon högre uppsatt har sagt till oss att det skall vara så, det bara är konstigt nog. Jag känner heller inte att jag reflekterat över att jag delar för mycket när jag har hela mitt namn på skylten då man ändå kan hitta mitt namn i patientens journal t.ex. Det var en mycket intressant fråga dock och det är spännande att reflektera över varför man gör som man gör men som sagt har jag nog inget tydligt svar mer än att "såhär är det". Skylten jag skall ha i sommar på mitt sekreterarjobb kommer jag endast ha förnamn på men mest av tradition än av "säkerhet" tror jag. Kram!!
Alvert

2017-03-09 @ 22:51:59
URL: http://blivandeanessk.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: