Power woman

Ojojoj man vet i alla fall att man lever efter den här veckan. Var på plats på sjukhuset för mammarmottagning (bröst) kl 8 igår och lämnade sjukhuset först strax innan 21 efter min första jour. Idag har jag spenderat dagen på avdelning och på operation och sedan ägnat kvällen åt instudering inför morgondagens två seminarium och hemtentan som skall in kl 12 imorgon. Har dessutom hunnit med att laga middag samt varit iväg och köpt nya skor till Vincent eftersom hans gamla bokstavligen höll på att trilla sönder. Blev precis klar med det sista och det skall bli SÅ UNDERBART att få gå och lägga sig kan jag säga. Intensiva men roliga dagar och jag tycker ändå att jag lär mig en hel del men det blir lite mycket ibland när man dessutom skall bolla allt med familjelivet. Skall bli otroligt skönt med helg snart. Känner mig helt klart som en power woman dagar som dessa!
 
 

Postat av: J

Hej! Har lite frågor angående läk på GU, tycker du att det är mycket detaljkunskap i början vid preklin? Har ni några seminarier osv? Får något lärandemål för att veta vad ni ska studera på? Tänkte på inlägget där du skrev att ni inte läser organsystem i taget utan läser all anatomi tillsammans osv, tycker du att det blir lite osammanhängande typ att du kan ej koppla de fysiologiska och det histoligiska inom en viss organ?

Har ni även preklinstenta som KI och linkan? Alltså att ni har en tenta på t1-t5?

Svar: Hej och tack för en bra fråga! Har skrivit lite om det du frågar om i tidigare inlägg så ta och kika under fliken "Alvert svarar" men skall försöka svara så gott jag kan.
Jag tycker att det är ganska mycket detaljkunskaper ja, men det har nog att göra med ämnena i sig. Anatomi, histologi, molekylär cellbiologi.. alla är ju i princip faktaämnen som bara skall bankas in i huvudet på ett eller annat sätt. Däremot tycker jag ändå att många föreläsare är duktiga på att dra upp passande patientfall för att förklara olika saker redan tidigt under programmet och vi har dessutom en hel del seminarium (lite beroende på vilken kurs man läser så klart). Vi har även undervisning i smågrupp och labbar för att demonstrera olika saker och ge en bättre förståelse än vad man kanske får av att sitta på föreläsning eller läsa hemma.

Jag tycker att det har funkat väldigt bra att läsa ett ämne för sig. Allt hänger ju ändå ihop på ett eller annat sätt och det blir som repetition av ens kunskaper varje gång man läser ett nytt ämne om samma organsystem vilket ju kan behövas med tanke på hur mycket det är man skall komma ihåg. Vi har dessutom en inledande kurs i anatomi och fysiologi under T1 som ger en the basics om kroppen som en grund för att kunna fortsätta med de lite mer detaljerade kurserna under preklin.

På GU har vi ingen preklintenta. Vi tentar av varje kurs med en eller flera tentor och muntor. Det tycker jag är fantastiskt skönt då jag förstått att det kan vara ett riktigt stressmoment.

Hoppas att du fick ett någorlunda svar på dina frågor! Jag tror det absolut finns fördelar med både PBL och den mer katedrala undervisningen som vi kör med på GU och där får man nog känna efter själv vad man tror skulle passa en. Vi alla blir nog grymma läkare i slutändan ändå ;) Kram
Alice Valfridsson

2017-09-01 @ 14:36:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: