Bränn inte ut dig!

Efter en veckas uppehåll (på grund av lite tentaplugg) är jag nu tillbaka med inlägg nummer 5 i pluggtips-serien. Idag skall det handla om att inte fullkomligt ätas upp av studierna utan hålla en balans mellan studier och allt annat som skall hinnas med i livet. Jag vet att det finns många där ute (dit även jag tillhör) som ställer orimligt höga krav på oss själva när det gäller både utseende, skola/jobb och fritid så därför tänkte jag dela med mig av några av mina bästa tips för att hitta den där balansen. Vi sätter igång!

 

1. Håll isär ledighet och plugg Det är jätteviktigt att tillåta sig själv att vara ledig. Är du aldrig helt ledig med plugget hela tiden i bakhuvudet kommer du snabbt börja må väldigt dåligt. Bestäm därför tider och dagar som du skall ägna åt plugget (ställ gärna timer om du pluggar hemma) och när du sedan är färdig är du ledig för resten av dagen. Detta underlättar både avslappningen under den ledigheten och det blir lättare att fokusera när du väl pluggar eftersom du vet att du bara har en begränsad tid avsatt. Under tentaperioderna kan detta se lite annorlunda ut men det är också under en kortare period. Efter att tentan är skriven är det viktigt att snabbt återgå till balanserandet mellan ledighet och plugg igen.

 

2. Var snäll mot dig själv Det finns INGEN som orkar sitta 10 timmar i sträck och plugga utan paus så det är inte lönta tt ens försöka. Var snäll mot dig själv och lyssna på din kropp. Stress är vår största fiende och påverkar inlärningen väldigt negativt. Ta en paus när du behöver för annars kommer du ändå aldrig att orka. Alla misslyckas dessutom någon gång och det är okej! När du misslyckas, våga ta ett djupt andetag och försöka igen och grubbla inte så mycket över "varför du är så dålig" (för det är du inte!). Jag skrev min MCB-tenta 3 gånger innan jag tillslut klarade den och var så nära på att ge upp. Nu står jag här flera terminer senare och är så rackarns glad att jag tog mig upp igen och satte den där tentan tillslut. Ingen mår bättre av att du pressar dig själv till fördärvet.

 

3. Fira framgångar och acceptera motgångar Det är sååå lätt att när man lyckas med något, skylla det på omständigheterna (det var en lätt tenta, det var en snäll patient, föreläsaren var ju så bra) medan man vid motgångar bara beskyller sig själv. Rätt dumt när man tänker på det! Ta dig tid och fira framgångar, stora som små. En fika på stan efter tentan eller ett långt bad efter en heldag med seminarier. Det är du verkligen värd! Vid motgångar handlar det istället om acceptans. Ingen av oss är felfria och ibland bara går det inte som man hade tänkt sig. Det är okej och även om det känns surt så kommer jorden inte att gå under (ja det är faktiskt sant!). Acceptera, var lite sur och försök en gång till! Det är av våra misstag vi lär oss mest.

 

Han som gör allt värt att kämpa för!
 

4. Ha semester Detta hör ihop med första punkten. Våga ta ledigt och ha kul med familj och vänner. På sommaren måste ju de flesta av oss jobba för att få studentekonomin att gå runt men ta i alla fall några dagar som du kan få känna att du bara kan vara ledig. Du behöver det för att ladda upp batterierna inför ett nytt, spännande och hektiskt läsår.

 

5. Rör på dig Som den blivande läkare jag är måste jag slå ett slag för motionen (trots att jag ju själv är lite av en soffpotatis men jag försöker i alla fall). En promenad på 30 minuter om dagen gör SÅÅÅÅ mycket för din hälsa och ditt välbefinnande och det hjälper dig att orka hålla igång. Effekter av träning är både fysiska och psykiska och hjälper dig att prestera bättre på alla plan samtidigt som det sänker stressnivåerna. Kan det bli bättre?

 

6. Ta uppehåll Blir det för mycket och du känner att du verkligen inte orkar mer, ta ett uppehåll. Som nämnt ovan finns det ingen som mår bättre av att du går runt och inte mår bra. Du har hela livet framför dig så varför stressa sig igenom en utbildning. Studenttiden skall också få vara en rolig tid att se tillbaks på och är inte bara en transportsträcka fast det ibland kan kännas så.

 

7. Våga prata Sist men inte minst så är det jätteviktigt att du har någon du känner att du kan prata med. Det behöver inte vara någon professionell utan kan gott räcka med en vän eller familjemedlem. Känner du att det blir för mycket och att du inte mår bra skall du inte behöva bära på det själv. Alla har vi stunder då vi mår lite sämre och då är det viktigt att veta att man inte är ensam. 

 

Det var alla tips för idag! Har ni något att tillägga? Jag tycker detta är jätteviktigt att tänka på och jag hamnar ofta i fällan själv där man bara kör på och skiter i sig själv. Det är INTE bra. Ta hand om er själva hörni. Det finns bara en av dig och du skall hålla hela livet. Stor kram till er alla fina och glöm inte att trycka på gilla om ni tyckte om mina tips! 

 

Detta inlägg ingår i min serie om pluggtips. Alla samlade inlägg hittar ni i huvudmenyn under Kategorier -> Pluggtips

 

Postat av: Ellen

SÅ BRA!!!!

Svar: Men tack!! Det är så viktigt faktiskt! Inget är värt att riskera sin egen hälsa för. Har tyvärr själv fått lära mig det den hårda vägen ;)
Alvert

2016-03-01 @ 10:26:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: