Studieteknik
Sätter man sig och googlar tips på studieteknik kan man hitta hur mycket som helst nästan. Allt passar givetvis inte alla och det handlar i slutändan bara om att hitta det som passar för just dig. Mind mapping är t.ex. en mycket populär studieteknik som jag själv inte alls förstår mig på. Jag tänkte i alla fall bjussa på 6 olika tekniker som jag använder mig av för att få saker att fastna både inför tentan och inför framtiden.
1. Förberedelse. Förberedelser är A och O när det kommer till bra studieteknik. Jag är dålig på detta själv men märker så tydlig skillnad på inlärningen de gånger jag har förberett mig inför en föreläsning och de gånger jag inte har det. Ta en stund för att förbereda dig inför dagens föreläsningar. Läs igenom rubrikerna i föreläsarens PP om ni fått tillgång till den i förväg och titta på bilderna. Du kan även kika på det föreläsningen skall handla om i boken och skumma även igenom bilder och rubriker där. Hittar du återkommande viktiga begrepp så skriv upp dem och sök upp dem på exempelvis wikipedia. På det här sättet kan du lättare hänga med när föreläsaren förklarar och slippa sitta och fundera på det och missa andra viktiga saker. Det är mycket lättare att hänga med på en föreläsning när du känner igen begrepp och har sett bilderna tidigare och du får även ett litet hum om vad du tycker är extra krångligt så du vet vad du ska fokusera dina anteckningar på.
2.Quiza dig själv. Detta är ett nyupptäckt tips som jag tycker funkar väldigt, väldigt bra. När du exempelvis läser igenom föreläsningsanteckningar, ett kapitel i boken eller en forskningsartikel så har du papper och penna redo och skriver ner frågor på innehållet under tiden som du läser igenom det. Vik pappret på längden så att du kan ha frågan på ena sidan och svaret på andra sidan och på så sätt kan du förhöra dig själv om och om igen på innehållet. Det är även ett bra sätt att sammanfatta en text och du plockar automatiskt ut det viktigaste som då hamnar i frågeform på ditt papper.
2. Utnyttja gamla anteckningar. Detta tror jag inte är lika stort på program eller kurser som tillämpar betyg men på läkarprogrammet finns det sidor på internet där äldrekursare delat med sig av sina föreläsningsanteckningar. Oftast ändras det faktiskt inte så mycket i föreläsningarnas innehåll så trots att de har några år på nacken kan det vara mycket hjälpsamt om man har svårt att förstå sig på ett område, för repetition inför tentan eller när du missat en föreläsning som du vill ta igen. Man får mycket gratis och sparar tid då den som skrivit anteckningarna oftast reda sållat bort det som inte är relevant.
3. Var visuell. Att skriva långa sammanfattande texter kan kännas som en bra idé till en början men oftast glömmer du av det du skrivit ganska snabbt. Införskaffa dig pennor i olika färger och rita bilder, diagram och pilar som kan hjälpa dig att minnas bättre. Att rita av komplicerade strukturer i människokroppen har hjälpt mig att förstå och komma ihåg hur de ser ut och hur allt hänger ihop. Hjärnan kopplar ihop texten med bilden och om du kommer ihåg det ena av dem så kommer du förhoppningsvis ihåg även det andra. Använd dig även om det finns av 3D-modeller som du kan vända och vrida på för att förstå helheten. Det funkar även bra med exempelvis anatomi och fysiologi att använda sin egen kropp som modell.
Pluggmaterial från patologin med bilder och frågor
4. Använd flera sinnen. Det har visat sig att man lär sig allra bäst om man både lyssnar, skriver och återberättar fakta. Varva därför att läsaläsaläsa med högläsning, videor på youtube (finns mycket föreläsningar där om allt möjligt), rita bilder och skriva, både på dator och för hand.
5. Plugga tillsammans. Att plugga tillsammans med en kompis är något av det bästa du kan göra, om ni lyckas hålla fokus vill säga. Det är lätt att man börjar prata om annat. Pluggar du tillsammans med någon kan du dock spara mycket tid eftersom ni kompletterar varandra och kan lite olika saker. Det är även jättebra för inlärningen att återberätta sin kunskap för någon från minnet (kallas retrieval på engelska) och detta kan du ju göra både för en pluggkompis men jag kan ibland sitta och förklara saker för Tom så enkelt jag kan vilket faktiskt inte bara lär honom någonting utan även får mig att minnas ännu bättre. Ju fler gånger ett minne används, desto bättre lagras det i hjärnan.
6. Testa dig själv. När du pluggat ett tag är det bra att testa sig själv. Detta genomsyrar i och för sig de flesta tips eftersom just retrieval-tekniken (att återhämta ur minnet) har visat sig vara allra bäst för att få saker att fastna (skall skriva mer om det i nästa veckas inlägg). Du kan testa dig på olika sätt. Instuderingsfrågor använder vissa lärare och ibland kan de vara väldigt många men försök då göra varannan eller var tredje. De är även smart att använda om du har svårt att sålla ut det som inte är relevant från dina anteckningar. Du kan även testa dig med gamla tentor. Spara gärna dem till några dagar innan tentan dock så att du inte gör dem för tidigt. Skriv upp det du får fel på och läs på.
Så där! Det var alla tips för idag. Det finns ju en massa att skriva om studieteknik så kommer ni på något som ni själva tycker är bra så tar jag gärna emot nya studieteknikstips. Har ni några frågor eller så är det bara att fråga på och annars så får ni ha en fortsatt trevlig måndag!
Detta inlägg ingår i min serie om pluggtips. Alla samlade inlägg hittar ni i huvudmenyn under Kategorier -> Pluggtips