Handsprit mot magsjuka?

*Texten är uppdaterad efter faktafel*

Visst känns det som att mer eller mindre alla går och blir sjuka nu så fort hösten kikat fram? Här hemma har barnen så smått börjat hosta och själv har jag ont i halsen så jag väntar bara på att sjukstugan skall dra igång. Till er lyckliga få som ännu inte blivit sjuka vill jag bara säga grattis och njut så länge det varar ;D
 
Det viktigaste att tänka på för att undvika att själv bli smittad och att inte smitta andra är att tvätta händerna med tvål och vatten. Detta duger oftast alldeles utmärkt för att förebygga smittspridning. Handsprit biter tyvärr inte på alla virus men funkar ändå på de flesta virus som orsakar förkylning och influensa. Vid t.ex. magsjuka (calicivirus) biter inte handsprit alls och där är det istället mekanisk nötning som är det viktigaste för att helt enkelt få bort viruset. Gnugga ordentligt på händerna och mellan fingrarna och glöm heller inte bort tummarna, det är lättare hänt än vad man faktiskt tror. Utöver själva handtvätten så är det ju givetvis bra att försöka hosta och nysa i armvecket istället för rakt ut eller i handen och snyta sig i papper som sedan slängs direkt (och glöm inte att tvätta händerna!).
 
 
Ja där fick ni en liten snabblektion i handhygien! Tyvärr så är det ju nästan omöjligt att hålla sig undan virus när man har barn på förskolan trots handtvättning men barn skall ju bli sjuka för att bygga upp sitt immunförsvar så det är väl bara att bita i det sura äpplet. Hellre att de är sjuka mycket nu än när de börjar skolan och riskerar att halka efter liksom. Håller tummarna dock för att sömnen inte blir lika kaotisk för C som den blev sist för jag är redan trött som det är. På tal om det så är det nog dags att släcka lampan nu.

Postat av: Peter

Intressant kommentar, men ska vi hålla oss till fakta är det ju så att handsprit fungerar ypperligt på de flesta förkylnings- och influensavirus. Däremot biter inte handsprit på calicivirus.

Svar: Tack Peter! var nog lite snabb där. du har givetvis rätt. skall korrigera 😁
Alice Valfridsson

2018-09-17 @ 22:21:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: