Brist på folsyra

Idag hade vi labb i näringslära. Vi har fått föra matdagbok under tre dagar och fick sedan mata in all data likt matdagboken.se i ett dietistprogram. Utifrån detta kunde vi se hur vi uppfyller våra vitamin och mineralbalans osv.
 
För att inte göra alla oroliga nu så måste jag börja med att säga att de flesta som äter normal kost (fisk, kött, ägg, grönsaker osv) regelbundet uppnår till det rekommenderade intaget av vitaminer och mineraler och behöve inget tillägg. Jag lever på studentbudget och äter mycket nudlar och mamma scans köttbullar ;)
 
Mina tre dagar fick bli lite gissningar eftersom vi varit och fikat ute och mängden livsmedel inte riktigt kommer med beställningen, men trots detta så lyckades jag hyffsat bra att fylla i och det visade sig att jag ganska duktigt uppfyllt mitt vitaminbehov. Min labbhandledare påpekade dock att jag hade riktigt dåligt folsyre- och järnintag (äter dock järntillskott som inte räknades med) :S Det är ju inte särskilt bra men tyvärr vanligt bland kvinnor i fertil ålder. Labbhandledaren spände blicken i mig lite smått med mitt riktigt urusla folsyravärde under pekfingret (skall vara över 400) och jag insåg att jag nog måste tänka på detta i fortsättningen.
 
 
Jag gick på hemvägen förbi pressbyrån och köpte en Vitamin Well med 200 mikrogram folsyra i och får börja att käka spenat, hallon och annat med folsyra i framöver. Hon tipsade även om att många tjejer äter folsyra som tillskott så det kanske jag skulle prova. Liten realitycheck och kan vara därför jag varit så trött på senaste. Allt handlar inte om fett och kolhydrater minsann..  


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: